Ioan Munteanu, fost deputat PSD, a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani, a decis, marţi, Tribunalul București.

<

Fostul deputat PSD este acuzat de procurorii DNA Ploieşti că a cerut 400.000 de euro de la un om de afaceri pentru a interveni la conducerea Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa în vederea deblocării unor plăţi.

Ioan Munteanu a primit cinci ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi cinci ani şi jumătate pentru spălare de bani, potrivit instanţei, iar pedepsele au fost contopite, astfel că fostul deputat are de executat şase ani de puşcărie.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumelor de 350.000 euro şi 261.373 lei, de la Ioan Muntean, reprezentând banii traficaţi.

De asemenea, judecătorii au decis menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA Ploieşti asupra sumelor existente în contul deţinut de fostul deputat la o bancă, precum şi anularea unui contract de prestări servicii încheiat între SC Romsys SRL Bucureşti şi SC Suport Media Total SRL Piatra Neamţ.

Ioan Munteanu, trimis în judecată în 2017

Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Ioan Munteanu a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti în iulie 2017.

Procurorii susţin că, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, în calitate de deputat şi preşedinte al PSD Neamţ, Ioan Munteanu a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia şi Hidroelectrica – Sucursala Hidrocentrale Bistriţa – Piatra Neamţ, societate comercială cu capital majoritar de stat.

DNA: Fostul deputat a cerut 5% din valoarea unor contracte

Conform procurorilor, firma omului de afaceri încheiase cu Hidrocentrale Bistriţa trei contracte ce aveau ca obiect furnizarea de sisteme de avertizare – alarmare în caz de accidente la barajele aferente sucursalei.

DNA susţine că, în schimbul influenţei, fostul deputat a cerut un procent de 5% din valoarea contractelor, reprezentând 400.000 euro, bani pe care i-a primit în trei tranşe în perioada 2009-2011.

Procurorii spun că Ioan Munteanu a primit în mod direct suma de 350.000 de euro, iar 50.000 de euro au fost viraţi în contul firmei SC Suport Total Media SRL, administrată de fiica sa, având ca justificare un contract fictiv de prestări servicii.

Sursă:Agerpres

Transparenta face diferenta