Intra in contact cu noi

Bucuresti

Pas cu pas! Cat te costa sa-ti montezi centrala noua de apartament in Bucuresti!

Publicat cu

pe

Odată cu sosirea sezonului rece şi a problemelor sistemului centralizat de termoficare, revine în atenţie oportunitatea centralelor termice de apartament. În materialul următor, vom încerca să detaliem tot ceea ce presupune pentru un cetăţean al României debranşarea de la CET şi montarea unei centrale murale.
Dacă v-aţi săturat ca, în fiecare iarnă, să trăiţi sub spectrul avariilor la vechea reţea de termoficare, să suportaţi de frig în casă, sau dacă nu vreţi să plătiţi decât ceea ce consumaţi, când doriţi să consumaţi, aveţi opţiunea montării unei centrale termice. Trebuie să ştiţi însă că, odată luată această decizie, aveţi nevoie o sumă semnificativă pentru realizarea investiţiei, timp pierdut şi nu în ultimul rând mult calm. Debranşarea nu este un lucru simplu, durează mult timp şi are, de obicei, ca termen limită pentru primirea acordului, maxim 1 octombrie al fiecărui an, indiferent de oraşul în care locuiţi. Dacă aţi primit acordul până la această dată, puteţi efectua propriu-zis această lucrare şi pe perioada lunii octombrie, anunta Capital.ro.
Primul pas pas pe care trebuie să-l faceţi, atunci când doriţi să vă montaţi o centrală termică, este acordul de proiect de la distribuitorul de gaze.Pentru aceasta, vă trebuie un formular tip de la distribuitor în care trebuie să cereţi acordul a cel puţin 50% plus unu dintre vecinii care au deja centrală, datele personale şi o copie după buletinul sau cartea de identitate a proprietarului de apartament. Primul pas vine şi cu un cost de circa 1.800 de lei, funcţie de distribuitor. Etic ar fi să-i şi despăgubiţi pe toţi cei care au deja centrală în bloc, pentru că şi costurile lor cu instalaţia trebuie să se amortizeze. Sumele pentru fiecare vecin le puteţi găsi la preşedintele asociaţiei de locatari. Acordul durează aproximativ două săptămâni.
Suma de 1.800 de lei reprezintă contravaloarea proiectului (1.000 de lei), materialele pentru instalaţia de gaze (700 de lei) şi manopera instalatorului. În acelaşi timp, trebuie obţinut şi avizul de debranşare de la sistemul centralizat, în cazul Capitalei de la RADET, necesar pentru a fi scos din evidenţele lor şi de la pauşalul de căldură şi apă caldă. Alt formular tip în care se înscrie acordul vecinilor cu care aveţi perete comun şi datele personale. În plus, aveţi nevoie de un aviz de debranşare şi de la punctul termic de care aparţineţi. În total suma pentru cele două avize se ridică la 1.100 de lei şi nu trebuie uitat faptul că trebuie să aveţi achitate facturile de întreţinere. În fapt, cele două acte sunt destul de costisitoare în situaţia în care certifică un lucru deja făcut, pentru că instalatorii de centrală debranşează şi caloriferele de la sistemul centralizat. Şi aici vorbim de un timp de aşteptare de cel puţin două săptămâni.
Lucrarea propriu-zisă
Odată rezolvată problema cu instalaţia externă, vă alegeţi centrala (cost mediu 3.000  de lei pentru o centrală în condensare) şi instalatorul care să v-o monteze. Puteţi alege între o firmă de profil, care lucrează repede, dar costă mai mult, sau o echipă de instalatori autorizaţi, care tarifează mai puţin, dar durata lucrării creşte. În funcţie de opţiunea dumneavoastră, lucrarea poate dura între două şi cinci zile. Costurile sunt între 1.400 şi 2.000 de lei, în funcţie de echipa cu care alegeţi să lucraţi.

În această etapă, trebuie să decideţi asupra unui aspect foarte important: ce fel de ţevi să alegeţi. Cele de pexal şi cele de polipropilenă (cunoscut ca PPR) sunt mai ieftine iar cele de cupru mult mai scumpe, dar mai rezistente în timp. Instalaţia bazată pe pexal este una tot mai puţin preferată de cei care doresc să-şi monteze propriul sistem de încălzire a locuinţei, chiar dacă ea presupune costuri la jumătate faţă de cea realizată cu ţevi de cupru. În ultima perioadă, atât persoanele fizice cât şi investitorii care construiesc ansambluri rezidenţiale prefer să realizeze instaţia din polipropilenă. Principalul atu al PPR-ului fiind preţul, dar şi gradul de durabilitate mai mare faţă de pexal.
Totuşi este recomandată instalaţia din cupru din motive de torsiune a ţevilor de plastic şi a radiaţiei de căldură a cuprului. Cuprul este de două ori mai scump decât pexalul, astfel încât “ţevăria” pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă de 60 mp poate ajunge la 3.000 de lei, costurile urcând până la 5.000 de lei pentru un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 80 mp.

În total, costurile pentru montarea unei centrale termice ar fi de circa 7.000 de lei în cazul unui apartament cu două camere şi poate urca la 10.000 de lei pentru un apartament cu trei camere. Aceasta este, de altfel, şi estimarea pe care o face şi Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania, liderul pieţei de centrale termice. Potrivit acestuia, dacă luăm în calcul următoarele componente pentru un apartament cu două camere (60 mp):
-costul debranşării
– preţul de achiziţie al centralei termice (am luat în considerare un cost mediu de 3.000 de lei pentru o centrală în condensare, cu TVA şi kit de evacuare incluse)
– instalaţie de gaz
– radiatoare şi instalaţie (ţevi, fitinguri)
– manoperă aferentă montajului radiatoarelor, instalaţiei şi centralei termice
– autorizaţia de funcţionare
costul total se ridică la aproximativ 7.000 de lei.
Centrale mai eficiente
Trebui se ştiţi că, din septembrie 2015, nu se mai importă centrale termice convenţionale pe gaz, potrivit directivelor europene ErP. Astfel, în România nu mai poţi cumpăra centrale clasice decât dacă un anume distribuitor le mai are pe stoc, lucru destul de greu de crezut. Centralele în condensare care se găsesc acum la vânzare sunt de aproape două ori mai scumpe decât cele clasice, dar şi mai eficiente. Potrivit directorului Ariston, investiţia în montarea unei centrale în condensare pe gaz se amortizează în cinci ani, întrucât acestea au o eficienţă superioară şi un impact redus asupra mediului înconjurător.
La nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de aproximativ 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare, comparativ cu un model convenţional, susţine Cătălin Drăguleanu.

  • Total zile de la luarea deciziei de montare a centralei termice la efectuarea tuturor lucrărilor: aproximativ 21
  • Suma necesară: între 7.000 şi 10.000 de lei
  • Beneficii: apă caldă şi căldură când doriţi, cât doriţi. Un cost inferior al acestora raportat la întreţinerea din iarnă, scoaterea din factură a apei calde menajere.
  • Puncte slabe: impredictibilitatea preţului la gaz, revizia la doi ani costă 300 de lei, suma mare de cheltuit într-un interval rapid de timp, perioadă îndelungată de recuperare a investiţiei, disconfortul produs în casă de lucrările la instalaţie.

Citeste continuarea pe Capital.ro.

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani3 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei3 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare