Acasă Politica Cum i-au intins rusii o capcana primarului Bucurestiului si ce decizie a...

Cum i-au intins rusii o capcana primarului Bucurestiului si ce decizie a luat Nicusor Dan

650

Primarul Bucureștiului a refuzat în câteva rânduri mesajele de deschidere venite dinspre primarul socialist al Chișinăului. Privită prin prisma conflictului hibrid și, mai nou, militar promovat de Rusia în Ucraina, abordarea lui Nicușor Dan denotă nu doar prudență, dar și înțelegerea proceselor care au loc în regiune.

Potrivit unor surse din Primăria Municipiului București, au existat nu mai puțin de șase mesaje transmise în timp de către și în numele primarului pro-rus al Chișinăului, Ion Ceban, în adresa lui Nicușor Dan. Aparent, aceste mesaje s-au înscris în marja relațiilor speciale pe care Bucureștiul le are, tradițional, cu capitala Republicii Moldova.

Astfel, aceste mesaje au vizat fie invitații de a participa la diverse evenimente (conferință virtuală, forum investițional), fie de a face schimb de experiență în diverse domenii (bune practici de e-ticketing, smart city, organizarea departamentului din PMB responsabil de proiectele cu finanțare externă etc.). Nu au fost uitate nici evenimentele personale, cum ar fi mesajul de felicitare de ziua de naștere a Primarului General.

Dincolo de întărirea relațiilor bilaterale, miza politică, ascunsă, a acestor demersuri a vizat o altă țintă, respectiv transmiterea mesajului că Primarul General al Bucureștiului îl susține pe cel al municipiului Chișinău. O astfel de știre ar fi fost rostogolită apoi de către socialiștii pro-ruși din Republica Moldova, cu scopul de a se legitima la București și de a confuza opinia publică de dincolo de Prut.

De altfel, această tactică a fost folosită în mai multe rânduri de PSRM, care pe de o parte militează deschis pentru transformarea Republicii Moldova într-o anexă a Federației Ruse, iar pe de altă parte transmite mesaje de deschidere către Vest. De menționat faptul că, atât liderul PSRM, Igor Dodon, cât și primarul Chișinăului, Ion Ceban, se numără printre avocații constanți ai Rusiei și militează deschis pentru federalizarea Republicii Moldova. Aceștia au susținut că invazia rusă în Crimeea a fost una legitimă, deoarece acest teritoriu aparține Federației Ruse.

Sursele citate mai sus ne-au spus că Primarul Bucureștiului a evitat să intre în această ”horă” cu mize geopolitice prin non-răspuns, blocând astfel mesajele venite dinspre primarul pro-rus al Chișinăului. Prin acest tip de abordare, Nicușor Dan a evitat, spun aceleași surse, capcana lui Ion Ceban prin care Primarul Bucureștiului s-ar fi asociat cu curentul pro-rus din România.

<