Festivitățile programate pe 20 iulie în București de Ziua Forțelor Aeriene se vor desfășura fără survolul aeronavelor militare, iar la evenimentul din 21 iulie de la Arcul de Triumf vor participa doar avioane de transport militar care au executat misiuni în Afganistan (C-130 Hercules și C 27J Spartan), a anunțat joi Ministerul Apărării.

<

Anunțul vine ca urmare a incidentului de joi, 15 iulie, când un elicopter al Armatei SUA, de tip UH-60 Black Hawk, a aterizat forțat în Piața Charles de Gaulle din centrul Capitalei.

După incident au fost anulate toate zborurile de antrenament care erau planificate în această perioadă deasupra Bucureștiului, în vederea participării aeronavelor militare românești și americane la festivitățile organizate în data de 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului, cu ocazia Zilei Forțelor Aeriene, respectiv 21 iulie, la Arcul de Triumf, cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan.

În urma incidentului de zbor în care a fost implicată aeronava Armatei SUA, care necesitat aterizarea de urgență în zona Pieței Charles de Gaulle din Capitală, nu au fost înregistrate victime. Evenimentul este cercetat de o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Forțelor Aeriene Române și ai Ambasadei SUA la București, iar investigațiile judiciare sunt coordonate de Parchetul Militar București, potrivit MApN.