Reprezentanții ELCEN au transmis, marți, că efectele avariei de la CTE Grozăvești ar fi fost nule dacă rețeaua de termoficare a Primăriei Capitalei ar fi putut prelua necesarul de energie. Reacția vine după ce primarul Gabriela Firea a spus că doar ELCEN a avut avarii în ultimele două zile, nu și RADET.
Potrivit unui comunicat transmis marți seara de ELCEN, efectele avariei de la CTE Grozăvești ar fi putut fi „nule”.
„Foarte important de reținut că aceste efecte ar fi fost nule dacă rețeaua de termoficare aflată în responsabilitatea Primăriei municipiului București ar fi avut capacitatea tehnică de a prelua necesarul de energie termică aferent CTE Grozăvești în aria celorlalte centrale. Din păcate, rețeaua de termoficare se află într-o stare avansată de deteriorare și nu permite efectuarea manevrelor de preluare a sarcinii termice, deși centralele ELCEN au capacitatea de a asigura rezerva necesară, așa cum a fost cazul și în această situație”, a transmis ELCEN.

Potrivit documentului citat, incidentul de sâmbătă nu a fost o explozie și a determinat livrarea, pentru un interval de 6 până la 8 ore, a unor temperaturi mai mici ale agentului termic față de cele comandate de RADET.
„Pentru o mai bună înțelegere, pentru doar câteva ore, s-a produs o diminuare cu aproximativ 30 de Gcal din totalul de circa 800 Gcal solicitat prin comanda RADET, așadar un procent de aproximativ 3%. Parametrii de livrare a energiei termice s-au îmbunătățit considerabil încă din noaptea respectivă ca urmare a intervenției prompte a echipelor operative ale ELCEN. Duminică, necesarul de sarcină termică era deja acoperit, astfel încât efectele produse și resimțite au fost minime”, se mai arată în comunicatul citat.
Reacția ELCEN vine după ce primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, marți, în fața sediului PSD, că în ultimele două zile RADET-ul nu a avut avarii, ci doar ELCEN-ul.
„Începând din această seară (marți – n.r.), și avaria pe care a avut-o CET Grozăvești, care aparține ELCEN, deci Ministerul Energiei, va fi finalizată, astfel încât începând din această noapte nu vor mai fi probleme cu livrarea agentului termic în Capitală. RADET-ul nu a avut avarii, doar ELCEN -ul, în ultimele două zile”, a spus Firea.
Echipele ELCEN au intervenit, sâmbătă, la CTE Grozăvești, pentru a remedia o avarie din cauza căreia bucureștenii din sectoarele 1 și 5 au rămas fără apă caldă și căldură. Incidentul s-a produs din pricina unei fisuri survenite la un cazan din incinta centralei.
CTE Grozăvești a fost construită în anul 1964. Alte două centrale aparținând ELCEN (CTE București Sud și CTE Progresu) sunt, de asemenea, vechi de peste 40 de ani și neperformante, din pricina lipsei de investiții absolut necesare.
Incidentul de sâmbătă noapte de la CTE Grozăvești este rezultatul „degradării continue determinate de lipsa de finanțare și de investiții”. O singură centrală din cadrul ELCEN este modernizată – CTE București Vest, cu punere în funcțiune în 2009, a informat ELCEN.

<