Intra in contact cu noi

Sanatate

Celebrul doctor Ioan Lascar trimis in judecata de DNA! Alti sefi ai Spitalului Floreasca sunt acuzati

Publicat cu

pe

Medicul Ioan Lascar, fostul sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in legatura cu dotarea Unitatii de arsi de la Spitalul Floreasca. Alaturi de Ioan Lascar a fost trimis in judecata, in acelasi dosar, si Alexandru Radu Macovei, la data faptei managerul Spitalului de Urgenta Floreasca, pentru aceeasi acuzatie. Rechizitoriul intocmit de procurorii DNA arata ca sefii Spitalului Floreasca au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune a barocamerei pentru pacientii cu arsuri grave fara ca aceasta sa fie functionala, scrie Hotnews.ro.

Procurorii DNA arata ca, dupa ce, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta, la Spitalul Floreasca „In urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni. Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.”

Alaturi de cei doi a fost trimis in judecata si Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei seful biroului de achizitii al spitalului, tot pentru abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  cu consecinte deosebit de grave.
Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Aurel Catalin Galea, administratorul firmei S.C. Gemedica S.R.L. si S.C. GEMEDICA S.R.L. pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.
Ce spune rechizitoriul intocmit de procurori: 

„In anul 2013, inculpatii Macovei Alexandru Radu, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Gontariu Marina-Magdalena, in calitate de sef Birou achizitii publice si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului si Lascar Ioan, in calitate de sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si de membru in comisia de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, in urma unei licitatii fictive, au incheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentata de inculpatul Galea Aurel Catalin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achizitionat, cu incalcarea prevederilor legii privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate, un numar de 54 de echipamente medicale necesare dotarii ‘Unitatii de ingrijire a arsilor grav’.
Aceasta conduita a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
– 4.791.431 lei reprezentand diferenta dintre pretul platit de spital pentru echipamentele medicale si pretul la care au fost achizitionate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii sai,
– 3.422.400 lei reprezentand contravaloarea barocamerei (care nu a functionat vreodata).
Concomitent, s-a obtinut un folos necuvenit in favoarea societatii SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.
Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sanatatii a emis un ordin privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta.
In acest context, in cursul anului 2013, dupa edificarea spatiului ‘Unitatii de ingrijire a arsilor grav’, inculpatii Gontariu Marina-Magdalena si Lascar Ioan, in calitate de presedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au intocmit documentatia necesara achizitionarii aparaturii medicale.
In cuprinsul acestei documentatii s-a prevazut printre altele:
– valoarea totala estimata stabilita ca suma a valorii fiecarui echipament medical in parte, fara sa se regaseasca in dosarul achizitiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care sa rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piata, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea sa se faca intr-un singur lot, ceea ce a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie, avand in vedere numarul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achizitionate.
De asemenea, la baza intocmirii specificatiilor tehnice nu au existat documente din care sa reiasa o consultare a pietei, avand in vedere ca aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnica.
Documentatia respectiva, necesara atribuirii acordului-cadru, a fost aprobata intr-un singur lot si de managerul unitatii medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participarii la licitatie si a altor operatori economici, fiind astfel impiedicata concurenta intre acestia si ofertantul care a castigat licitatia, respectiv Gemedica S.R.L.
Astfel, in urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni.
Ulterior, au fost incheiate (fara licitatie publica, aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.
Barocamera nu este functionala si nici instalata. Cu toate acestea, reprezentanti ai autoritatii contractante, impreuna cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune.
In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si masurii asiguratorii a popririi, asupra unor bunuri apartinand inculpatilor: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascar Ioan, Galea Aurel Catalin si S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea masurii asiguratorii a popririi, asupra unor sume de bani detinute in conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Catalin.
Ministerul Sanatatii s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Galea Aurel Catalin si Baytar (fosta Bourosu) Andreea Maria, pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.”
DNA precizeaza ca „aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Sursa: Hotnews.ro

Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Reclama

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Reclama

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Reclama

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Reclama

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Reclama
Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

Reclama

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

Reclama

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Reclama

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Reclama

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

Reclama

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politicao săptămână in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare