Romgaz va livra către centralele din București gaze la un preț dublu față de cel de acum, preț care este totuși bun în condițiile în care cotația gazului pe piețe a explodat. Costul de producție al gigacaloriei ar crește cu circa 60%, iar prețul final, plătit de populație, puternic subvenționat și acum, cu 20%. Primarul Capitalei trebuie să decidă dacă va majora subvenția, pe care nici acum, mai mică fiind, nu o poate plăti la timp, sau va accepta scumpirea apei calde și căldurii pentru bucureștenii racordați la termoficare, arată economica.net.

<

După o perioadă de negocieri dure, Romgaz, cel mai mare producător de gaze al țării, controlat de stat, și Electrocentrale București (Elcen), producătorul de energie electrică și termică al Bucureștiului, au bătut palma pe prețul gazului pentru următorul an, care începe de la 1 octombrie.  Potrivit unor surse convergente din piața de energie, Romgaz a fost de acord să livreze gaze către centralele electrotermice ale Elcen la prețul de 151 lei/MWh.

Vestea proastă este că acest preț este de două ori mai mare decât cel de acum, vestea bună este că el putea fi și mai mare, dacă ne gândim că, în ultimele tranzacții de la noi, prețul gazelor cu livrare în tot anul 2022 este de peste 230 de lei/MWh. Nu putem ști dacă Romgaz a fost de acord cu acest preț doar din rațiuni comerciale, rezultat din negocieri (Elcen este totuși unul dintre cei mai mari clienți iar livrarea de gaze este pe termen lung, un an) sau au au contat și alte rațiuni.

Pentru cei mai puțin familarizați cu situația sistemului de termoficare din București: cele patru centrale electrice de termoficare ale Elcen din București (CET Vest, Sud, Progresu și Grozăvești) ard gaze de la Romgaz pentru a produce energia electrică și termică. Pe cea din urmă o livrează în sistemul de conducte ale Termoenergetica (fosta RADET), firmă a Primăriei, de unde ajunge în final, prin punctele termice, în caloriferele din apartamente și din clădirile administrative din oraș.

Citeste continuarea pe economica.net