Două localități din apropiere de București ar putea fi închise. DSP Ilfov a propus intrarea în carantină, de mâine seară, a comunelor Berceni și Clinceni. Medicii de la DSP au înaintat propunerile către autoritățile județene după ce în aceste localități rata de infectare a depășit 10 la mia de locuitori. De altfel, una din trei localități din Ilfov ar trebui să intre în carantină din cauza numărului uriaș de cazuri: Rata de infectare depășește 9 la mie în peste zece localități, informează Digi24.ro.

<

Comuna Berceni este cunoscută ca localitatea dormitor: aici sunt înregistrați peste 8.300 de rezidenți. Dar, în realitate, comuna are peste 13.000 de locuitori. Nu toți au schimbat adresa de domiciliu după ce au cumpărat proprietăți în Ilfov. Situația aceasta nu e unică, se regăsește în toate localitățile învecinate Bucureștiului.

Mii de locuitori merg în fiecare zi la serviciu în București, din localitățile limitrofe capitalei. Doar din localitatea Berceni pleacă zilnic peste 2.000 de mașini, spune administrația locală. În comună, numărul de îmbolnăviri a crescut alarmant în ultimele două săptămâni: sunt peste 130 de cazuri, ceea ce indică o rată de peste 10 îmbolnăviri la mia de locuitori.

-Nu știm ce se va întâmpla. Sunt peste 10 cazuri la mia de locuitori. Am auzit, e neplăcut, dar asta e. Ăsta e un virus periculos, trebuie să ne luăm măsuri.

-Pentru binele nostru ar fi bine să fim protejați, ce să zic. E greu să ne și carantinam, că ne-am învățat cu libertatea, dar dacă e spre binele nostru, ne descurcăm cum putem.

-Este nepotrivită, că tot vor pleca 10.000 către București, așa că nu îi văd rostul carantinarii.

-Închiderea este rea, e greu pentru toți să mergi cu declarație.

-Dacă e nevoie intrăm, altceva ce să spun? Dacă e nevoie, trebuie să intrăm, ne subordonăm legilor ăstora care au venit pe capul nostru.

DSP a propus izolarea a 11 localități din Ilfov, printre care Berceni, Popești-Leordeni, Otopeni, Bragadiru și Chiajna. Medicii de la INSP spun însă că măsura nu ar avea rezultatul scontat: carantina nu ar limita circulația celor care s-ar deplasa oricum în interes de serviciu.

Clinceni este a doua comună din județ în care se înregistrează cele mai multe îmbolnăviri. Și aici rata depășește 10 la mia de locuitori.

-Tot ce e posibil, spre binele nostru cred că ar fi cazul. Probabil că numai circulația asta, așa… mai sunt bătrâni care mai rămân acasă, nu mai circulă, merg doar oamenii care merg la serviciu.

-Văd că se respectă și distanța și măștile se pun aici, nu prea văd de ce ar intra. 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență din Ilfov va decide zilele următoare măsurile care se vor impune în aceste localități, nu inainte de a consulta autoritățile din București. Până acum, Ciorogârla este singura localitate din Ilfov care a fost izolată. Măsura se menține până în data de 26 noiembrie.

Sursa: Digi24.ro