Intra in contact cu noi

Bani

Cazul despăgubirilor angajaților Petrom: Incompetența guvernanților acoperită cu dezinformare

Publicat cu

pe

Neputinta guvernului de zeci de ani de a rezolva o problema plimbata de la un mandat la altul a adus bugetul public in fata unui moment critic in ceea ce priveste dreptul de achizitie la privatizarea Petrom a unui pachet de 8% din actiuni de catre angajatii companiei. Acum Guvernul Romaniei a fost obligat de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Decizia civila nr. 2370 din data de 08.05.2019, pronuntata in dosarul nr. 1442/2/2015, sa adopte o hotarare de guvern pentru punerea in aplicare a dispozitiilor art. 9 din anexa 1 a OUG nr. 49/1997, astfel cum a fost modificata prin O.G. nr. 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom S.A., pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.

Penalitati de 1000 de lei pe ziua de intarziere din 2019 si pana in 2022 – 1095 zile x 1000 de lei 1.095.000 lei
Totodata, prin decizia mentionata cei care au dat in judecata Guvernul Romaniei au dreptul la penalitati de 1000 lei pe fiecare zi de intarziere de la data pronuntarii si pana la executarea obligatiei.

Astfel, fostii angajati ai Petrom S.A. care au dat in judecata Guvernul Romaniei in cadrul dosarului nr. 1442/2/2015 au dreptul la penalitati in cuantum de 1.095.000 lei (pana la acest moment), urmand sa curga in continuare penalitati pentru fiecare zi in care Guvernul Romaniei refuza sa emita Hotararea de Guvern.

Reclama

Instanta suprema a considerat faptul ca Guvernul Romaniei a stat o perioada foarte lunga de timp in pasivitate si ca trebuie impus un mecanism de constrangere pentru ca acesta sa isi indeplineasca obligatiile legale.

Asa au inceput sa curga in media tot felul de teorii ale conspiratiei privind demersul legitim si drepturile legale de achizitie de actiuni la Petrom pentru fostii angajati Petrom.

Compania PetroActive solicita tuturor celor implicati sa renunte la tactica dezinformarii si sa recurga in mod transparent la dialog si documentare, inainte de a emite judecati de valoare cu privire la istoricul acestui proces castigat de angajatii Petrom.

Reclama

„𝐃𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞
Aceasta este urmatoarea incercare prin care vom trece. Ne asteptam la eforturi intense de dezinformare.
Pentru cei care fac presa – puteti sa ne cereti si noua opinia. Inainte. Sa puteti sa informati corect, sa vedeti faptele si dinspre noi, sa va pastrati independenta. O data ce va prezentam povestea a 75000 de mii de oameni amagiti 25 de ani, suntem siguri ca nu veti putea ramane impartiali.
Pentru cei care sunteti direct interesati de eforturile noastre de a va ajuta sa intrati in posesia drepturilor stabilite prin lege – puteti sa ne sprijiniti moral. Si sa informati mai departe. Sa transmiteti adevarul.
Trebuie sa intelegem ca in cazul procesului 8%, prin dezinformare nu protejam pe nimeni. Trebuie sa intelegem ca fara o atitudine verticala, incurajam activitati profund ilegale si nedemocratice. Incurajam ignorarea legii, incurajam nesocotirea deciziilor judecatoresti, incurajam nerespectarea Constitutiei. Si daca facem asta, Dumnezeu cu mila. Ne intoarcem la regimul comunist. Pentru ca tot ce am spus, de acolo ni se trage.
Isi poate permite Guvernul sa respecte legea?!? (OG55 si Decizia nr. 2370/08.05.2019, pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie in Dosarul nr. 1442/2/2015)? Cu greu. Insa noi avem si solutii, nu numai drepturi si pretentii. Asa ca invitam Guvernul la dialog.
Dar… dar isi poate permite cineva sa nu respecte legea? Isi poate permite cineva sa nu respecte deciziile instantelor de judecata? Isi poate permite cineva sa ignore Constitutia? Credem ca da, mai ales daca le permitem… 𝐝𝐚𝐫 𝐍𝐎𝐈 𝐍𝐔 𝐋𝐄 𝐏𝐄𝐑𝐌𝐈𝐓𝐄𝐌! Si nu suntem singuri – impreuna suntem mai puternici.
Sa revenim la dezinformari. Acestea au mai mereu 3 teme: banii, liderii si activitatea firmei. Sa le luam pe rand:
1⃣ Finantarea: de unde are PetroActive banii pe care ii plateste oamenilor? Noi am identificat 3 directii de dezinformare:
(1) de la rusi – Nu, nu sunt de la rusi. Sunt de la actionarii firmei, oameni de afaceri cinstiti si fara abonamente la fonduri Guvernamentale;
(2) de la fosta Presedinta a Petrom, care s-ar fi intalnit pe ascuns cu Directorul General al PetroActive la Amsterdam – Nu, nici de aici nu vin banii. Mai mult, Directorul General al PetroActive NU a fost niciodata in Amsterdam… poate numai prin aeroport, in trecere;
(3) de la Isarescu – la final, dumnealui probabil ca va trebui sa faca rost de bani ca sa plateasca facturile de penalitati: deci nu i s-a dat, i s-a luat.
2⃣ Liderii: cine sunt oamenii din consiliul de administratie al PetroActive? De unde vin?
Despre Costi Balaci: Avocat cu specializarea in Drept Penal, sef de promotie, student olimpic. Din Craiova. Supranumit Sandra Brown al plangerilor penale, a avut rezultate deosebite in cunoscutele cazuri Luca, Vantu si procesul 8%. Amendat de multe ori pentru ca a contrazis judecatorii – se lupta pentru dreptatea lui. Nu e un sfant, dar este pe deplin ortodox.
Despre Elisei Craciun: a fost implicat intr-o lista de plangeri penale pentru furtul unui software medical, Hipocrate. Pe vremea cand procurorii inca scriau la masina de scris. „Ce mai e si softul asta??”. Cazul lui este in manualele de drept, pe teme de proprietate intelectuala. Hotararea instantelor si a procurorilor a fost foarte clara: fapta nu exista. De asemenea, chiar daca au existat legaturi de familie cu Guvernatorul BNR, acestea sunt inchise. Si, cu parere de rau, sunt inchise definitiv.
Despre Daniel Turbatu: fost politist. Om al legii si el. Si fost jucator de rugby, gentleman si pe teren, si pe strada. Nu stim ce-ar putea inventa cineva despre el ca sa il defaimeze.
3⃣ Activitatea firmei: ce fac acolo, este ceva ilegal?
✅ PetroActive este o societate pe actiuni infiintata conform legilor comerciale din Romania. Actiunile sunt la vedere, nimic de ascuns aici. Iar actionarii sunt, in marea majoritate, persoane fizice din Romania. Fara ascunzisuri. Suntem legali.
✅ Contractele de cesiune incheiate cu peste 8000 de oameni sunt si ele dupa litera legii. Corecte. Verificate si de noi, si de avocati. Deci nici aici nu avem prea multe discutii.
✅ Cerem Guvernului sa respecte Legea (in particular OG55/2003, dar amintim si de Constitutie) si mai cerem Guvernului sa respecte deciziile justitiei (in particular Decizia ICCJ in procesul 8%). Este ilegal sa respecti Legea si deciziile instantelor? Este ilegal sa respecti drepturile a 75000 de oameni?
Asadar revenim la intrebarile fundamentale: isi poate permite cineva sa nu respecte legea, asa, sfidator? Isi poate permite cineva sa nu respecte Decizii definitive ale instantelor de judecata? Probabil ca da, daca le permitem. Dar, in cazul nostru, 𝐍𝐔 𝐋𝐄 𝐏𝐄𝐑𝐌𝐈𝐓𝐄𝐌! Mergem inapoi in justitie, pe toate caile posibile. Stim sa mergem si la CEDO, vorbim engleza.
Cu sau fara dezinformare, 𝐯𝐨𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐝𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 de executare silita impotriva Guvernului pana la rezolvarea reala si legala a situatiei prin indeplinirea integrala a obligatiilor impuse de ICCJ. Iar aceste obligatii inseamna 4,6 milioane de euro pe zi, in fiecare zi, pentru toti cei 23000 de oameni reclamanti si intervenienti din procesul 8%. Cat timp isi mai poate permite Guvernul sa nu respecte decizia instantei?
🙏 Contam pe sprijinul dumneavoastra moral ca sa reusim impreuna. Pentru ca la PetroActive facem ce spunem. Si pentru ca impreuna suntem mai puternici.”, se arata in comunicatul PetroActive de pe pagina de Facebook

Bani

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

Publicat cu

pe

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15 milioane de lei pe piața neagră. Circa 85% dintre capturi (12 milioane de țigarete de contrabandă) au fost înregistrate în zona de sud a țării, ceea ce reflectă tendința de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sud (Bulgaria, Turcia), unde prețul țigaretelor este semnificativ mai mic., potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro.

În primele 3 luni ale anului 2024, volumul total al capturilor țigaretelor de contrabandă la nivel național se situează la aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, față de peste 31 milioane de țigarete capturate în T1 2023, în primele 3 luni din 2024 au fost capturate aproape 14,5 milioane de țigarete, ceea ce indică o descurajare a fenomenului infracțional, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de monitorizare și control al traficului ilicit. Totuși, la nivel național, media consumului de țigări ilicite a crescut anul trecut cu peste un punct procentual, la 8,2%, după un minim istoric înregistrat în anul anterior.

Un fenomen grav, care periclitează siguranța economică și socială a comunității, contrabanda a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale, data de 21 aprilie fiind declarată oficial Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Reclama

“Contrabanda, contrafacerea și cea mai nouă ecuație cu multiple necunoscute  – comerțul ilicit online – implică riscuri majore pentru societate și consumatori, mai ales că rețelele ilicite se adresează tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. De aceea, lupta împotriva traficului ilicit trebuie purtată continuu și pe multiple fronturi, pentru a asigura prevenția accesului consumatorilor la acest tip de produse și a frâna impactul negativ al contrabandei asupra societății și economiei. Salutăm eforturile autorităților de întărire a granițelor, inclusiv prin dotările recente cu noi scannere vamale, care sunt vizibile în rezultatele înregistrate la început de an, și ne angajăm să rămânem un partener de încredere autorităților cu atribuții în domeniu”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT.

Dolj și Giurgiu: record de capturi de țigarete de contrabandă în 2024

Circa 85% din totalul capturilor țigaretelor de contrabandă în primele 3 luni ale anului 2024 au fost înregistrate în județele Dolj și Giurgiu, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.  Astfel, în cele două județe de la granița cu Bulgaria au fost capturate aproape 12 milioane de țigarete de contrabandă de la începutul anului până în prezent.

Una dintre cele mai mari capturi ale anului a fost înregistrată în luna februarie la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, în județul Dolj, unde au fost descoperite peste 4,7 milioane de țigarete de contrabandă aflate în posesia unui cetățean bulgar care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, produse de patiserie refrigerate din Grecia în România.Totodată, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Giurgiu au reținut la început de an aproape 4 milioane de țigarete de contrabandă, asupra unui ansamblu rutier condus de un cetăţean turc. 

Reclama

Cea mai mare acțiune DIICOT din ultimii ani. Contrafacerea, în creștere

Pe 26 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR  și ai Serviciului  de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad au pus în aplicare 79 de mandate de percheziție pe raza mai multor județe, vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere  în Cehia, Bulgaria și  Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de  contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) ș.a[3].

Astfel, pe parcursul investigațiilor au fost indisponibilizate peste 38 de milioane de țigarete de contrabandă, 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la peste 12 milioane de euro.

Reclama

Totodată, pe fondul acțiunilor consistente ale autorităților de a limita fenomenul contrabandei la granițele țării, contrafacerea și comerțul de tutun vrac continuă să ia amploare. La finalul lunii martie, poliţiştii de frontieră din cadrul  PTF Calafat au capturat 1.340 kg de tutun vrac neprelucrat, transportat de 3 cetățeni bulgari. Cantitatea este estimată la o valoare de aproximativ 135.000 lei.

În primele 3 luni ale anului curent, potrivit datelor oficiale, autoritățile române au capturat bunuri contrafăcute în valoare de peste 56 milioane de lei (11 milioane de euro). Între bunurile cel mai frecvent contrafăcute și reținute la granițele României se numără produsele din tutun, obiectele de încălțăminte și îmbrăcăminte sau cele cosmetice. Cele mai mari volume de bunuri contrafăcute reținute la început de an se numără tot la frontierele de sud ale țării, în județele Dolj, Giurgiu sau Constanța.

România are cel mai ridicat nivel al taxării produselor cu tutun dintre țările Europei de Sud – Est, ceea ce se reflectă în mod direct în volumul contrabandei, care este de asemenea cel mai ridicat din regiune. Nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei  anual pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări.

Reclama

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din intreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Continua sa citesti

Bani

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

Publicat cu

pe

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Aceasta initiativa urmareste sa informeze si sa sensibilizeze opinia publica cu privire la importanta respectarii legislatiei pentru prevenirea accesului minorilor la  produsele din tutun si nicotina. Anul acesta, legislatia in domeniu a suferit modificari importante, concepute pentru a reduce riscul ca minorii sa aiba acces la astfel de produse. Printre aceste modificari se numara extinderea interdictiei de comercializare catre minori a tigaretelor electronice, indiferent daca acestea contin nicotina sau nu, si interdictia de a comercializa produsele din tutun si nicotina prin automate.

Initiativa BAT care isi propune sa promoveze modificarile legislative si sa sublinieze importanta tolerantei zero fata de vanzarea produselor cu nicotina catre minori se desfasoara la nivel national in aproximativ 32.000 de magazine partenere, precum si in zonele publice dedicate afisajului stradal din centrul Bucurestiului.

Reclama

„BAT investeste in mod constant in campanii care promoveaza standarde si principii comerciale responsabile, atat in cadrul propriei activitati, cat si in colaborarea cu partenerii comerciali. Consideram ca o legislatie menita sa reduca la minim riscul ca minorii sa aiba acces la toate categoriile de produse din tutun si nicotina, precum si la tigari electronice cu si fara nicotina reprezinta un semn de normalitate si responsabilitate. BAT se angajeaza sa continue sa deruleze programe de informare in acest sens, si ne dorim sa avem sprijinul tuturor autoritatilor competente in domeniu pentru a asigura implementarea si respectarea riguroasa a acestor reglementari”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relatii Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

Romania se numara printre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o interdictie asupra vanzarii catre minori a tuturor formelor de produse care contin tutun si nicotina, inclusiv a tigaretelor electronice fara nicotina.

BAT a desfasurat continuu, in ultimii ani, programe de informare a comerciantilor si consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar si la motivele pentru care minorii nu trebuie sa aiba acces la produsele cu nicotina. Incepand din 2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a alaturat campaniei BAT si pune la dispozitia consumatorilor numarul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza incalcarea legii.

Reclama

„In calitate de vicepresedinte ANPC, sunt bucuros sa ne alaturam, si in 2024, acestei campanii care isi propune sa informeze publicul cu privire la reglementarile legale referitoare la comercializarea produselor din tutun si nicotina exclusiv catre persoane adulte. Ne angajam sa monitorizam respectarea legilor si incurajam pe oricine identifica incalcari ale acestora sa le semnaleze, la numarul de telefon pus la dispozitie de catre ANPC.”Sebastian Hotca, Vicepresedinte ANPC.

Continua sa citesti

Bani

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

Publicat cu

pe

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită Guvernului accizarea pliculețelor cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

Cei doi mari jucători de pe piața tutunului din România solicită Guvernului să taxeze echitabil toate categoriile de produse cu nicotină, inclusiv pliculețele cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

În prezent, în Romania, toate categoriile de produse cu nicotină sunt accizate corespunzător, singura excepție fiind pliculețele cu nicotină pentru uz oral. Deși în fază incipientă, piața acestor produse care nu conțin tutun reprezintă o alternativă cu risc redus* față de fumat pentru consumatorii adulți.

Reclama

„Este esențial ca toate produsele cu nicotină să fie taxate ținându-se seama de profilul lor de risc. Credem că un nivel al accizelor pentru produsele cu nicotină pentru uz oral comparabil cu cel aplicat țigaretelor electronice va avea efecte pozitive atât pentru bugetul de stat cât și pentru consumatori, care vor putea avea o mai mare încredere în produsele ajunse pe piața din România”, au declarat reprezentanții celor două companii.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, pliculețele cu nicotină pentru uz oral sunt supuse accizelor nearmonizate în 6 state membre: Suedia, Italia, Danemarca, Letonia, Estonia și Ungaria.

Ca urmare a investițiilor în cercetarea și dezvoltarea unor produse cu risc redus față de țigarete, au fost lansate mai multe produse alternative menite a reduce rata fumatului. Pliculețele cu nicotină sunt o categorie de produse folosite la scară largă în țările scandinave. Suedia este considerată un model de urmat pentru felul în care produsele din tutun pentru uz oral pot contribui la reducerea fumatului. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, cel mai mic procent din Europa. Renunțarea la fumat a suedezilor a coincis cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor pliculețe cu nicotină pentru uz oral. În prezent, aproximativ 14% din populația adultă a Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia. Produsele cu nicotină pentru uz oral au fost recent incluse pe lista produselor care nu pot fi vândute către minori în România, alături de țigaretele electronice, printr-o lege adoptată de către Parlamentul român. Pasul firesc următor este ca aceste produse să fie taxate, astfel încât statul român să aibă o evidență mai bună a produselor introduse pe piața din România.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani2 săptămâni in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei2 săptămâni in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica3 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare