Acasă Imobiliare După ce a mutilat Bucurestiul, PSD sustine mafia imobiliara in razboiul pe...

După ce a mutilat Bucurestiul, PSD sustine mafia imobiliara in razboiul pe PUZ-uri cu Primaria Capitalei

117

Consilierii PSD din Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) vor vota vineri impotriva suspendarii planurilor urbanistice coordonatoarea (PUZ) ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6, a anuntat joi liderilor consilierilor PSD, Aurelian Badulescu.

„Grupul consilierilor generali PSD, al carui lider sunt, vor vota impotriva unei initiative a unui domn care incepe sa frizeze din ce in ce mai mult cu patologia penalului. Este o anomalie. Aceasta este o discutie pe care trebuie sa o aiba specialistii. PUZ-urile coordonatoare sunt initiativele sectoarele, nu sunt initiativele persoanelor fizice sau juridice care desfasoara un proiect imobiliar. Asta inseamna blocarea tuturor proiectelor care au fost inainte de noi si dupa noi. Noi vorbim de proiecte care vin si cu doua legislaturi in urma si le continuam”, a declarat consilierul general Aurelian Badulescu pentru ziare.com.

Intrebat daca are o suspiciune de nelegalitate in privinta proiectului, Badulescu a raspuns: „Faptul ca este nelegal vine si contureaza comportamentul criminogen al acestui individ. El nu poate sa se desparta de obligatiile pe care si le-a asumat in atatia ani de lupta impotriva normalitatii. Acest om trebuie sa raspunda celor care i-au dat bani si sa le faca pe plac”.

Primarul Capitalei Nicusor Dan a cerut luni, 22 februarie, Consiliului General sa suspende, timp de doi ani, Planurile Urbanistice Coordonatoare (PUZ) ale sectoarelor 2,3,4,5 si 6. In cazul sectorului 1, documentul nu a fost aprobat. Edilul a argumentat ca sute de hectare de spatiu verde risca sa-si piarda statutul si sa devina spatii construibile.

„Ce se va intampla in urma suspendarii PUZ-urilor de sector? S-a spus in spatiul public ca urmeaza, asa, un fel de apocalipsa daca aceste documentatii de urbanism sunt suspendate si nu mai produc efecte juridice. Nu! Bucurestiul are o documentatie de urbanism care este Planul Urbanistic General. Dupa suspendarea PUZ-urilor de sector, revenim la PUG. Asta este tot. Bineinteles ca nu suntem absurzi. Daca in baza PUZ-urilor de sector s-a prevazut extinderea unor scoli, gradinite, un pasaj rutier, o mare lucrare de infrastructura de care primariile au nevoie, pentru ca exista deja toate avizele pentru PUZ-urile de sector, CGMB poate sa dea punctual un PUZ pentru respectiva investitie. Deci aceste investitii nu vor fi in niciun caz blocate. De pe o luna pe alta, CGMB poate sa dea un PUZ pentru fiecare din investitiile pe care le consideram necesare”, a aratat Nicusor Dan.

Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PMB, edilul general a explicat ca autorizatiile de construire emise inaintea suspendarii vor ramane in vigoare si ca CGMB va putea adopta PUZ-uri punctuale pentru „dezvoltari rezonabile”.

„Tot ce inseamna autorizatie de construire emisa inainte de aceasta suspendare ramane in vigoare, pentru ca suspendarea produce efecte numai pentru viitor. De asemenea, pentru certificate de urbanism care sunt deja emise, in baza PUZ-urilor de sector si care prevad dezvoltari rezonabile de genul: o functiune care era prevazuta in PUG ca industriala si care nu se mai potriveste in anul 2021 ca industriala, in mijlocul unui cartier de locuinte, pentru ca ea sa devina functiune de locuire, evident, de la luna la alta putem sa dam un PUZ punctual pentru a rezolva aceasta chestiune. Insa daca cineva avea in PUG un teren cu functiunea de spatiu verde si printr-un PUZ de sector acel teren a devenit construibil, imi pare rau, nu vom incalca legea si nu vom da PUZ pentru autorizatie de construire pentru respectivul spatiu verde”, a precizat Nicusor Dan.

Edilul general a mai explicat ca s-a optat pentru suspendare, nu pentru anulare, inclusiv pentru faptul ca prima varianta produce efecte imediate.

„A fost o decizie comuna, luata in urma consultarilor cu o parte din consilierii din majoritatea CGMB. Suspendarea are avantajul ca produce efecte imediate si permite, pe aceasta perioada de dezbatere, o consultare cu eventuale persoane care sunt pagubite”, a explicat el.

Primarul general si-a exprimat speranta ca in sedinta de Consiliu General de vineri sa fie adoptate cele cinci proiecte de hotarare care prevad suspendarea PUZ-urilor coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6. El a reamintit ca PUZ Sector 3 si PUZ Sector 6 au fost anulate de catre instanta, dar ca hotararile nu sunt definitive.

„Exista aceste cinci PUZ-uri de sector, votate de Consiliul General pana in 2020. Dintre ele, PUZ Sector 3 a fost deja anulat de Tribunalul Bucuresti, intr-un litigiu de fond, dar hotararea nu e definitiva. PUZ Sector 6 a fost de asemenea anulat de catre Tribunalul Bucuresti, hotararea nu este definitiva. In momentul in care a fost aprobat PUZ Sector 3, am formulat la DNA o plangere pentru, pe de o parte, schimbarea destinatiei de spatiu verde a mai multor terenuri si pe de alta parte pentru modificarea densitatii cu mai mult de 20% pentru alte zone din Sectorul 3”, a spus Nicusor Dan.

Proiectele de hotarare care aproba planuri urbanistice zonale coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 ar urma sa fie suspendate pentru o perioada de doi ani, conform unor proiecte de hotarare care urmeaza sa fie dezbatute in sedinta de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

<