Distrigaz Sud Rețele SRL a instituit astăzi poprire pe toate conturile bancare ale societății Electrocentrale București SA. Astfel, conturile ELCEN au fost blocate din dispoziția executorului judecătoresc, mandatat de către Directorul General Distrigaz Sud Rețele, Dan Pantilie. Există riscul ca din 10 septembie, ELCEN să nu mai poată produce energie electrică şi termică.
În plus, poprirea a fost extinsă și asupra terților popriți, clienți ai ELCEN, printre care și RADET București. Poprirea a fost instituită pentru suma de 11, 67 milioane lei, reprezentând dobânzi de întârziere la plată a serviciilor de distribuție a gazelor naturale.

<

„Precizăm că debitul principal asupra căruia au fost calculate aceste penalități de întârziere s-a achitat cu depășirea datelor scadente, motivat de neachitarea de către RADET București a obligațiilor de plată înregistrate față de Electrocentrale București, ce depășesc la data prezentei suma de 3,6 miliarde de lei. Totodată, precizăm faptul că în acest moment, Primăria Municipiului București are disponibilă o sumă de aproximativ 6,7 milioane de lei, reprezentând subvenția aferentă lunii iulie 2016, pentru care RADET a realizat deja decontul, în baza facturii emisă de către ELCEN. Conform OG 36/2006, plata subvenției trebuie să fie efectuată de către Primăria Municipiului București în termen de 15 zile de la primirea decontului. Scadența acestei obligații de plată, la data prezentei, este depășită în mod nejustificat. Din cauza acestui blocaj, ELCEN se află în imposibilitatea de a plăti gazele naturale necesare și serviciile aferente, de transport și distribuție, și, pe cale de consecință, există riscul major ca, începând din data de 10.09.2016, producția de energie electrică și termică să fie sistată”, se arată într-un comunicat de presă.

ELCEN furnizează 40 la sută din energia electrică produsă în România și 90 la sută din energia termică oferită Capitalei, anunta stiripesurse.ro.
ELCEN Bucureşti nu mai primeşte suficient gaz de la Distrigaz, din cauza datoriilor. Iar cei de la Distrigaz spun că nu dau drumul la gaz până când nu îşi vor recupera toţi banii. La rândul său, Electrocentrale spune că nu poate plăti gazul pentru că RADET nu i-a achitat căldura şi apa caldă pe care le-a furnizat până acum.
Directorul ELCEN, Marcel Nicolescu, a declarat la Digi24 că situația privind plata datoriei către Distrigaz se putea rezolva, dar Distrigaz nu a mai avut răbdare și „și-a permis să blocheze conturile” instituției. De asemenea, directorul ELCEN a avertizat că există posibilitatea ca instituția să nu mai poată produce energie începând cu data de 10 septembrie.

„Situația se poate rezolva. Distrigaz nu a mai avut răbdare. RADET este partenerul nostru, am avut o colaborare foarte bună în ultima perioadă. Din păcate, Distrigaz ne-a pus în situația în care există posibilitatea reală să nu mai putem produce energie termică. Distriogaz, care e o instituție privată și-a permis să blocheze conturile unei instituții care produce energie termică pentru stat”, a spus Marcel Nicolescu.

Transparenta face diferenta