Intra in contact cu noi

Bucuresti

Cele 20 de companii infiintate in subordinea Gabrielei Firea sunt ilegale! ”Prefectul e omul PSD, face ce zice Firea!”

Publicat cu

pe

Cele 20 de societăți comerciale înființate recent de Consiliul General al Municipiului București la cererea primarului Gabriela Firea Pandele sunt ilegale. Motivul: consilierii generali au aprobat înființarea acestor societăți cu votul majorității simple, adică jumătate plus unu. Dar, pentru ca hotărârile de înființare să fie legale, era nevoie de votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în funcție, conform Legii Administrației Publice, scrie romanialibera.ro.

Legea Administrației Publice spune că, în chestiuni care țin de patrimoniu, e nevoie de două treimi din voturile consilierilor. Lege nerespectată, în mod evident și banal aritmetic, de către consilierii generali plătiți din banii publici. Mai mult, opoziția din Consiliul General susține că înființarea acestor societăți comerciale nu s-a făcut pe „model vienez”, cum spune primărița Firea, ci, mai degrabă, pe un “model voluntarez”. Adică preluat de la Primăria Voluntari, condusă de edilul Florentin Pandele, soțul primarului Gabriela Firea.

Pleacă Speranța, vine nașa de cununie
La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, directorul de cabinet al primarului general Gabriela Firea Pandele, Speranța Cliseru, s-a retras din funcție: tocmai îi încetase detașarea de la Primăria Voluntari la Primăria Capitalei. Cliseru este considerată mâna -dreaptă a primarului Florentin -Pandele de la -Voluntari. În acea perioadă, se vehicula că prefectul Bucureștiului, colonelul magistrat Paul Nicolae Petrovan, urma să fie schimbat din funcție cu Speranța Cliseru. Zvonurile, însă, nu s-au adeverit.
Între timp, Gabriela Firea a -numit-o șefă de cabinet pe Alina Tarcevschi, nașa sa de cununie. Până să ajungă șefă de cabinet, Tarcevschi era consilierul personal al primarului pe relații externe și protocol. Însă, pe la jumătatea lunii februarie, Speranța Cliseru a reapărut întâmplător pe la primărie, într-o vizită. Ulterior, coincidență sau nu, primarul Gabriela Firea Pandele a introdus pe ordinea de zi a Consiliului General propunerea de obținere a unui acord de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale.
Firea citește legi -naționale și propune legi locale
După o lună de la plecarea Speranței Cliseru, pe 28 februarie 2017, a avut loc o ședință de Consiliu General. Care a fost prezidată de către Gabriela Firea, flancată în dreapta de prefectul Nicolae Petrovan și în stânga de pesedistul Marian -Orlando Culea, președinte de ședință. După vreo două ore de ședință, primarul Gabriela Firea le-a spus consilierilor generali că are în față un dosar cu toată legislația în vigoare aferentă noului model administrativ.

Reclama

„Am citit aceste legi. Și Legea 215, a Administrației Publice Locale, și toate legile care se referă la delegarea serviciilor publice, și Directivele Uniunii Europene. Absolut tot. Am citit, m-am documentat și am venit cu această propunere”, i-a anunțat primarul Firea pe consilieri. Propunerea (practic, o lege locală pe care o voia votată de către “parlamentul” local, Consiliul General) se referea la obținerea acordului de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale.

“Cei care votează -împotrivă vor să -mențină corupția!”
Apoi, Firea li s-a adresat direct consilierilor care își exprimaseră intenția de a nu vota pentru înființarea celor 19 societăți.

„Cei care votează împotriva înființării acestor societăți votează împotriva scăderii tarifelor pentru populație, împotriva eficientizării și rentabilizării actului administrativ, împotriva ordinii și disciplinei administrative. Vor să mențină corupția și birocrația care se află în acest moment în administrații, care, la rândul lor, au niște contracte cu câteva companii private. Oamenii de afaceri onești și cinstiți, străini și români nu au avut acces la bugetele Capitalei!”, a tunat primărița.

Din sală s-au auzit vociferări, iar Orlando Culea, cu voce autoritară, a făcut eforturi să restabilească liniștea în sală.
Primul acord de principiu a fost pentru o societate comercială pe acțiuni care are ca obiect principal de activitate „producerea, furnizarea energiei electrice și termice, servicii energetice și de mentenanță”. Orlando Culea a anunțat, după vot, că proiectul trecuse cu 30 de voturi “pentru” și 16 “împotrivă”. Apoi, cele 18 pro-iecte pentru care s-a cerut acordul de principiu au fost adoptate, unul după altul, cu un număr de voturi cuprins între 29 și 31.
Ciucu: „Prefectul e omul lor. Face ce zice Firea”
Consilierul general Ciprian Ciucu a declarat pentru RL că justificarea primăriei nu are bază legală:

„Firmele nou-înființate au sediul social în spațiul unei companii private. Primăria spune că, dacă firmele nu au sediul într-o proprie-tate a Primăriei Capitalei, atunci nu e o chestiune de patrimoniu. Ei cred că au găsit o chichiță legislativă. Dar nu e așa. Ei varsă bani din bugetul Bucureștiului pentru capitalul social al acelor companii. E vorba de 120.000 lei pentru fiecare. Evident că înființarea societăților trebuia votată de două treimi. Ceea ce s-a întâmplat la Consiliu este ilegal. Acum două luni, au înființat o altă companie, dar cu două treimi. E o problemă mare de legalitate. Prefectul e omul lor. Face ce zice Firea”. Prefectul nu a putut fi contactat și, între timp, a și fost schimbat din funcție.

Wring: „Acțiunile reprezintă patrimoniu”
În prezent, în Consiliul General sunt validați 50 de consilieri din 55. Dar, pentru a putea fi adoptate cele 19 proiecte de acord de principiu și înființarea celor zece societăți, era nevoie de votul a două treimi din numărul de consilieri generali. Cel puțin așa spunea Legea 215/2001, a Administrației Publice Locale. La articolul 45, alineatul 3, scrie negru pe alb că „hotărârile privind patrimoniul se adoptă cu votul a două treimi din numărul total al consilierilor locali în func-ţie”. Practic, fiecare acord de principiu pentru înființarea societăților trebuia adoptat cu minimum 34 de voturi.
Această problemă de legalitate a fost sesizată și de consilierul Roxana Sanda Wring, care contestă modul în care s-a adoptat -înființarea societăților comerciale. Ea a explicat pentru RL cum s-a ajuns în această situație: „PSD a forțat nota pentru că știa că nu obține două treimi. A fost o -decizie politică. Am consultat mai mulți avocați care au zis că e o forțare a legii. Cei 120.000 lei reprezintă valoarea acțiunilor. Acțiunile reprezintă patrimoniul”.
Legat de acordurile de principiu, Wring a spus că este o găselniță a PSD: „«De principiu» înseamnă că a fost aprobată numai intenția. Nu s-a făcut nici un studiu de oportunitate. Povești de adormit copii. Noi vom contesta în instanță aceste decizii”.
Citeste mai multe pe romanialibera.ro.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti4 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica6 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti6 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare