Intra in contact cu noi

Bani

Bucurestiul.ro dat exemplu de Departamentul de Stat al SUA! Lovitura devastatoare pentru Gabriela Firea!

Publicat cu

pe

Bucurestiul.ro este dat ca exemplu de Departamentul de Stat al SUA in incercarea de a submina libertatea de exprimare a mass-media de catre politicieni. In cazul Buurestiul.ro, Gabriela Firea a facut plangere penala pentru hartuire cu intentia de a determina jurnalistii sa nu mai scrie despre nepotismele, contractele cu dedicatie si erorile de management la nivelul Primariei Bucurestiului. 

In incercarea de a baga pumnul in gura presei Gabriela Firea foloseste doua metode. Canalele media aservite intereselor politicianului sunt platite nejustificat cu zeci si sute de mii de euro prin intermediul unui proiect dedicat Centenarului aflat in subordinea Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic. Pe de alta parte jurnalistii care nu participa la manipularea pe bani publici a consumatorilor de media si vor sa arate realitatea, sunt dati afara de la conferintele de presa si evenimentele publice. Uneori, insa, Gabriela Firea le face plangere penala pur si simplu, cum este cazul Bucurestiul.ro!



Documentul precizeaza ca politicieni detin media si influenteaza politica editoriala. In privinta libertatii de exprimare, este mentionata „lista neagra” facuta de Carmen Dan in februarie anul trecut, cand a acuzat mai multi ziaristi ca sprijina protestele antiguvernamentale. Si atitudinea Gabrielei Firea de interzicere a accesului ONG-urilor la sedintele CGMB este amintita.
Legea prevede sanctiuni penale impotriva oficialilor pentru coruptie, insa, in ciuda numeroaselor procese penale, practicile de coruptie au ramas larg raspandite. Au existat numeroase cazuri de coruptie la nivel guvernamental in cursul anului. Coruptia a ramas o problema, conform indicatorilor Bancii Mondiale. Mita a ramas o practica obisnuita in sectorul public. Legile nu au fost intotdeauna implementate in mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecatorii, s-au angajat uneori in practici corupte cu impunitate. Imunitatea de la urmarirea penala detinuta de actualii si fostii membri ai cabinetului care au fost si membri ai Parlamentului a blocat uneori investigatiile, se arata in raportul publicat de Departamentul de Stat.
In privinta coruptiei, documentul aminteste ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a continuat in ritm constant sa investigheze numeroase cazuri de coruptie care implica politicieni, persoane din sistemul judiciar si din administratie. Este mentionat cazul deputatului PSD Ion Munteanu, suspectat de DNA de trafic de influenta si spalarea banilor pentru ca a primit peste 400.000 de euro in schimbul facilitarii tranzactiilor intre un om de afaceri si o intreprindere de stat.
Raportul mentioneaza ca, pana la 31 august, DNA a trimis in judecata 209 cazuri care au implicat 573 de inculpati, inclusiv un ministru, doi parlamentari, un secretar de stat, un judecator, un procuror, 12 primari si 16 ofiteri de politie. Verdictele in cazurile de coruptie au fost adesea inconsistente, cu sentinte care variaza foarte mult in cazul unor infractiuni similare, se arata in raport.
Este mentionata si coruptia in domeniul achizitiilor publice si este reclamat faptul ca actiunile guvernamentale in acest domeniu nu au fost semnificative.
Pana la 31 august, Parlamentul a respins cererile de ridicare a imunitatiipentru a permite investigatiile care implica un actual si un fost ministru, aminteste documentul.
Sistemul judiciar a luat masuri de urmarire penala si de sanctionare a functionarilor care au savarsit abuzuri, insa autoritatile au amanat procedurile care implica presupuse abuzuri ale politiei; rezultatul a fost ca multe dintre cazuri s-au incheiat cu achitarea. Politia a fost frecvent exonerata in cazurile de batai si alte tratamente crude, inumane sau degradante. Coruptia de la nivelul Politiei a contribuit la lipsa de respect fata de politisti a cetatenilor si la ignorarea autoritatii lor, subliniaza totodata raportul.
In ceea ce priveste libertatea de exprimare, este amintit faptul ca ministrul de Interne, Carmen Dan, intr-o conferinta de presa din luna februarie anul trecut, a nominalizat cativa jurnalisti cunoscuti pe care i-a acuzat ca sprijina protestele antiguvernamentale. Ea a criticat si grupul de Facebook „Coruptia ucide” pentru ca i-a indemnat pe oameni sa iasa in strada. Jurnalistii si ONG-urile au reclamat faptul ca aceste declaratii sunt impotriva libertatii de exprimare, iar prezentarea unei astfel de „liste negre” reprezinta un gest de intimidare, se arata in raport.

Bani

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

Publicat cu

pe

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Aceasta initiativa urmareste sa informeze si sa sensibilizeze opinia publica cu privire la importanta respectarii legislatiei pentru prevenirea accesului minorilor la  produsele din tutun si nicotina. Anul acesta, legislatia in domeniu a suferit modificari importante, concepute pentru a reduce riscul ca minorii sa aiba acces la astfel de produse. Printre aceste modificari se numara extinderea interdictiei de comercializare catre minori a tigaretelor electronice, indiferent daca acestea contin nicotina sau nu, si interdictia de a comercializa produsele din tutun si nicotina prin automate.

Initiativa BAT care isi propune sa promoveze modificarile legislative si sa sublinieze importanta tolerantei zero fata de vanzarea produselor cu nicotina catre minori se desfasoara la nivel national in aproximativ 32.000 de magazine partenere, precum si in zonele publice dedicate afisajului stradal din centrul Bucurestiului.

Reclama

„BAT investeste in mod constant in campanii care promoveaza standarde si principii comerciale responsabile, atat in cadrul propriei activitati, cat si in colaborarea cu partenerii comerciali. Consideram ca o legislatie menita sa reduca la minim riscul ca minorii sa aiba acces la toate categoriile de produse din tutun si nicotina, precum si la tigari electronice cu si fara nicotina reprezinta un semn de normalitate si responsabilitate. BAT se angajeaza sa continue sa deruleze programe de informare in acest sens, si ne dorim sa avem sprijinul tuturor autoritatilor competente in domeniu pentru a asigura implementarea si respectarea riguroasa a acestor reglementari”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relatii Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

Romania se numara printre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o interdictie asupra vanzarii catre minori a tuturor formelor de produse care contin tutun si nicotina, inclusiv a tigaretelor electronice fara nicotina.

BAT a desfasurat continuu, in ultimii ani, programe de informare a comerciantilor si consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar si la motivele pentru care minorii nu trebuie sa aiba acces la produsele cu nicotina. Incepand din 2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a alaturat campaniei BAT si pune la dispozitia consumatorilor numarul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza incalcarea legii.

Reclama

„In calitate de vicepresedinte ANPC, sunt bucuros sa ne alaturam, si in 2024, acestei campanii care isi propune sa informeze publicul cu privire la reglementarile legale referitoare la comercializarea produselor din tutun si nicotina exclusiv catre persoane adulte. Ne angajam sa monitorizam respectarea legilor si incurajam pe oricine identifica incalcari ale acestora sa le semnaleze, la numarul de telefon pus la dispozitie de catre ANPC.”Sebastian Hotca, Vicepresedinte ANPC.

Continua sa citesti

Bani

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

Publicat cu

pe

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită Guvernului accizarea pliculețelor cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

Cei doi mari jucători de pe piața tutunului din România solicită Guvernului să taxeze echitabil toate categoriile de produse cu nicotină, inclusiv pliculețele cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

În prezent, în Romania, toate categoriile de produse cu nicotină sunt accizate corespunzător, singura excepție fiind pliculețele cu nicotină pentru uz oral. Deși în fază incipientă, piața acestor produse care nu conțin tutun reprezintă o alternativă cu risc redus* față de fumat pentru consumatorii adulți.

Reclama

„Este esențial ca toate produsele cu nicotină să fie taxate ținându-se seama de profilul lor de risc. Credem că un nivel al accizelor pentru produsele cu nicotină pentru uz oral comparabil cu cel aplicat țigaretelor electronice va avea efecte pozitive atât pentru bugetul de stat cât și pentru consumatori, care vor putea avea o mai mare încredere în produsele ajunse pe piața din România”, au declarat reprezentanții celor două companii.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, pliculețele cu nicotină pentru uz oral sunt supuse accizelor nearmonizate în 6 state membre: Suedia, Italia, Danemarca, Letonia, Estonia și Ungaria.

Ca urmare a investițiilor în cercetarea și dezvoltarea unor produse cu risc redus față de țigarete, au fost lansate mai multe produse alternative menite a reduce rata fumatului. Pliculețele cu nicotină sunt o categorie de produse folosite la scară largă în țările scandinave. Suedia este considerată un model de urmat pentru felul în care produsele din tutun pentru uz oral pot contribui la reducerea fumatului. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, cel mai mic procent din Europa. Renunțarea la fumat a suedezilor a coincis cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor pliculețe cu nicotină pentru uz oral. În prezent, aproximativ 14% din populația adultă a Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia. Produsele cu nicotină pentru uz oral au fost recent incluse pe lista produselor care nu pot fi vândute către minori în România, alături de țigaretele electronice, printr-o lege adoptată de către Parlamentul român. Pasul firesc următor este ca aceste produse să fie taxate, astfel încât statul român să aibă o evidență mai bună a produselor introduse pe piața din România.

Reclama
Continua sa citesti

Bani

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

Publicat cu

pe

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare: zero emisii de dioxid de carbon la nivelul intregului lant valoric pana in 2050; reducerea cu 50% a emisiilor pentru Scopul 1 si 2 pana in 2030 fata de valoarea de referinta din 2020; reducerea cu 25% a deseurilor pana in 2025 in siturile sale de operatiuni fata de valoarea de referinta din 2017; atingerea unei rate de reciclare a deseurilor de 90% in siturile de operatiuni pana 2025; reducerea cu 35% a consumului de apa in propriile centre de productie fata de valoarea de referinta din 2017 si reciclarea a 30% din cantitatea de apa extrasa pana in 2025; 100% din siturile noastre de operatiuni sa fie certificate Alliance for Water Stewardship pana in 2025; 100% din toate ambalajele noastre sa fie reutilizabile, reciclabile sau compostabile pana in 2025;

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabila a afacerii sale, BAT continua programul „Fii furnizor” demarat in 2021, cu intentia de a-si dezvolta portofoliul de solutii inovatoare si parteneriate care sa contribuie la materializarea ambitiei companiei de a construi un viitor mai bun. Cele doua directii majore ale editiei 2024 a programului vizeaza dezvoltarea de solutii inovatoare si eficiente pentru reducerea deseurilor si sustinerea economiei circulare, precum si reducerea consumului de apa si reutilizarea apei.

Reclama

Companiile si start-up-urile interesate sunt invitate sa se inregistreze pe platforma BE SUPPLIER incepand cu 18 martie 2024. Platforma va ramane disponibila pentru inregistrare timp de 6 saptamani. Propunerile inovatoare si sustenabile de solutii in managementul deseurilor si reducerea apei vor fi foarte apreciate si evaluate de o echipa dedicata din cadrul BAT in raport cu nevoile si criteriile de afaceri organizationale. Companiile selectate vor fi apoi invitate sa se alature BAT in calatoria pentru un viitor mai bun – A Better Tomorrow™. Toate companiile inregistrate vor fi luate in considerare pentru consultari viitoare.

Sustenabilitatea este in centrul afacerii noastre | BAT Romania investeste in mod constant in dezvoltarea de solutii pentru atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate. Fabrica noastra din Ploiesti, a doua cea mai mare a grupului din Europa si loc de munca pentru peste 1.000 de angajati, este certificata AWS pentru consumul sustenabil de apa si are o rata de reciclare de circa 85% a deseurilor. Inceputul anului 2024 inseamna un pas in plus in calatoria de sustenabilitate a fabricii din Ploiesti, prin instalarea a circa 1.000 de panouri fotovoltaice pe acoperisul halei de productie, ca parte a angajamentului nostru pentru dezvoltarea surselor de energie verde.

Simon Brown, Director de Operatiuni pentru Aria Europa de sud est in cadrul BAT, a declarat: ”BAT face pasi decisivi in calatoria sa de transformare si suntem hotarati sa construim o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal. Investim permanent in dezvoltarea de solutii inovatoare pentru eficientizarea consumului de resurse si reducerea impactului asupra mediului, intr-un proces care implica in primul rand consistenta si coerenta. De asemenea, credem cu tarie in puterea contributiva si ne bucuram sa invitam alaturi de noi parteneri pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare pentru atingerea obiectivelor noastre de protejare a mediului.”

Reclama

BAT si-a inceput calatoria in domeniul sustenabilitatii in urma cu mai bine de 20 de ani, cu rezultate recunoscute de prestigioase institutii la nivel international, precum Dow Jones Sustainability Index sau Financial Times. Recent, compania a publicat raportul anual combinat privind performanta de business si in domeniul sustenabilitatii pentru anul 2023, prin care evidentiaza progresul obtinut in atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate*.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politicao săptămână in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare