Bani
Adevaratul mers al SPAGII in administratia bucuresteana: secretarul lui Ontanu LUA DUBLU decat primarul!

Dosarele de corupţie din primăriile de sector au scos la iveală faptul că mita şi avizele suspecte treceau prin buzunarele primarilor, dar şi prin ale secretarilor generali, cei mai puternici funcţionari locali. Schimbarea în bine a administraţiei după alegerile din iunie trebuie să aducă şi criterii exigente de conduită a funcţionarilor.
În general, în primării, secretarii generali sunt funcţionari influenţi, care nu trebuie decât să nu fie condamnaţi la închisoare pentru a rămâne şi peste două decenii pe scaun. Timp în care unii dintre ei ies în evidenţă doar cu averea strânsă din slujba de la stat. Recordul îl deţine Toma Şutru, de la sectorul 2, care are aproape 24 de ani de vechime ca secretar general de primărie.
Proba abuzului de putere pe care o au aceşti funcţionari publici, care sunt eterni pe funcţii, este dată chiar de ultimele dosare de corupţie care au lovit primăriile de sector. Astfel, primarul Neculai Onţanu (sector 2) a aranjat retrocedarea unor terenuri alături de Toma Şutru, conform DNA. Liviu Negoiţă, fostul edil de la sectorul 3, este urmărit penal într- un dosar de abuz în funcţie pentru eliberarea unor avize de urbanism alături de secretarul general Marius Mihăiţă. Nu în ultimul rând, fostul primar Cristian Poteraş a fost condamnat alături de secretarul general Gheorghe Florică în dosarul DNA privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, scrie libertatea.ro.
Ziarul Libertatea, printr-o serie de articole pe care le va prezenta în următoarele săptămâni, doreşte să atragă atenţia asupra faptul că este necesară şi curăţirea aparatului administrativ dintr-o primărie, nu doar schimbarea edililor. În acest sens, vom dezvălui puterea pe care au secretarii generali într-o primărie de oraş şi nu numai, un fel de superfuncţionari care nu sunt controlaţi de nici o instituţie, averea greu de justificat a unor angajaţi publici, dar şi pasivitatea unor instituţii care ar trebui să supravegheze atent activitatea acestor angajaţi ai cetăţenilor.
Superfuncţionarii din umbra primarilor
Cu ce se ocupă un secretar general? Legal, atribuţiile secretarului sunt stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare al fiecărui primar. Însă, în majoritatea cazurilor, şi luăm ca exemplu sectorul 1, secretarul general coordonează: Serviciul Secretariat General, Audienţele, Biroul Autoritate Tutelară, Direcţia Juridică şi Resurse Umane, Direcţia Cadastru, Fond Funciar, Patrimoniu şi Evidenţă Electorală. Rezumând, avizează orice decizie a primarului şi concepe, în cadrul secretariatului primăriei, toate hotărârile de consiliu local care apoi sunt modificate punctual de aleşii locali. Secretarii generali sunt eterni în funcţie, neputând fi înlocuiţi decât în situaţia în care nu vin la muncă. Un singur astfel de funcţionar a fost schimbat în ultimul deceniu în Bucureşti, Gheorghe Florică. Asta pentru că în loc să meargă la muncă la Primăria Sector 6, din 2014 s-a dus la Penitenciarul Rahova, ca să-şi execute pedeapsa.
Omul şpăgii de milioane
Toxicitatea unor funcţionari care sunt dispuşi să facă matrapazlâcuri în schimbul îmbogăţirii este redată cel mai bine de cazul lui Toma Şutru (născut în 1957). În funcţie din 1993, acesta şi familia sa s-au îmbogăţit nestingheriţi până în acest an, când a fost pus sub acuzare de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Şi asta doar pentru că pentru a scăpa cu o condamnare uşoară într-un caz în care a dat mită unei judecătoare, Cristi Borcea, fostul acţionar de la Dinamo, a făcut un denunţ. Aşa că Borcea şi-a amintit că i-a omenit pe Neculai Onţanu şi pe Toma Şutru. Celui din urmă i-a dat două milioane de euro pentru a facilita punerea în posesie asupra unor terenuri situate în sectorul 2 şi doar un milion de euro lui Neculai Onţanu. Această distribuţie a şpăgii arată cât de important este, de fapt, secretarul unei primării.
Toma Şutru a fost un personaj discret pe durata mandatului său de peste două decenii ca secretar general, însă putred de bogat, aşa cum au descoperit procurorii DNA. Astfel, conform anchetatorilor, Şutru a primit, în 2007, “suma de 2.000.000 de euro remisă de către denunţător (n.r. – Cristi Borcea), care a fost transferată în-tr- un cont pentru care Şutru avea drept de semnătură. Pentru a ascunde originea infracţională a banilor au fost realizate ulterior mai multe transferuri bancare şi investiţii imobiliare în România şi în Spania”, susţin procurorii.
Procurorii anticorupţie au descoperit că superfuncţionarul de la sectorul 2 se folosea de rude pentru a-şi ascunde averea. Astfel, pentru a masca mita, Toma Şutru a încheiat un contract cu familia lui Borcea prin care vindea un teren, evaluat la 200.000 de euro, trecut pe numele tatălui, pentru care pretindea că a primit cele două milioane de euro.
Continuarea pe libertatea.ro
Bani
Studiu Gfk: Puterea de cumpărare în București este dublă față de media pe țară

Județul Constanța se află, în acest an, la jumătatea clasamentului național privind puterea de cumpărare, cu o medie anuală pe cap de locuitor de aproximativ 7.740 de euro, arată un studiu realizat de compania GfK, relatează Rador Radio România.
Cea mai ridicată putere de cumpărare, de 15.300 de euro, este în București, aproape dublă față de Constanța, iar cea mai redusă, de aproximativ 4.000 de euro, este consemnată în Vaslui.
Datele studiului arată că județul Constanța nu a reușit să își valorifice eficient, din acest punct de vedere, multiplele avantaje oferite de amplasarea geografică, cu ieșire la mare, de existența portului, de resursele de energie regenerabilă și de accesul la autostradă.
La nivel european, puterea medie de cumpărare a crescut anul acesta la aproape 17.700 de euro, în timp ce România, cu nivelul de 7.740 de euro, urmează un trend descrescător și a coborât două poziții în clasament, față de anul trecut, până pe locul 33, din totalul de 42.
Bani
Sectorul care va atrage investii uriase in Romania in anii urmatori. Iohannis: ”România vrea să devină un lider în regiune”

Guvernele și companiile petroliere, prezente la Summitul pentru climă al Națiunilor Unite din Dubai, au promis să ia măsuri mai puternice pentru a combate încălzirea globală. Mai mult de 100 de țări au semnat un angajament pentru a tripla folosirea surselor regenerabile de energie până la finalul deceniului.
Pe de altă parte, peste 20 de state, între care și România, au susținut triplarea capacităților de energie nucleară ca o altă măsură de combatere a încălzirii globale. Președintele Klaus Iohannis a vorbit în cadrul conferinței ONU despre planurile de dezvoltare a producției naționale de energie nucleară, care ar corespunde cerințelor ecologice și nevoilor de stabilitate energetică.
Klaus Iohannis: Ne angajăm să finalizăm două unități noi la Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă și să construim reactoare modulare mici în România. Aceasta este o nouă tehnologie la care colaborăm cu prietenii noștri din Statele Unite.
România vrea, de asemenea, să devină un lider în regiune în implementarea energiei nucleare. România recunoaște energia nucleară ca o sursă stabilă de energie care contribuie la securitatea energetică și decarbonizare.
Realizator: Președintele Klaus Iohannis a mai spus că, până în 2030, România își propune să reducă emisiile de dioxid de carbon cu aproximativ 80% față de nivelul din 1990. Astăzi, șeful statului român va participa la evenimentul care marchează intrarea României în Alianța Solară Internațională, al cărui obiectiv este acela de a încuraja o mai bună exploatare a energiei solare pentru a reduce dependența de combustibilii fosili.
Bani
Negoita vrea sa dea 133 de milioane de lei, bani publici, unei firme din Buzău cu cifră de afaceri 0 între 2014 și 2021. Ciolacu nu e departe

Un contract cadru de 133 de milioane de lei scos la licitație de Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, este pe punctul de a fi semnat cu o firmă din Buzău cu cifre de afaceri 0 între 2014 și 2021, după ce a fost câștigat într-o procedură de atribuire cu multe semne de întrebare, scrie g4media.ro.
Pentru îndeplinirea unei condiții-cheie de participare, societatea din Buzău are ca terț susținător o firmă din domeniul construcțiilor al cărei patron și soția lui au fost finanțatori PSD în mandatul actualului președinte al formațiunii, premierul Marcel Ciolacu.
Mai multe documente și indicii descoperite de G4Media.ro dezvăluie faptul că în spatele micii firme care țintește banii de la Sectorul 3 s-ar afla membri a două familii – Docuz și Arghir –, apropiate de actualul primar al Sectorului 3 și de președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Informația pe scurt
Primăria condusă de Robert Negoiță scoate la licitație în iunie 2023 un contract cadru pentru servicii de catering în școli în valoare de 133 de milioane de lei (27 de milioane de euro).
Pe data de 25 august, comisia de licitație a anunțat rezultatul preliminar: Pe primul loc este asocierea Gab Pavolux-Bedamiro.
Cu câteva luni înainte de licitația pentru contractul mare, de 27 milioane de euro, o școală din sectorul 3 scoate la închiriere o fostă cantină, în care primăria investise deja circa 2 milioane de euro în dotări de lux. Câștigătorul licitației:Gab Pavolux, în urma unei proceduri cel puțin discutabile.
Firma care va presta servicii de catering pentru școlile din sectorul 3 și-a asigurat, prin urmare, înainte de licitație, spațiul pentru cantină amenajat deja cu toate dotările pe banii primăriei.
Firma Gab Pavolux este deținută de Andrei Andrei, un fotomodel din Timișoara care trăiește în Dubai. Zeci de fire leagă însă firma Gab Pavolux de familia Docuz. Sorina Stan Docuz, fostă Miss Buzău, trece drept protejata premierului Marcel Ciolacu, originar și el tot din Buzău.
Bedamiro, firma care a susținut la licitație firma Gab Pavolux, are sediul tot în Buzău și este deținută de omul de afaceri Mihai Leonard Rotaru. În toamna lui 2020, la scurt timp după ce Marcel Ciolacu a devenit președinte ales al PSD, atât Rotaru, cât și soția sa, Daniela, au împrumutat acestei formațiuni politice câte 445.000 de lei pentru finanțarea campaniei electorale. Rotaru este considerat drept unul dintre apropiații premierului Ciolacu și finanțatorii de bază ai PSD.
Primarul Robert Negoiță, fostul soț al Sorinei Docuz, este puternic susținut de Marcel Ciolacu. În calitate de premier, Ciolacu a lăudat public activitatea primarului din Sectorul 3. Potrivit unor surse din PSD, Ciolacu îl susține pe Negoiță pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei.
Deși licitația organizată de primăria lui Negoiță și-a desemnat câștigătorii, pe primul loc fiind firma Gab Pavolux strâns legată de familia Docuz, contractele nu au fost încă semnate. G4Media.ro a început investigația în urmă cu câteva luni.
Ancheta pe larg în g4media.ro.
- Sectorul 62 săptămâni in urma
Achizitiile din primaria lui Ciprian Ciucu sub lupa DNA! De ce-l sustine Ciucu pe Gadiuta, exclus din USR, fara atributii?
- Imobiliare2 săptămâni in urma
ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia
- Monden2 săptămâni in urma
Cine moștenește averea actriței Rona Hartner?
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Clanul interlop care a speriat Bucurestiul saltat de mascati. A fost luat pe sus și Nuredin Beinur, cunoscut drept „Spaima Litoralului”
- Bucuresti2 săptămâni in urma
Cutremur in Jandarmeria Romana dupa ce o angajată a fost prinsă cu droguri în poșetă
- Sectorul 6o săptămână in urma
Inca un scandal de corputie in primaria lui Ciprian Ciucu! Sef la Serviciul impozite si taxe pe mana cu rechinii imobiliari!
- Stiri Bucuresti actualitate2 săptămâni in urma
Lucrurile au scăpat de sub control în București: Un șofer beat a vrut treacă cu mașina peste polițiști
- Politica2 săptămâni in urma
Nicușor Dan nu se trezește nici în ultima clipă: Decât să muncească mai bine dă Primăria Capitalei PSD-ului și Gabrielei Firea
Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49
Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te