Intra in contact cu noi

Timp liber

In 15 decembrie debuteaza Bucharest Arts and Public Space Festival. Intrare libera

Publicat cu

pe

Artişti din România, Germania, SUA şi Belgia sunt invitaţi să ofere o reprezentare contemporană a spaţiului urban, pornind de la patrimoniul cultural existent – monumente, statui, parcuri şi grădini din Bucureşti, prin dezvoltarea şi prezentarea de creaţii artistice – performance-uri, instalaţii şi ateliere – la prima ediţie a Bucharest Arts and Public Space Festival care începe pe 15 decembrie, scrie news.ro.
„Creşterea dinamicii sociale, respectiv a mobilităţii persoanelor şi a noilor comunităţi urbane contemporane aduce cu ea o lipsă de cunoaştere a ceea ce oraşele noastre oferă, istoria acestora şi potenţialul lor pentru fiecare locuitor sau turist. Artişti din România, Germania, SUA şi Belgia sunt invitaţi să ofere o reprezentare contemporană a spaţiului urban, pornind de la patrimoniul cultural existent – monumente, statui, parcuri, grădini, prin dezvoltarea şi prezentarea de creaţii artistice – performance-uri, instalaţii, ateliere, în cadrul primei ediţii Bucharest Arts and Public Space Festival, 2018”, declară Andreea Căpitănescu, director artistic 4Culture.
Sâmbătă şi duminică (15 – 16 decembrie), de la ora 19.00, în „Duet-C Eliade”, artistul belgian Roel Heremans creează adevărate experienţe mentale coregrafice. Heremans foloseşte modele arhitecturale specifice pentru a crea spaţii temporare în care sunetul stimulează procesele gândirii şi schimbă percepţia vizuală. Heremans investigheză opera filozofică târzie a lui Mircea Eliade şi dezvoltă o coregrafie imaginară interactivă participativă.
Oraşul este pus în valoare de prezenţa sonoră a corpului-obiect, observator critic al evenimentelor şi  trecerii timpului, în instalaţia video-sound „Corp şi arhitectură în spaţiul urban”, semnată de Maria Balabaş şi Andreea Căpitănescu.
Voci din arhiva Radiodifuziunii Române, publicate de Editura Casa Radio este o instalaţie sonoră  performativă pentru realizarea căreia Maria Balabaş a căutat în texte şi timbruri vocale un fir narativ, un element comun – o frază, ori un vers, ori o amintire. Performance-ul s-a născut din toate aceste întâlniri şi voci aduse împreună: Ana Blandiana, Eugen Ionesco, Nina Cassian, George Coşbuc, George Bacovia, Alexandru Phillipide, Henriete Yvonne Stahl, Ion Caraion, Maria Banuş, Mariana Marin, Şerban Foarţă, Mihail Sadoveanu etc.
Luni, la Galeria Galateca, Michael Douglas Kollectiv & Dana Caspersen invită publicul să participe la o nouă formă de explorare a întrebării: „Cum influenţăm noi, ca indivizi, nivelul violenţei în lume?”. În „The Exchange”, participanţii se mişcă în spaţiul de acţiune, spaţiu ce este adus la viaţă prin mişcările lor şi este conturat prin experienţele şi convingerile acestora. Performance-ul se foloseşte de acţiuni fizice simple, precum mersul, gesturile şi imaginaţia, folosite ca instrumente de schimb pentru angrenarea în această cercetare colectivă.
Sergiu Matiş, artist român care performează la Berlin, prezintă pe 18 decembrie, la WASP Working Art Space and Production, solo-ul „Nocturne for broken vocal cords”. Alăturându-se romanticilor în fascinaţia lor pentru întuneric şi noapte, imitând natura şi flirtând cu folclorul, aceste nocturne sunt construite din blocuri masive de zgomot (noise) acustic şi motoric, precum şi din o abundenţă de texte reciclate, strigate sau recitate în mare viteză. Instrumentele coregrafice aplicate mişcării şi vocii fac posibilă navigarea prin multitudinea de mişcări şi sunete, sprijinând haosul într-un mod coerent.
În „Listening to Sculptures”, instalaţie foto-video prezentată miercuri, 19 decembrie, de la 19.30, la WASP – Working Art Space and Production, Călin Dan şi Iosif Király (subREAL) adoptă postura a doi reporteri înarmaţi cu microfon, căşti şi cameră video, care interoghează monumente figurative de for public. Dimensiunea performativă caracteristică întregului proiect „Interviewing the Cities” este exacerbată în cadrul acestei serii, care pune într-o lumină critică atât sculptura de for public, cât şi poziţia dominantă a mass-mediei în cultura contemporană.
În instalaţia prezentată la WASP, „subREAL” aduce în atenţie procesul care a stat la baza realizării fotografiilor, prezentând variante de lucru alături de piese care de-a lungul anilor au devenit iconice, dar şi câteva imagini de making off, fotografii documentând procesul fotografierii.
Proiectul „2565 main [Relative Position]”, producţie 4Culture şi WASP Studios, reprezintă o colaborare între artistul Ciprian Ciuclea şi compozitorul Cătălin Creţu şi este gândit ca un spaţiu multimedial în care o proiecţie video principală, de mari dimensiuni, pe 3 canale, este combinată cu o a patra dimensiune interactivă, unde o cameră video preia dinamica publicului şi modifică în timp real sunetul generat. Instalaţia va fi prezentată la WASP, miercuri, 19 decembrie, începând cu ora 19.30.
În cadrul festivalului va mai fi prezentată o selecţie de instalaţii multimedia produse de Asociaţia 4Culture şi WASP Studios în 2018, şi va fi organizat un workshop de design contemporan coordonat de Simina Filat, designer, recent premiată în cadrul Galei Uniunii Artiştillor Plastici din România, la secţiunea design. Workshop-ul este dedicat elevilor şi se va desfăşura în studioul artistei.
Evenimentele festivalului au intrarea liberă.

Timp liber

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

Publicat cu

pe

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 10:00 – 21 martie, ora 20:00, temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în nordul şi centrul Moldovei şi mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10 – 15 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă.

Reclama

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40 – 50 km/h în estul, sud-estul ţării şi la munte, iar în cursul zilei de marţi şi în vest.

Continua sa citesti

Timp liber

West Side Christmas Market are program special de Craciun

Publicat cu

pe


Primăria Sectorului 6 a transmis programul special de Crăciun de la West Side Christmas Market, din Parcul Drumului Taberei (perioada 18 – 24 decembrie). Vor urca pe scenă Moonlight Breakfast, The Motans, Vunk, Costina Lica, Minelli și Romanița.

Distracția continuă până duminică, 24 decembrie. Concertele au loc zilnic, de la ora 19:30, iar accesul este gratuit.

Programul concertelor:

Reclama
  • The Motans – miercuri, 20 decembrie;
  • Vunk – joi, 21 decembrie;
  • Costina Lica / Corul Universității București – vineri, 22 decembrie;
  • Minelli – sâmbătă, 23 decembrie;
  • Romanița – duminică, 24 decembrie.

Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei și toate atracțiile vor fi deschise și în perioada Crăciunului.

Dacă ajunul îl petrecem cu Romanița, în prima zi de Crăciun, de la ora 19.30, Irina Sârbu va susține un concert special. Pe 26 decembrie, Olivia Addams urcă pe scena West Side Christmas Market, de la ora 19:30. Miercuri, de la aceeași oră, sărbătorile se încheie alături de Eva Timush, transmite Primăria Sectorului 6.

Programul West Side Christmas Market în perioada sărbătorilor:

  • Duminică, 24 decembrie, între orele 11:00 – 20:00;
  • Luni, 25 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Marți, 26 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Miercuri, 27 decembrie, între orele 13:00 – 22:30.

Pentru a evita aglomerația, organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.

În 2022, tărâmul de poveste West Side Christmas Market a atras un milion de vizitatori și a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, în urma unui top realizat la nivel național.

Reclama
Continua sa citesti

Timp liber

Fabiano Caruana câștigă Grand Chess Tour 2023. Cum va arăta calendarul circuitului în 2024

Publicat cu

pe

Americanul Fabiano Caruana a obținut în decembrie o victorie triplă – la Saint Louis Rapid & Blitz, Cupa Sinquefield și, implicit, a devenit câștigătorul Grand Chess Tour la general. Astfel, Caruana este campionul de anul acesta al circuitului internațional fondat de legendarul Garry Kasparov. În 2024, etapa GCT din România se va desfășura între 25 iunie și 6 iulie. Fondul total de premiere crește de la 1,4 la 1,5 milioane de dolari.

După o prestație impresionantă pe parcursul lunii noiembrie, în care a dominat Saint Louis Rapid & Blitz și Cupa Sinquefield, Fabiano Caruana a reușit să-și adjudece în decembrie și titlul de mare câștigător al Grand Chess Tour 2023 (GCT). Tot el câștigase și etapa de la București de șah clasic, Superbet Chess Classic Romania 2023, desfășurată în luna mai. În înfruntarea decisivă și ultima etapă a Grand Chess Tour, Cupa Sinquefield, Caruana l-a învins și pe GM Richard Rapport, care joacă pentru România din 2022.

„Grand Chess Tour de anul acesta a fost unul dintre cele mai puternice de până acum, deoarece toți jucătorii de top au concurat în diversele noastre turnee din întreaga lume. A fost multă emoție și șah incredibil pe parcursul sezonului. Suntem încântați să-l felicităm pe Fabiano Caruana pentru o performanță spectaculoasă în Saint Louis, câștigând Grand Chess Tour 2023”, a declarat Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari ambasadori ai șahului în lume, prezent și anul acesta la București pentru a da startul competiției de șah clasic de la București, prima din cele cinci etape ale circuitului internațional.

Calendarul GCT 2024

Organizatorii Grand Chess Tour au anunțat și calendarul pentru 2024:

Superbet Poland Rapid & Blitz                  6-13 mai 2024 în Varșovia, Polonia

Superbet Romania Classic                          25 iunie – 6 iulie 2024 în București, România

SuperUnited Croatia Rapid & Blitz            8-15 iulie 2024 în Zagreb, Croația

Saint Louis Rapid & Blitz                             10-17 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Cupa Sinquefield                                           17-31 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Dacă în 2023, premiile întregului circuit Grand Chess Tour au fost de 1,4 milioane de dolari, pentru anul viitor suma pusă la bătaie ajunge la 1,5 milioane de dolari – premiile pentru fiecare dintre cele două turnee clasice vor fi de 350.000 de dolari, iar pentru fiecare dintre cele trei de rapid și blitz de 175.000 de dolari. Și fondul de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari în 2023 va urca la 275.000 de dolari și va fi încasat de primii trei clasați la finalul întregii competiții. De asemenea, primii trei clasați ai Grand Chess Tour 2024 vor primi și un premiu bonus de 100.000 de dolari.

Întregul efort este susținut de principalii sponsori – Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

¨Din 2019, Fundația Superbet a sponsorizat cu mândrie Grand Chess Tour și a investit activ în dezvoltarea jucătorilor de șah talentați atât la nivel național, cât și internațional. În strânsă colaborare cu Federația Română de Șah, suntem încântați să anunțăm susținerea în continuare a importantului turneu pentru al patrulea an consecutiv. Angajamentul nostru de a aduce an de an talente de talie mondială la București rămâne ferm, deoarece credem cu tărie în potențialul imens al României de a conta pe scena globală a șahului”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Evenimentul este în fiecare an deschis și publicului larg

Mai multe informații pe www.grandchesstour.org și pe www.superchess.ro.

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația.

Despre Saint Louis Chess Club

Saint Louis Chess Club este o organizație non-profit, 501(c)(3), angajată să facă din șah o parte importantă a comunității noastre. Pe lângă faptul că oferă un forum pentru comunitate pentru a juca turnee și jocuri ocazionale, clubul oferă și clase de îmbunătățire a șahului, lecții pentru începători și lecții speciale. Recunoscând beneficiile cognitive și comportamentale ale șahului, Saint Louis Chess Club este dedicat susținerii programelor de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând în același timp dezvoltarea de noi programe școlare și extrașcolare. Pentru mai multe informații, vizitați saintlouischessclub.org.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politicao săptămână in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucurestio săptămână in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare