Intra in contact cu noi

Imobiliare

Miracol in Bucuresti: O frumoasa baza sportiva s-a transformat in carciuma de lux! Gabriela Firea se minuneaza si ridica din umeri!

Publicat cu

pe

Realitatea ultimilor ani ne-a demonstrata clar ca indiferent ce spune primarul Capitalei, in oras lucrurile merg dupa cum decid interesele imobiliare. Spre exemplu, in 2008- 2009, Sorin Oprescu, aflat la inceputul primului mandat de Primar al Capitalei, vorbea despre demolarea teraselor ilegale din parcurile gospodarite de catre Administratia Lacuri Parcuri si Agrement (ALPAB), din subordinea Municipalitatii, si despre recuperarea si reabilitarea suprafetelor verzi, de care ar fi trebuit sa se bucure toti bucurestenii. Era vorba despre parcurile Cismigiu, Tineretului, Carol, dar, mai ales, despre Herastrau si despre zona de nord a acestuia, unde inflorisera terase, cafenele, restaurante si cluburi de fite, scrie bucurestifm.ro.
Prin primavara si vara lui 2009 au si fost desfiintate o terasa din Cismigiu si vreo doua din Herastrau. Scandalul si presiunile au atins cote maxime atunci cand a fost desfiintata o terasa amenajata pe un ponton, de care se legau interesele sefului Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) de atunci.
Doi ani mai tarziu, adica prin 2011, un hangar si o parte din parcarea sectiilor nautice ale cluburilor Dinamo si Electrica, aflate pe malul lacului Herastrau, au fost date de catre ALPAB, aflat in subordinea Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) unei societati comerciale, pentru a amenaja o baza sportiva. Este vorba despre o suprafata de, nici mai mult, nici mai putin de 1.000 de metri patrati.
baza sportiva
Sub privirile ingaduitoare ale celor de la ALPAB, al caror sef suprem era tot domnul Oprescu, in locul preconizatei baze sportive, a aparut un restaurant de fite, cu terasa cu tot. Cei de la sectia de canotaj a Clubului Dinamo spun ca ALPAB nu le-ar mai fi prelungit contractul de inchiriere, le-ar fi desfiintat pontonul plutitor si le-ar fi taiat utilitatile, sabotand activitatea clubului.
Sectiile nautice ale celor doua cluburi sportive, Dinamo si Electrica ar dori ca Municipitatea sa le permita sa isi continuie antrenamentele in Parcul Herastrau, gratuit, in cadrul unui parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal (CSM).
In loc de baza sportiva carciuma de lux!
Pe cand politica oficiala a Municipalitatii era aceea a desfiintarii teraselor construite, ilegal, in parcuri, pe suprafete verzi, in iunie 2011, cand primar general era Sorin Oprescu, societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT solicita, in mod legal, ALPAB, institutie in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), care administreaza marile parcuri ale Capitalei, Cismigiu, Tineretului, Carol, Circului si, desigur, Parcul Herastrau, unde isi are si sediul, o asociere in vederea desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica. Deci, pe langa carciuma, ar fi trebuit sa mai aiba loc si sporturile nautice.
O luna mai tarziu, in iulie 2011, cu o celeritate care nu-i sta in obicei, ALPAB incheia cu societatea comerciala CEA BEST INVESTEMENT un contract de asociere in participatiune. Obiectul contractului il forma un teren in suprafata de 933 mp din Parcul Herastrau, administrat de catre ALPAB. Scopul asocierii intre institutia din subordinea Primariei Capitalei si agentul economic privat era acela al desfasurarii activitatii de agrement, sporturi nautice si alimentatie publica. In mod ciudat, contractul a fost incheiat pe o perioada de 25 de ani, fara a fi supus aprobarii CGMB, proprietarul de drept al terenului. Se realiza, astfel, de fapt, o concesiune mascata, fara aprobarea CGMB, asa cum cerea legea.
foto
In schimbul participatiei sale, ALPAB trebuie sa primeasca lunar 20% din profitul realizat din exploatarea terenului, dar nu mai putin de 1.197 euro/luna. Asta inseamna ca respectiva concesiune mascata s-a realizat la un pret de 1,28 euro/ metru patrat, in zona de nord a Parcului Herastrau, spre Soseaua Nordului. Din partea ALPAB, contractul de asociere in participatiune a fost semnat de catre directorul general de atunci, Radu Popa.
In 2012, ALPAB, prin CEA BEST INVESTEMENT, solicita Municipalitatii autorizatie de construire pentru clubul nautic. In decembrie acelasi an, Primaria Municipiului Bucuresti a emis autorizatia de construire prin care se aproba executarea lucrarilor de construire pentru amenajari interioare si exterioare in vederea redeschiderii clubului nautic. Autorizatia de construire a fost semnata de catre primarul al Capitalei de la acea data, Sorin Oprescu, si de catre fostul arhitect sef – Gheorghe Patrascu. In documentatia care a stat la baza emiterii autorizatiei de constructie, exista si avizul de la Ministerul Culturii. Acest aviz era necesar deoarece parcul Herastrau este monument istoric.
Dupa ce constructia a fost finalizata si receptionata, in martie 2014, in iunie 2015, Cea Best Investement, partenerul ALPAB, incheie un nou contract de asociere in participatiune cu firma SC Quattro Stagionni Express pentru operarea restaurantului. Contractul era incheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, iar CEA BEST INVESTEMENT are dreptul la cota de 20% din beneficiile si pierderile rezultate din activitatea desfasurata, dar nu mai putin de 5.000 de euro plus TVA. Adica asociatul ALPAB a reusit sa castige in cel mai rau caz circa 3.800 de euro lunar, prin realizarea unui contract de intermediere, de fapt.
In prezent, cluburile Dinamo si Electrica mai detin doar doua hangare si o mica curte; in fata, catre lac. In stanga clubului, cum stai cu fata spre lac, se ridica, falnica, terasa „Il locale”. Tot falnic, ti se ridica si parul pe cap, cand vezi preturile pe care le practica asociatul asociatului ALPAB. Conform unor surse apropiate sportivilor, terasa a fost construita in locul unui hangar ce a facut parte din baza sportiva.
Cu privire la acest caz, actualul Primar al Capitalei, Gabriela Firea, declara, in cadrul unei sedinte a CGMB: „Clubul sportiv de kaiac-canoe, canotaj si yachting, care functioneaza de peste 40 de ani in Parcul Herastrau, fusese, practic, adus in situatia sa nu mai poata sa pregateasca sportivi de performanta pentru ca anumiti investitori construisera, in stanga si in dreapta acestui club, niste terase cu autorizatii de constructie ilegale, care sunt acum la institutiile statului pentru ca, cel putin ultima dintre ele, care a afectat cel mai grav activitatea clubului sportiv, a solicitat autorizatie de costructie pentru lucrari la depozitele si anexele din cadrul clubului sportiv, lucru care nu s-a intamplat, in realitate, fiindca au construit o terasa. Puteti merge sa o vedeti. Am semnalat institutiilor statului care isi vor face, sunt convinsa, datoria. Mai mult, acele persoane instalasera si niste piloni si niste tarusi astfel incat sportivii nu mai aveau acces la lac. Practic nu se mai putea desfasura nicio activitate de pregatire a sportivilor in acel club, situatie pe care am mostenit-o. Am fost la fata locului, am vrut sa vad despre ce este vorba, am aflat ca exista un contract de inchiriere a spatiului, unde clubul sportiv isi desfasoara activitatea, (…contract de inchiriere…) cu ALPAB, dar care expirase din 2012. (…) Am fost acolo. Politia locala a scos pilonii, tarusii si toate acele elemente care impiedicau ca sportivii sa aiba acces la lac, am deblocat activitatea. Cat priveste constructia, exista o procedura judiciara care se urmeaza. Eu am gasit acel club inchis. A practica caiac-canoe fara sa ai acces la un lac, insemana ca de fapt nu poti sa iti desfasori activitatea”.
bodega
Pentru a rezolva situatia celor doua sectii nautice ale cluburilor Dinamo si Electrica, la initiativa primarului Gabriela Firea, consilierii municipali au avut pe ordinea de zi un proiect de hotarare prin care un teren de 1.200 mp din Parcul Herastrau, practic terenul pe care este amplasata baza nautica, este trecut, din administrarea ALPAB in administrarea Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, pe o perioada de 10 ani.
Proiectul a fost respins, insa, intrunind doar 36 de voturi pentru. Fiind un proiect „patrimonial”, ar fi avut nevoie de voturile a doua treimi dintre consilierii municipali, pentru a fi adoptat.
Primarul general Gabriela Firea a declarat ca terenul urma sa fie folosit de cele doua cluburi nautice – Dinamo si ELectrica, in parteneriat cu Clubul Sportiv Municipal, care ar urma sa isi infiinteze si el o sectie pentru sporturi nautice.

„Singura modalitate legala prin care puteam sa sprijinim acesti sportivi, iar activitatea de pregatire a viitorilor campioni sa continue, era sa transferam clubul sportiv de kaiac-canoe si yachting de la clubul Dinamo la Clubul Sportiv Municipal, care este in subordinea PMB. Aceasta mi se pare o modalitate concreta, prin care nu se risipesc bani, dimpotriva, este o investitie din cadrul bugetului Clubului Sportiv Municipal Bucuresti, care are mai multe discipline sportive si care va infiinta si aceasta disciplina si aceasta sectie de kaiac-canoe si yachting”, a spus Gabriela Firea.

Ar mai trebui spus ca sectia de canotaj a Clubului Dinamo spre exemplu, si-a desfasurat activitatea pe lacul Herastrau, inca din 1948, de la infiintarea clubului, si pana in 2012, cand contractul cu ALPAB nu a mai fost prelungit. De aici, de pe lacul Herastrau, au plecat dinamovisti ca Ivan Patzaikin sau Elisabeta Lipa, care au cucerit cate o caruta de titluri europene, mondiale si olimpice, fiecare.
„Miracolul” lucrarilor de reabilitare la o baza sportiva in urma carora a aparut o carciuma de lux nu este, insa, singura „minune” petrecuta, in parcurile Bucurestiului. Vom reveni cu un sir intreg de „miracole”, care au transformat foste wc-uri sau chioscuri, din perioada comunista, in restaurantele si terasele de lux, din anii capitalismului victorios, pe care ii traim. Unele dintre aceste restaurante si terase de lux le veti recunoaste in fotografii si va veti aminti, cu siguranta, ca, de ele, au fost legate, de-a lungul timpului nume grele, precum Dorin Cocos, Andrei Nastase sau Cristi Borcea.
Foto: bucurestifm.ro.

Imobiliare

Cladirile cu risc seismic din Bucuresti: Dupa 4 ani la primarie Nicusor Dan e tot in faza discutiilor!

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, au discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

La sediul Primăriei Municipiului București a avut loc, săptămâna aceasta, o întâlnire între primarul general, Nicușor Dan, și viceguvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Tomáš Boček, în cadrul căreia s-a discutat despre posibilitatea obținerii de fonduri pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic din Capitală.

„Este important să identificăm toate sursele de finanțare disponibile astfel încât să putem accelera procesul de consolidare a imobilelor care reprezintă un risc din punct de vedere al siguranței.

Reclama

Urmează etape de discuții tehnice între specialiști și vom căuta în continuare căi cât mai eficiente de colaborare cu instituțiile financiare europene”, a spus Dan.

Continua sa citesti

Imobiliare

Acuzații de corupție în Primăria Capitalei: ”Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți”

Publicat cu

pe

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că a moștenit de la PNL și PSD ”doar jaf și hoție instituționalizată”, atunci când a ajuns în funcție, informează g4media.ro.

Ea a făcut aceste precizări în contextul în care DNA a anunțat marți mai multe percheziții într-un dosar de fraude cu terenuri ce au aparținut statutului, pentru care prejudiciul este estimat la circa 10 milioane de euro.

”Sentințe civile falsificate integral, expertize cadastrale măsluite, funcționari publici corupți, acesta este peisajul jafului generalizat din Parcul Herăstrău, care face obiectul celei mai recente anchete DNA. Hoția imobiliară din Parcului Herăstrău era vizibilă pentru toți cetățenii de bună credință. Poate acum înțelege toată lumea care era miza PUZ Sector 1 promovat de fosta administrație PSD, în frunte cu Dan Tudorache: betonarea spațiilor verzi și liber la construit în Herăstrău și Pădurea Băneasa. M-am luptat ca acest PUZ să nu intre în vigoare și am blocat în instanță adoptarea lui.

Reclama

La sfârșitul anului 2020, am început în administrația locală a Sectorului 1 o reformă fără precedent- arhitectul-șef a fost schimbat, iar compartimente esențiale au fost reorganizate pentru a servi comunitatea locală și nu rechinii imobiliari (Urbanism, Cadastru, Poliție Locală- Disciplina în Construcții, Taxe și Impozite etc.)”, prezicează Clotilde Armand citată de g4media.ro.

Continua sa citesti

Imobiliare

ANALIZĂ: Piața imobiliară a Bucureștiului se prăbușește. Efectele economice sunt mai grave decât se bănuia

Publicat cu

pe

O analiză Storia arată că piața imobiliară din București se prăbușește. Sunt analizate tranzacțiile din principalele zone din România, în primele nouă luni ale anului 2023. Cum au evoluat cele mai mari zone imobiliare din România în perioada ianuarie-septembrie 2023, pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară.

Storia: Brașovul a raportat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor pentru locuințe noi, în timp ce Timișoara este orașul în care se găsesc cele mai mici chirii. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș al țării, mai ales că prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8%, iar chiriile s-au majorat cu cel puțin 13%, potrivit celei mai recente analize realizate de Storia. Analiza face parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii în cunoștință de cauză.

BUCUREȘTI: 32.200 de tranzacții încheiate, cu o scădere mai accentuată decât media națională
București este, în mod tradițional, principala piață imobiliară din România, întrucât aici se înregistrează anual aproximativ o treime din toate tranzacțiile imobiliare din țară, însă anul 2023 vine cu scăderi mai accentuate decât media națională.

Reclama

Astfel, în primele nouă luni ale anului, în Capitală s-au înregistrat peste 32.200 de tranzacții, în scădere cu 21% comparativ cu perioada similară din 2022, în contextul unei scăderi de 16% la nivel național.

Evoluția de pe parcursul anului a fost, însă una asemănătoare cu cea de la nivel național: în primul trimestru, numărul de tranzacții a scăzut cu aproape 22% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, pentru ca trimestrul al doilea să aducă o scădere de 32%. Piața s-a redresat ușor în al treilea trimestru, când numărul de tranzacții a scăzut cu 9%.

Această evoluție a fost influențată în bună măsură de scăderea numărului de credite ipotecare acordate, pe fondul unor dobânzi în creștere în prima jumătate a anului. De altfel, datele arată că numărul ipotecilor active în București a fost de circa 15.500 în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Aici există însă o evoluție oarecum surprinzătoare a pieței, întrucât primele două trimestre au adus scăderi de 19% și 44% pentru ca al treilea trimestru să aducă o creștere cu 1% a numărului de ipoteci.

Reclama

Prețurile locuințelor noi au crescut cu 3,5% în ultimul an

La fel ca în restul țării, prețurile la locuințe au crescut în acest an, în ciuda scăderii numărului de tranzacții. Astfel, în perioada ianuarie – septembrie 2023, proprietarii din București au solicitat în medie 1.539 de euro pe metru pătrat pentru locuințele noi, în creștere cu 4% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2022.

Pe de altă parte, prețurile solicitate în anunțuri pentru locuințele vechi s-au majorat într-un ritm mai puțin alert, cu 3%, însă chiar și așa rămân mai mari decât cele ale locuințelor noi, întrucât proprietarii au solicitat în medie 1.626 de euro pe metru pătrat. Una dintre explicațiile pentru care, în medie, în București prețurile locuințelor noi sunt mai mici decât prețurile locuințelor vechi este legată de localizare și o analiză segmentată pe cartiere ar putea arăta că prețurile la locuințele noi sunt mai mari decât prețurile la locuințele vechi.

Reclama

Chiriile, în creștere în toate sectoarele

Între timp, chiriile au crescut în toate sectoarele Capitalei într-un ritm mai alert decât prețurile la locuințe. De altfel, creșterea medie minimă a fost de 10% indiferent de numărul de camere. În general, cele mai accesibile prețuri se înregistrează în sectoarele 4, 5 și 6, în timp ce Sectorul 1 este cel mai scump indiferent de numărul de camere.

Astfel, chiria pentru o garsonieră a variat, în medie, în perioada ianuarie – septembrie 2023 între 281 de euro în Sectorul 5 (+12%) și 381 de euro în Sectorul 1 (+11%), în timp ce pentru un apartament cu două camere proprietarii au solicitat o chirie cuprinsă între 420 de euro (+10%) în Sectorul 4 și 608 euro (+19%) în Sectorul 1.

Reclama

În cazul apartamentelor cu trei camere, chiriile au variat de la circa 491 de euro (+16%) în Sectorul 6 până la 868 de euro (+13%) în Sectorul 1.

CLUJ-NAPOCA rămâne cel mai scump oraș din România

Cluj este singurul județ în care numărul de tranzacții imobiliare a crescut în al treilea trimestru al anului comparativ cu perioada similară din 2022, în ciuda faptului că găzduiește cel mai scump oraș din România.

Reclama

În județul Cluj s-au înregistrat 6.532 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului, în scădere cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Cu alte cuvinte, piața din acest județ a avut o evoluție ușor mai bună decât media națională.

Astfel, dacă în primul trimestru numărul de tranzacții a fost cu 36% mai mic decât în trimestrul similar din 2022, în al doilea trimestru scăderea s-a temperat la 11%, pentru ca al treilea trimestru al acestui an să aducă o creștere a numărului de tranzacții cu aproape 10% față de iulie – septembrie 2022.

Este o tendință care se regăsește fidel și în evoluția numărului de ipoteci active, care a scăzut cu 35% în Q1 2023 vs. Q1 2022, cu 28% în Q2 2023 vs. Q2 2022 și cu numai 1% în Q3 2023 vs. Q3 2022. Astfel, numărul ipotecilor active în primele nouă luni ale anului a fost de 2,827, în scădere cu 22% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Reclama

De altfel, dintre cele 6 mari județe analizate, Cluj este singurul care a raportat o creștere a numărului de tranzacții în al treilea trimestru al anului, un aspect important mai ales în contextul în care orașul Cluj-Napoca este cel mai scump din România în privința proprietăților imobiliare.

Chiriile au crescut cu peste 14%

În cazul locuințelor noi disponibile la vânzare în orașul Cluj-Napoca, prețul mediu pe metru pătrat pentru perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 2.480 euro, în creștere cu 6% comparativ cu ianuarie – septembrie 2022.

Reclama

În plus, prețurile din Cluj-Napoca au crescut chiar într-un ritm mai accelerat în cazul locuințelor vechi și s-au apropiat mult de cele ale locuințelor noi. De exemplu, proprietarii au solicitat în medie 2.383 de euro pe metru pătrat pentru o locuință veche, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Astfel, pentru locuințele noi, proprietarii au solicitat un preț mediu cu circa 2% mai mare decât în cazul locuințelor vechi.

Procentual, prețurile au crescut și mai mult pe segmentul chiriilor, iar Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară, cu o chirie medie de 333 de euro pentru garsoniere în perioada ianuarie – septembrie 2023, în creștere cu 13% comparativ cu perioada similară din 2022.

Reclama

Între timp, apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 516 euro, corespunzător unei creșteri de 16%, pentru ca apartamentele cu trei camere să ajungă la 650 de euro, în creștere cu 20%.

BRAȘOV: orașul cu cea mai mare creștere de preț pentru locuințe noi

Prețurile locuințelor noi din Brașov au crescut cel mai mult în acest an din punct de vedere procentual, ceea ce a condus la un decalaj de peste 21% față de prețurile locuințelor vechi. Județul Brașov a înregistrat 6.981 de tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale anului. Și în acest caz vorbim despre o scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă aceasta este de 9%, mult sub media națională de peste 16%.

Reclama

După o scădere inițială de 9% în primul trimestru, urmată de o scădere și mai pronunțată de 14% în al doilea trimestru, și în cazul Brașovului se observă o revenire a pieței imobiliare în al treilea trimestru, când scăderea s-a plafonat la mai puțin de 4%.

Mai important de menționat este însă că Brașov luptă cot la cot cu județele Timiș și Cluj pentru a fi județul cu cel mai mare număr de tranzacții după București. Datele arată că, după primele nouă luni ale anului, Brașov este la numai 18 tranzacții în spatele Timișului.

În primele trei trimestre ale anului, brașovenii au avut în total 2.147 de ipoteci active, în scădere cu circa 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Și aici se remarcă evoluția bună din al treilea trimestru, când numărul ipotecilor a înregistrat un avans de aproape 6% comparativ cu Q3 2022.

Reclama

Cel mai mare decalaj între locuințe noi și vechi

Pe lângă numărul de tranzacții imobiliare, Brașov s-a evidențiat în acest an și prin prisma evoluției prețurilor la locuințe în municipiul de reședință cu același nume.

Astfel, dintre cele șase orașe analizate, Brașov este cel în care s-a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a prețurilor la locuințele noi. Prețurile solicitate în anunțuri au crescut cu 12% în perioada ianuarie – septembrie 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut, pentru a ajunge la 1.921 de euro pe metru pătrat.

Reclama

Și locuințele vechi, aflate cel puțin la a doua vânzare, au înregistrat creșteri de prețuri consistente, întrucât prețul mediu solicitat de proprietari a fost de 1.585 euro pe metru pătrat, în urcare cu 6%.

Brașovul este însă orașul cu cea mai mare discrepanță între prețul mediu pentru locuințele noi și prețul mediu pentru locuințele vechi. Mai exact, pentru perioada analizată, un metru pătrat într-o locuință nouă a costat cu peste 21% mai mult decât un metru pătrat într-o locuință veche, în condițiile în care celelalte mari orașe din România au raportat diferențe mai mici de 10%.

În cazul chiriilor, Brașov a înregistrat a doua cea mai mare creștere a prețului mediu dintre cele șase orașe analizate. Proprietarii au solicitat în medie o chirie de 299 de euro pentru o garsonieră (+17%), 449 de euro pentru un apartament cu două camere (+18%) și 600 de euro pentru un apartament cu trei camere (+24%).

Reclama

TIMIȘOARA: orașul cu cele mai mici chirii

Județul Timiș a raportat cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București, în timp ce orașul Timișoara este cel mai accesibil din punctul de vedere al prețurilor la chirii.

La capătul primelor nouă luni ale anului, județul Timiș se laudă cu cel mai mare număr de tranzacții imobiliare după București. Mai exact, 6.999 de locuințe și-au schimbat proprietarii în acest interval, cu circa 20% mai puține decât în perioada similară a anului trecut.

Reclama

Scăderea generală este ușor mai ridicată comparativ cu media națională de 16%, însă trendul este unul tipic și în cazul acestui județ din vestul României. Mai întâi, numărul de tranzacții a scăzut cu 35% în primul trimestru, pentru ca scăderea să se diminueze apoi la 20% în al doilea trimestru. În schimb, în al treilea trimestru al anului tranzacțiile au scăzut cu numai 2% față de trimestrul similar din 2022.

Povestea este foarte asemănătoare și în cazul ipotecilor active. Numărul acestora a scăzut cu 35%, 27% și 2% în cele trei trimestre ale anului, pentru ca la finalul lunii septembrie 2023 să existe 3.210 ipoteci active, în scădere cu 21% față de primele nouă luni ale anului trecut.

Cea mai mică majorare de preț la achiziție și chirie

Reclama

Dintre cele șase orașe principale analizate, Timișoara, municipiul de reședință al județului Timiș, a raportat cea mai redusă creștere procentuală a prețurilor la locuințe, indiferent că este vorba despre cele noi sau despre cele aflate cel puțin la a doua vânzare.

În cazul locuințelor noi, prețul mediu în perioada ianuarie – septembrie 2023 a fost de 1.496 de euro, cu 2,9% mai mare comparativ cu ianuarie – septembrie 2022. Aceeași tendință este vizibilă și în cazul locuințelor vechi: prețul mediu solicitat a fost aici de 1.426 de euro pe metru pătrat, în creștere cu 4% comparativ cu ianuarie – septembrie 2023.

În general, prețul mediu pentru o locuință nouă este cu 4% mai mare decât în cazul unei locuințe vechi.

Reclama

În același timp, Timișoara este și orașul cu cea mai mică majorare procentuală a prețului mediu pentru închirierea unei locuințe. Proprietarii au solicitat în primele nouă luni ale anului 2023 o chirie medie de 234 de euro pentru o garsonieră, cu 11% mai mult decât în ianuarie – septembrie 2022.

În rest, creșterile au fost ușor mai mari, întrucât apartamentele cu două camere s-au închiriat în medie cu 376 de euro, corespunzător unei creșteri de 13%, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere proprietarii au solicitat 426 de euro pe lună, cu 12% în plus față de perioada anterioară analizată.

Notă: Datele despre numărul de tranzacții imobiliare și numărul ipotecilor active sunt furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și sunt disponibile la nivel de județ, în timp ce datele despre prețurile la locuințe și valoarea chiriilor sunt calculate pe baza anunțurilor publicate pe platforma imobiliară Storia și sunt disponibile la nivel de oraș.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bucuresti18 minute in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Banio zi in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 1o zi in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucurestio zi in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Reclama

La mare cautare