Intra in contact cu noi

Cultura

Doza de cultura: Zilele Bucurestiului la Muzeul Municipiului. Program complet

Publicat cu

pe

De Zilele Bucureștiului, oferta pe care Muzeul Municipiului București o face publicului este extrem de diversă: conferințe, porți deschise pe șantier, atelier de explorare urbană, vernisajul unei expoziții de fotografie și ghidaje gratuite. Toate menite a-i apropia pe bucureșteni de istoria orașului lor, de cultura și patrimoniul acestuia.

Conferințe despre istoria orașului

„București, orașul premierelor”, la Casa Filipescu-Cesianu: Sâmbătă, 17 septembrie, ora 18:00, în grădina Casei Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei 151). Conferința este susținută de Andreea Mâniceanu, muzeograf. Va fi o întâlnire dedicată celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului pentru prima dată în spațiul bucureștean. O poveste alcătuită din scurte secvențe despre întâmplări și oameni, despre case și străzi, despre repere și evenimente majore. O povestire ce îmbracă haina unei „istorii în date”, pentru a reconstitui imaginea unei Capitale aflată într-o continuă prefacere. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Reclama

„Costumul urban, oglinda societății bucureștene în secolele XVIII-XIX”: Marți, 20 septembrie 2022, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). În fața publicului va veni dr. Maria-Camelia Ene – șef Birou Istorie Modernă și Contemporană, MMB.

Boieri fanarioți, domnițe, negustori sau mahalagii, arnăuți, lăutari sau oșteni din garda domnească, cadâne și boieroaice, domnitori, principi, burghezi și oameni politici, locuitori ai bătrânului București sunt contemporani cu noi. Asta pentru că există martori tăcuți care ne povestesc din viața urbei, piesele vestimentare din secolele trecute ce fac parte din colecțiile Muzeului Municipiului București.

Costumul este, ca și compoziție, o artă integrată stilului din care face parte, la fel de bine ca și un monument, un tablou sau o piesă de mobilier. În dezvoltarea societății, suferind o uzură mai rapidă, costumul se schimbă cel mai repede, îmbrăcând funcții cum ar fi cea practică, funcția de comunicare și funcția estetică. Ca urmare a fragilității materialului din care este creat, din punct de vedere fizic acesta are o durată scurtă de viață.

Reclama

Puține colecții particulare au reușit să reziste peste timp. Gustul desăvârşit al veşmintelor, acordul cromatic fără cusur, fineţea texturilor, bogăţia şi măiestria execuţiei bijuteriilor, silueta impunătoare dată de aceste straie erau în măsură să impresioneze şi să entuziasmeze pe cei mai exigenţi critici ai schimbătoarelor mode occidentale, oameni obişnuiţi cu luxul de la curţile regale şi imperiale ale Europei. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru se deschide publicului în ziua de marți, 20 septembrie 2022, între orele 10:00 și 13:00.

Reclama

În ultimii doi ani a fost cercetat complet interiorul bisericii unde au fost descoperite 117 de morminte de inhumație, plus 57 de reînhumări. Totodată, au fost identificate etapele de refaceri și reparații ale bisericii, elemente noi din structura arhitecturală a monumentului, plus alte descoperiri inedite, precum o lespede funerară și fragmente dintr-o piatră de moară folosită ca treaptă la intrarea în biserică, obiect care se leagă de ctitorul Bisericii, starostele breslei brutarilor, Manea Brutaru.

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia. Biserica Manea Brutaru este situată pe strada General Constantin Budișteanu, nr. 4-6, Sector 1, București. Intrarea este liberă.

„Orașul deschis”, atelier pentru adolescenți

Reclama

Atelierul interactiv de explorare urbană dedicat adolescenților este susținut de Mona-Silvia Timofte, educator cultural și se va desfășura sâmbătă 17 septembrie 2022, 11:00-14:00, la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16).

Această întâlnire își propune să dezbată întrebări cu liceenii interesați de istorie, de antropologie urbană și de dezvoltarea de comunități deschise, pornind de la patrimoniul din colecțiile Muzeului Municipiului București, pentru a crea racorduri între ceea ce îi interesează și îi preocupă pe tineri și istoria orașului. Întâlnirile se bazează pe o combinație de metode de educație nonformală – dezbatere, fish bowl, world cafe, vânătoare de comori, care le va da posibilitatea adolescenților să descopere obiecte din patrimoniul MMB, să privească orașul dintr-o perspectivă nouă, să înțeleagă rolul pe care muzeele îl pot juca în dezvoltarea lor și să dezvolte o atitudine civică implicată.

Categoria de vârstă: 14 – 18 ani
Număr de participanți: 20 adolescenți/ atelier
Pentru înscrieri și detalii legate de program, participanții sunt rugați să trimită un e-mail la adresa [email protected]
Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 15:00, în limita locurilor disponibile. Participarea este gratuită și se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descrierea programului.

Reclama

TEATRU MASCA – Mărturii care nu trebuie uitate!

Marți, 20 septembrie, de la ora 18.00, la Casa Filipescu-Cesianu, Sala Lapidarium, se vizitează gratuit expoziţia „În apropierea sfinţilor. Frescele de la Văcăreşti după 40 de ani”, iar apoi vizitatorii sunt invitați să vadă și spectacolul de teatru documentar „O crimă perfectă (Îngerii de la Văcăreşti)” ce aduce, grație reprezentației Teatrului Masca, în fața bucureștenilor contemporani, istoria tragică a distrugerii în ultimii ani ai regimului comunist a celei mai mari mănăstiri ortodoxe din Europa de Sud-Est.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului „În apropierea Sfinților de la Văcărești – Fresce și Teatru”. Intrarea este liberă și se face pe baza unei rezervări la: [email protected] sau la numărul de telefon: 0733.048.516.

Reclama

Vernisajul expoziției „Trecut-au anii 2022”

„Trecut-au anii 2022” continuă tradiția expozițiilor outdoor găzduite la începutul toamnei de Palatul Suțu (Muzeul Municipiului București), expoziții gen „then and now” cu fotografiile lui Andrei Bîrsan din anii 80-90 refăcute în zilele noastre de 30 fotografi ai Bucureștiului: Alexandru Iordan, Andrei Bîrsan, Andrei Pîslaru, Andreia Bîrsan, Antonio Gherdan, Bogdan A-Popei, Camelia Stan, Cora Bundur, Cristian Ivan, Cristian Malide, Daniel Mihai, Denise Fătulescu, Eli Driu, Eliza Breajen, Florian Marin, Gabriel Cristea, Gabriela Mihăilă, Ioan Herișanu, Ioana Bănică, Lucia Spirea, Luciana Gingărașu, Mădălina Macovei, Maria Burada, Mihaela Bîrsan, Mihai Petre, Paulina Șelaru, Radu Iacob, Răzvan Pașol, Sabin Prodan, Sorin Panait.

Vernisajul are loc vineri, 16 septembrie, ora 18:30, la Palatul Suțu și este momentul întâlnirii cu fotografii expoziției și povestirilor despre Bucureștiul care a fost și care este.

Reclama

Expoziția „Trecut-au anii 2022” este pe gardul muzeului și poate fi vizitată gratuit 24/24 în perioada 16 septembrie – 15 octombrie. Ulterior, ea va fi prezentată și online aici.

Program prelungit la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 20:00-02:00, programul de observații nocturne la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21) va fi prelungit până târziu în noapte.

Reclama

Accesul va fi gratuit pe bază de programare prin email la [email protected] sau 0722521939 până joi, 15 septembrie 2022, ora 16:00. Observațiile vor avea loc doar în condiții meteorologice favorabile.

Ghidaje gratuite la șase muzee din structura MMB

Persoanele care doresc să participe au la dispoziție următoarele date și posibilități de înscriere:

Reclama

Sâmbătă, 17 septembrie 2022 – Tur ghidat în incinta expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune”, de la Palatul Suțu, realizat de Angelica Iacob, șef secție Artă și curator al expoziției împreună cu Ana Arsinca, muzeograf. Ghidajele încep la orele 15:00, 16:00 și 17:00.

La ora 18:00 va avea loc premiera online a filmului documentar dedicat expoziției „Donația Beldiman: Hortensia Masichievici-Mișu – Gravura ca pasiune” pe platforma Modernism.ro și pagina de Facebook a Palatului Suțu. Video documentarul invită la o incursiune prin viața și creația Hortensiei Masichievici-Mișu, prezentând principalele momente și serii de creație artistică și este realizat de Modernism.ro, în parteneriat cu MMB.

Vineri, 16 septembrie 2022, între orele 15:00-18:00,ghidaje gratuite la Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei (Str. 11 Iunie nr. 36-38) – orele de începere a ghidajelor: 15:00, 16:00, 17:00.

Reclama

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 12:00-17:00, ghidaje gratuite la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151) – cu accent pe povești inedite, personalități marcante, momente importante ale Bucureștiului trecut – orele de începere a ghidajelor: 12:00, 13:00, 14:00, 15.00, 16:00.

Vineri și sâmbătă, 16-17 septembrie 2022, între orele 14:00-17:00, ghidaje gratuite la Muzeul George Severeanu (str. Henri Coandă, nr. 26), dedicate istoriei primelor colecții arheologice bucureștene și fondării Muzeului Municipiului București. Orele de începere a ghidajelor: 14:00, 15:00, 16:00.

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, orele 11:00-16:30, ghidaje gratuite la Muzeul Victor Babeș (str. Andrei Mureșanu nr. 14A), tema principală fiind rolul pe care l-a avut dr. Victor Babeș la modernizarea Capitalei.

Reclama

Vineri, sâmbătă și duminică, 16-18 septembrie 2022, între orele 12:00-16:00, ghidaje gratuite la Muzeul Nicolae Minovici (str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) – cu accent pe implicarea medicului Nicolae Minovici în procesul modernizării Bucureștiului – orele de începere a ghidajelor: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00.

Cultura

„Aproape Înger” – invitație către magia emoțiilor, la Teatrul Godot

Publicat cu

pe

Bucurestenii sunt invitati saptamana viitoare la Teatrul Godot, unde pot vedea spectacolul ”Aproape inger”.

”Vă invit să descoperiți versiunea noastră dintre întâlnirea mai multor lumi: muzica și accentele ei de jazz, teatrul și accentele lui de pantomimă, și textele contemporane cu accente poetice. Un El și o Ea se regăsesc într-o anticameră a existenței prinși într-o ecuație aproape atemporală, unde pot fi aproape orice, oricine, aproape îngeri”, spune actorul și regizorul spectacolului, Alexandru Pribeagu .

Doi actori și doi muzicieni se întâlnesc în scena pentru a da forma și sunet unui text în care el și ea își vorbesc fără reguli, dintr-o perspectiva inedită. O lecție deschisă despre ceea ce nu se aude și nu se vede între El și Ea.

Reclama

Aproape Înger, o invitație către magia emoțiilor, miercuri, 23 noiembrie, la Teatrul Godot (Palatul Bragadiru), începând cu 19:30!

Bilete pe: https://www.teatrulgodot.ro/spectacole/aproape-inger/

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

”Ochii ei par că ne zâmbesc mereu”. Actorii Teatrului de Comedie din Bucuresti au adoptat o catelusa de pe strada

Publicat cu

pe

Teatrul de Comedie a anunțat, joi, printr-un mesaj publicat pe Facebook, că instituția a adoptat o cățelușă, Thalia, din adăpostul Primăriei București: ”Încă nu a învățat cum se râde la Comedie, dar ochii ei par că ne zâmbesc mereu. Și tu poți schimba poveștile de viață ale cățeilor de la ASPA”, au transmis actorii.

”Vrem să îți facem cunoștință cu noul membru din familia Comediei: numele ei este Thalia și are 4 anișori! Încă nu a învățat cum se râde la Comedie, dar ochii ei par că ne zâmbesc mereu! Ca majoritatea celor din neamul ei, Thalia a fost abandonată pe stradă, preluată apoi de prietenii de la ASPA București, și aici povestea ei se schimbă, spre deosebire de a celorlalți. Împreună cu actorul Mihai Bendeac, Teatrul de Comedie a decis să îi ofere un cămin adevărat! Momentan este încă în perioada de adaptare, dar în curând va susține cu siguranță activitatea artistică, va fi alături de spectatorii Teatrului și se va bucura de Comedie! Și tu poți schimba poveștile de viață ale cățeilor de la ASPA București!”

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

A murit actorul Doru Ana. Avea 68 de ani

Publicat cu

pe

Actorul Doru Ana a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani, transmite Agerpres.

„Drum lin în lumină, Doru Ana (28 februarie 1954 – 11 octombrie 2022)”, se arată pe pagina de Facebook a Casei de Producţie a TVR.

„Cât de trist! Ştiam cât de bolnav a fost! Şi totuşi fostul meu coleg de an, prin dispariţia lui tragică îmi lasă un gol greu de suportat in suflet! Sunt copleşit de emoţie! Dumnezeu să te ierte, Dorule, şi să te ocrotească de-a dreapta Sa, pentru că meriţi prin tot ce ai creat şi pentru modestia şi verticalitatea ta! Drum lin în Lumină!”, a scris regizorul Lucian Sabados, într-un comentariu.

Şi actriţa Medeea Marinescu a scris că regretă plecarea profesorului şi actorului Doru Ana.

„Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul Doru Ana. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Medeea Marinescu pe pagina sa de Facebook.

Doru Ana s-a născut pe data de 28 februarie 1954, în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, promoţia 1980, la clasa profesoarei Olga Tudorache.

Continua sa citesti
Reclama
Imobiliareo oră in urma

Primarul Bucurestiului: „Încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea, a fost anulată de instanţă”

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat luni că încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de fostul edil...

Sectorul 3o oră in urma

Bucurestenii din Sectorul 3 obligati sa-si ia coduri QR de la primarie, daca vor sa-si mai parcheze masinile

Primăria Sectorului 3 a anunţat, luni, că începe distribuirea codurilor QR posesorilor de locuri de parcare de reşedinţă, informează Agerpres....

Bucuresti16 ore in urma

Un nou parc ia nastere in Bucuresti. Proiectul a fost aprobat

Un proiect privind realizarea unui parc pe un teren de aproape 11.400 de metri pătraţi situat pe Bulevardul Doina Cornea...

Transport21 de ore in urma

Revolutie in traficul Bucurestiului: Lista bulevardelor unde Primăria Capitalei va face benzi unice pentru transportul public

Benzile unice pentru transportul public sunt una din măsurile aplicate în toate marile capitale europene pentru a încuraja cetățenii să...

Bucurestio zi in urma

ELCEN livrează în Bucuresti agent termic la temperaturi cuprinse intre 86 si93 grade Celsius

ELCEN prezintă duminică, într-o postare pe Facebook, temperaturile livrate la CET-urile din Capitală, care variază între 86 de grade C...

Bani2 zile in urma

Un bucurestean are mai multi bani decat un locuitor al Budapestei, ori al Varsoviei! Puterea de cumparare a Bucurestiului depaseste multe capitale europene

Cât de bine trăiesc locuitorii din oraşele-capitală şi din împrejurimile lor? Un bucureştean are 1.300 de euro pe lună de...

Reclama

La mare cautare