Viteză de 30 de kilometri pe oră și spațiu mai mare pentru pietoni – asta și-a propus primăria Capitalei pentru 42 de trasee din centrul Bucureștiului. Pe arterele în cauză, șoferii vor circula încet, având grija oamenilor care merg pe jos și a bicicliștilor. Pietonii sunt încântați de proiect și spun că poate așa vor avea loc mai puține accidente.

Strada Athur Verona din centrul Capitalei ar putea deveni curând una dintre străzile din București unde limita de viteză va fi redusă de la 50 la 30 de km pe oră. Scopul acestei inițiative este să prevină riscul de accidente și să îi protejeze pe pietoni și bicicliști.

<

Când va fi gata, strada ar putea avea un spațiu mai mare pentru oamenii care ies la plimbare și pentru biciclete, în timp ce șoferii vor fi obligați să respecte limita de viteză impusă. Proiectul Primăriei Capitalei include alte 41 de trasee similare, din centrul orașului.

Reini Stadler, specialist mobilitate urbană: Această limită de 30 de km pe oră trebuie configurată în funcție de stradă, trebuie să am limitatoare de viteză, treceri de pietoni sau intersecții denivelate. Este un spațiu mult mai sigur pentru pietoni și pentru bicicliști.

Femeie: O inițiativă bună. Eu privesc mai mult la copil, atenția față de ei, că noi ne ferim, ei… și la treceri, i-am zis, și dacă e verde să se mai uite odată!
Femeie: Trebuie să fii atent că după colț vine cu viteză un șofer și e periculos.

Proiectul a trecut de votul consilierilor locali din București. Ministerul Dezvoltării va stabili dacă va fi pus în aplicare
Reporter: 30 de km este o viteză OK pentru străzile astea mici?
Femeie: Și mai mică, dacă s-ar putea ar fi mult mai OK.

Proiectul este destinat și bicicliștilor care se vor simți mai în siguranță când ies la plimbare.

Oana Turturică, reprezentant „Hai cu Bicla”: În astfel de situații, când un șofer se întâlnește cu o bicicletă pe aceste străduțe, trebuie să stea în spatele biciclistului și să îl depășească cu prima ocazie când acest biciclist va fi protejat și nu va fi acroșat.

Biciclist: Șoferii ar trebui să înțeleagă că și noi suntem oameni, nu mergem cu aceeași viteză ca ei, dar nu cred că o diferență atât de mare dacă pierd două minute.

Proiectul pentru reducerea vitezei pe cele 42 de trasee a trecut de votul consilierilor locali din București. Acum se află pe masa Ministerului Dezvoltării care va stabili dacă va fi pus în aplicare.

Volume 8%