Intra in contact cu noi

Bucuresti

Cele mai urgente probleme ale Bucurestiului! Firea a convocat COMANDAMENTUL SPECIAL!

Publicat cu

pe

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a participat astazi la Comandamentul pentru analizarea problemelor urgente de mediu ale Capitalei, alaturi de Prefectul Bucurestiului, Paul Nicolae Petrova, Prefectul Judetului Ilfov, Adrian Petcu, de reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului Bucuresti si Ilfov, ai Garzii Nationale de Mediu, ai Directiei de Sanatate Publice a Municipiului Bucuresti si a Judetului Ilfov, ai Autoritatii Nationale Sanitar- Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Politiei Locale a Municipiului Bucuresti.
Au fost abordate pricipalele probleme de mediu cu care se confrunta Municipiul Bucuresti, dar si Judetul Ilfov, precum: dezvoltarea infrastructurii dedicate biciclistilor, imbunatatirea transportului public din Capitala, calitatea aerului, monitorizarea gropilor de gunoi, neutralizarea deseurilor si construirea instalatiei de tratare termica si valorificare energetica a acestora, spatiile verzi sau colectarea selectiva a deseurilor, anunta stiripesurse.ro.
In cadrul sedintei, Primarul General, Gabriela Firea a subliniat importanta continuarii masurilor pentru implementarea sistemului de transport public.

 „In ceea ce priveste pistele de biciclete – Implementarea sistemului de transport cu bicicleta in zona central a municipiului Bucuresti. Am solicitat demararea in regim de urgenta a licitatiei pentru studiul de fezabilitate necesar acestui proiect. Dupa demararea acestei proceduri si acceptarea de catre ANAP a documentatiei, vom putea anunta si calendarul desfasurarii proiectului. Pana in present, au avut loc 4 sedinte ale Unitatii de Implementare a Proiectului. Au existat de asemenea o serie de informatii privind faptul ca Primaria Generala nu a cheltuit nici un ban din suma de 10 milioane euro alocata de ministerul Mediului in 2014 pentru realizarea pistelor de biciclete. Dar, abia in luna noiembrie 2015 a fost semnata Conventia intre PMB si Ministerul Mediului privind finantarea proiectului. Bugetul Municipiului Bucuresti pe anul 2016 a fost votat in februarie, iar Planul Anual de achizitii publice in aprilie 2016. In perioada mai-iulie nu s-a facut nici un demers, un motiv obiectiv fiind si acela ca legislatia achizitiilor publice a fost modificata”.

In ceea ce priveste calitatea aerului, Gabriela Firea a aratat ca aceasta este o problema prioritara pentru Municipalitate, in conditiile in care zona de nord a Capitalei se confrunta cu o situatie deosebita. “Calitatea aerului – este o problema de care sunt foarte preocupata. De altfel, am avut o prima intalnire pe aceasta tema chiar in luna iulie, intrucat ne confruntam cu o situatie deosebita, in special in zona de nord a Capitalei. De atunci si pana acum, cetatenii au trimis pe adresa Primariei Municipiului Bucuresti peste 150 de sesizari privind mirosul dezagreabil perceput in zona cartierelor Bucurestii Noi, Pajura, Militari, Giulesti Sarbi si in localitatile Chitila si Chiajna. Au aparut sesizari si din partea de sud a Capitalei”, a explicat Gabriela Firea.
Referitor la spatiul verde din Capitala, Primarul General a aratat ca dupa intalnirea din luna iulie dedicata situatiei parcurilor, au fost luate deja primele masuri concrete: din 15 septembrie a demarat programul de curatenie in parcurile Capitalei. Acesta se va finaliza in luna octombrie. De asemenea, in fiecare dintre aceste parcuri vor fi plantati arbori si arbusti, dar si plante bienale crescute in serele proprii ale ALPAB.
Avand in vedere depasirile inregistrate pentru pulberile in suspensie si deschiderea procedurii de infringement pentru Romania in anul 2009, directorul Directiei de Mediu din cadrul Pmb, Oana Grigore, a aratat ca „luand act de aceste depasiri si primind scrisoarea motivata din partea CE, PMB a elaborat studiul privind calitatea aerului. Acest studiu cuprinde si 60 de masuri care prin implementarea lor pot duce la reducerea emisiilor de poluanti datorate traficului rutier, santierelor, terenurilor degradate etc. In acest moment suntem in ultima faza de analiza a actiunilor care vor face parte din planurile de calitatea a aerului, actiuni ce vor fi prezentate public pe site-ul pmb incepand cu sfasitul lunii septembrie”.
Referitor la gropile de gunoi, Bogdan Trif, comisarul Garzii Nationale de Mediu a aratat ca au fost verificate atat groapile de gunoi Iridex si Giulesti Sarbi, cat si incineratorul de deseuri periculoase. In cazul Iridex, au fost trasate masuri reparatorii cu termen de 60 de zile iar in cazul in care aceste masuri nu vor fi respectate, activitatea Iridex urmeaza a fi suspendata pe o perioada de 6 luni, mergand pana la retragerea autorizatiei de mediu. La groapa Giulesti Sarbi a fost sanctionat operatorul precum si operatorii transportatori.
In acest sens, Gabriela Firea a artat ca pentru a urmari atent aceasta problema ”urmeaza sa fie incheiat un protocol intre Garda de Mediu, Politia Locala a Municipiului Bucuresti si politiile locale de sector si din comunele Chijna si Chitila, pentru stabilirea unor puncte fixe de control prin care sa se asigure monitorizarea permanenta a activitatii din zona cu echipe de specialisti, dar si cu montarea unor camere video”.
In cadrul sedintei au fost facute clarificari cu privire la asa-zisul incinerator de deseuri. Primarul Capitalei, Gabriela Firea a explicat ca este vorba despre realizarea unei instalatii de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti ce va neutraliza o cantitate de 300.000- 350.000 t deseuri/an, si va produce peste 120.000 MWh/an energie electrica si 335.000 MWh/an de energie termica. Exista 180 milioane euro alocati prin Programul Operational Infrastructura Mare, suma totala necesara fiind de 250 de milioane de euro iar instalatia trebuie finalizata pana in 2022.
O alta tema abordata in cadrul sedintei a fost neutralizarea deseurilor: “Asa cum am anuntat in luna august, au fost facute deja primele demersuri pentru realizarea unei banci de date in care vor fi inregistrate cantitatile de deseuri colectate selectiv din Capitala. PMB a soliciat deja operatorilor de salubritate sa raporteze lunar cantitatile de deseuri colectate separate. Dupa cum stiti, una dintre tintele impuse de UE este diminuarea cu 15% anual a cantitatilor de deseuri care ajung la gropile de gunoi”, a aratat Gabriela Firea.
Referitor la Managementul integrat al deseurilor, Gabriela Firea a explicat ca Strategia de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare prevede realizarea unui sistem de colectare integrata, bazat pe minimum 4 containere si anume: deseuri bio-degradabile, deseuri de hartie-carton, deseuri mase plastice si deseuri de sticla/metal. Colectarea direct la sursa se va face in primul an de la intrarea in vigoare a contractelor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, pe 2 fractii: umeda si uscata. Dupa 2 ani se va extinde colectarea separata, acolo unde este posibil, la 4 fractii. Dupa 5 ani de la inceperea operarii serviciului de salubrizare, colectarea separata pe cele 4 fractii este obligatorie.
In cadrul comandamentului a fost luata in discutie si calitatea apelor din Capitala. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor au aratat ca, potrivit monitorizarilor efectuate, Lacul Morii este incadrat in acest moment in categoria I de calitate, iar Raul Dambovita in categoria a II de calitate. Din punct de vedere al elementelor biologice, Raul Colentina, este incadrat in categoria I, iar din punct de vedere al elementelor fizico-chimice in cartegoria a II a, conform unui comunicat de presă.

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani4 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei4 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare