Acasă Cultura Ambasada Chinei la Bucuresti: „Pandemia globala nu este vina Chinei. Poporul chinez...

Ambasada Chinei la Bucuresti: „Pandemia globala nu este vina Chinei. Poporul chinez este indignat”

617

Ambasada Chinei la Bucuresti a emis in ultima saptamana doua comunicare de presa in care cearta presa din Romania, sustinand ca anumite articole au starnit „o puternica indignare in randul poporului chinez”.

„Am observat ca, dupa ce unii politicieni americani au calomniat China cu epidemia COVID-19, mass-media din Romania, precum televiziunea Kanal D, Republica.ro, alte surse mass-media si comentatorii individuali au fost partiali si au citat numai opiniile partii americane prezentand informatii care nu corespund realitatii si stigmatizand China prin diverse comentarii neintemeiate sau false, ducand astfel oamenii in eroare. Acest lucru nu este numai in contradictie cu spiritul profesional obiectiv si impartial de care ar trebui sa dea dovada mass-media, dar si submineaza prietenia dintre China si Romania si popoarele lor. Aceste observatii, care nu respecta stiinta si deciziile OMS, au starnit o puternica indignare in randul poporului chinez. Noi ne opunem ferm si condamnam cu tarie aceste declaratii.

(…) In acest moment, perceperea zvonurilor drept noutati, defaimarea celorlalti si transferul responsabilitatii nu va ajuta activitatea de prevenire si control a tarii proprii si nici nu va ajuta cooperarea anti-epidemica a comunitatii internationale. Solicitam mass-media si comentatorilor relevanti din Romania sa respecte faptele obiective si opinia publica internationala si sa nu incalce principiile morale, sa corecteze imediat greselile, sa opreasca imediat comportamentul care induce in eroare oamenii si creeaza contradictii”, da lectii ambasada Chinei, stat totalitar in care nu exista libertatea presei.

Dupa trei zile, pe 30 martie, ambasada Chinei a emis un nou comunicat in care cearta publicatiile care au preluat un comunicat al organizatiei Reporteri fara frontiere.

„Recent, unele posturi mass-media din Romania au reeditat articole publicate de Reporteri fara frontiere, acuzand neintemeiat ca China a ascuns adevarul in primele zile ale izbucnirii focarului noului coronavirus. In aceste articole s-au inlocuit faptele cu zvonurile, iar stiinta cu imaginatia, pline de greseli si confuzii, incalcand grav principiul de obiectivitate al presei si etica profesionala a mass-media, ceea ce este total inacceptabil pentru noi.

COVID-19 este un virus nou, iar recunoasterea acestuia are nevoie de un anumit proces. La inceput, oamenii de stiinta si expertii medicali au prezentat opinii diferite, iar guvernul ar trebui sa ia decizii pe baza unor dovezi fiabile si pe baza stiintifica, tinand cont de diversi factori. Acest lucru este bine ilustrat de faptul ca noul coronavirus este pe scena mondiala de luni de zile, fiind foarte bine cunoscut pentru comunitatea stiintifica, insa ideile si masurile de combatere a epidemiei inca variaza foarte mult de la o tara la alt

<