Cultura
Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Diana Baciuna: Acest demers este unul lăudabil

Biblioteca Metropolitană București a inaugurat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”, demers pe care Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, îl consideră lăudabil și care „reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”.
Diana Baciuna: „Am petrecut momente speciale la un eveniment impresionant, care a avut loc ieri, la Biblioteca Metropolitană București, unde doamna director Ramona Mezei a prezentat expoziția “Fondul Mircea Eliade – biblioteca de la Paris”. Fondul expus este unicat și conține documente, scrisori, manuscrise, jurnale, cărți, obiecte personale ce au aparținut marelui scriitor român”.
„Acest demers este unul lăudabil și reușește să pună în lumină și să prețuiască la adevărata valoare un simbol național, un scriitor desăvârșit: Mircea Eliade”, a spus Secretarul de Stat.
Patru manuscrise care i-au aparținut lui Mircea Eliade au fost achiziționate anul trecut de Ministerul Culturii
În cadrul evenimentului organizat de Biblioteca Metropolitană București, Diana Baciuna a amintit de achiziția făcută de Ministerul Culurii anul trecut, atunci când în patrimoniul statului au intrat cinci manuscrise care le-au aparținut lui Emil Cioran și Mircea Eliade.
„Nu am putut să nu amintesc de faptul că Ministerul Culturii, prin comisia de negociere pe care am avut onoarea să o conduc, a achiziționat anul trecut cinci manuscrise care le-au aparținut lui Mircea Eliade și Emil Cioran, patru dintre acestea fiind sub semnătura distinsului istoric al religiilor. Biblioteca Metropolitană București merită toate felicitările noastre pentru modul în care aduce în atenția noastră un colos al literaturii și deschide noi perspective prin care să explorăm viața, geniul și creativitatea acestui erudit care a fost Mircea Eliade”, a transmis Secretarul de Stat.
Cultura
Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.
„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.
Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.
Cultura
Restrictii de trafic in Bucuresti: Incep filmarile la un film artistic

Brigada Rutieră a Capitalei va restricţiona, miercuri seara, traficul pe Str. Nicolae Golescu.
Începând cu ora 20.00, pentru realizarea unor filmări ale unor secvențe din cadrul unui film artistic, se va restricționa traficul rutier pe Str. Nicolae Golescu, segmentul de drum cuprins între Str. Episcopiei și Str. C.A. Rosetti, anunță Brigada Rutieră, notează Mediafax.
Filmările se vor realiza cu întreruperea cu intermitențe de 5 minute a traficului rutier, sub supravegherea polițiștilor rutieri.
„Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudență, să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate și să respecte semnalele și indicațiile polițiştilor rutieri”, arată sursa citată.
Cultura
Pe 1 martie începe construcția Grivița 53, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității

Pe 1 martie, la ora ora 12:30 începe construcția edificiului Grivița 53, primul teatru din România care se naște de la zero prin efortul și implicarea comunității.
“Pare ireal și totuși se întâmplă. Începe șantierul! Avem șansa unui constructor care s-a îndrăgostit de demersul nostru și care va depune tot efortul ca până în Aprilie 2024 să ducă teatrul la bun sfârșit. Grivița 53 a atras în jurul ei oameni care nu văd proiectul doar ca pe un simplu job, ci și ca pe un manifest personal. Eu am avut inițiativa dar fiecare dintre oamenii implicați o transformă în realitate. Este visul nostru și va fi exemplul pe care-l dăm împreună. Cred cu tot sufletul că atunci când va fi gata, Grivița 53 va fi un reper pentru generațiile viitoare și victoria tuturor celor care au crezut și au contribuit la realizare.”, spune Chris Simion – Mercurian.
Proiectul a demarat în 2016 când regizoarea și scriitoarea Chris Simion – Mercurian a vândut casa bunicii sale și cu banii câștigați (200.000 Euro) a cumpărat terenul din Calea Griviței 53. Primul care a încurajat-o și a intrat în proiect a fost soțul ei, Tiberiu Mercurian. Lor li s-au alăturat prieteni, colegi, parteneri, sponsori, oameni care s-au regăsit în acest demers impresionant și și-au dorit să pună o cărămidă sau mai multe cărămizi pentru realizarea lui. În cei 6 ani de la debut, Grivița 53 a strâns o comunitate de peste 11.000 de ctitori, de la personalități binecunoscute care fac performanță în domeniul lor de activitate, la persoane care au dorit să-și păstreze anonimatul.
În 2021 Grivița 53 a obținut o finanțare nerambursabilă în valoare de 1.903.989 Euro din Granturile SEE 2014 – 2021 prin Programul RO-CULTURA. Din campaniile pe care le-a desfășurat din 2017 până în prezent proiectul a adunat 505.210 Euro.
Grivița 53 continuă campania “Vindem cărămizi. Construim un teatru” deoarece bugetul inițial al proiectului realizat în 2017 nu mai corespunde cu realitatea prezentă. Grivița 53 vinde cărămizi în continuare și își caută noi parteneri pentru a acoperi diferența de 700.000 Euro venită din creșterea prețurilor la materialele de construcție, cheltuieli imposibil de estimat la momentul demarării proiectului.
În 2017 Grivița 53 a participat la cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din Europa, la Marsilia, unde din 5085 proiecte înscrise a obținut unul din cele 7 premii: “Acknowledgement Prize”. A fost prima dată în istoria concursului când România a urcat pe podium.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Reactia Carrefour dupa ce o pisica a fost filmata mancand pui in vitrina frigorifica din supermarket
- Bani3 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bucuresti4 săptămâni in urma
VIDEO-Imagini socante intr-un Carrefour din Bucuresti: O pisica mananca puii direct din lada frigorifica!
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Locuitorii unei strazi din Bucuresti spun ca sunt atacati de ciori agresive: „Am fost lovita cu ciocul in cap si zgariata”
- Sanatate4 săptămâni in urma
3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare: Florin Secureanu, fost manager la Malaxa, condamnat definitiv
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Veste buna pentru bucuresteni: ”Încă un proiect de infrastructură rutieră pentru regiunea București-Ilfov”
- Politica4 săptămâni in urma
Nicusor Dan: „Mie mi-e greu să cred că nişte oameni raţionali, nişte oameni maturi – cum este electoratul PNL-ului, va spune: „E 2024, ne-am răzgândit, votaţi-o pe Firea””
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur furate din Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni