Cultura
A murit actorul Doru Ana. Avea 68 de ani

Actorul Doru Ana a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani, transmite Agerpres.
„Drum lin în lumină, Doru Ana (28 februarie 1954 – 11 octombrie 2022)”, se arată pe pagina de Facebook a Casei de Producţie a TVR.
„Cât de trist! Ştiam cât de bolnav a fost! Şi totuşi fostul meu coleg de an, prin dispariţia lui tragică îmi lasă un gol greu de suportat in suflet! Sunt copleşit de emoţie! Dumnezeu să te ierte, Dorule, şi să te ocrotească de-a dreapta Sa, pentru că meriţi prin tot ce ai creat şi pentru modestia şi verticalitatea ta! Drum lin în Lumină!”, a scris regizorul Lucian Sabados, într-un comentariu.
Şi actriţa Medeea Marinescu a scris că regretă plecarea profesorului şi actorului Doru Ana.
„Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul Doru Ana. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Medeea Marinescu pe pagina sa de Facebook.
Doru Ana s-a născut pe data de 28 februarie 1954, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, promoţia 1980, la clasa profesoarei Olga Tudorache.
Cultura
Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.
Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr. CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.
Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.
Cultura
Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.
„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.
Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.
Cultura
Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.
Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.
„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.
Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.
„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.
- Sectorul 67 zile in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliareo săptămână in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden6 zile in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucurestio săptămână in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Bucuresti7 zile in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Politicao săptămână in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
- Timp libero săptămână in urma
Premieră: Muzeul Antipa propune publicului o nouă experiență de vizitare interactivă
- Stiri Bucuresti actualitateo săptămână in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști