Primaria sectorului 3 a inceput o ampla actiune de reconfigurare a bulevardelor Camil Ressu, Nicolae Grigorescu si C-tin Brancusi: taie fasii din spatiile verzi ale blocurilor pentru a amenaja alei, iar pe trotuarele ramase in paralel ar urma sa faca piste pentru biciclete. Proiectul a starnit numeroase controverse, in primul rand fiindca se betoneaza din nou spatiu verde, unul dintre obiceiurile care i-au adus lui Robert Negoita renumele de „betonita”.

O alta problema e ca pistele de biciclete amenajate nu vor avea continuitate: in zonele unde blocurile nu au gradini, pistele vor intra peste fluxul pietonal.
In plus, bulevardele respective nu sunt in administrarea primariei de sector, iar Primaria sectorului 3 nu a facut public costul lucrarilor. Mai mult: proiectul a inceput fara o consultare publica, asa cum cere legea.
„Trotuarele vechi, acelea de astfalt, vor ramane asa cum sunt ele, cu mici imbunatatiri, ca sufera pe alocuri si vor fi transformate in piste de biciclete cu reglementariile si autorizatiile si indicatoarele de rigoare, iar acele alei pe care noi acum le edificam, vor fi alei pietonale.Nu avem de gand sa punem alee langa alee ca nu are nici un rost, dar piste de biciclete avem cu adevarat nevoie in Bucuresti, ne luptam pentru ele, toti cei care ne luptam pentru mediu si pentru un oras mai curat vrem sa avem piste de biciclete si mai ales ca in toata zona aia, in mare parte oricum nu creste nimic ca e in padure si cei care au spus ca taiem copaci,chiar au dezimformat ca sa nu zic altfel … daca acest arbust din imagine este un corcodus sau dud … au ce cauta corcodusii si duzii in oras? In consecinta si acolo unde acum crestea iarba si noi am facut alee, noi o sa impadurim toata zona aia ca spatiu verde, la final va fi mult mai mare decat era pana acum. Chiar sunt curios sa stiu cine se opune sa edificam piste de biciclete in Bucuresti”, a declarat primarul Robert Negoita la ultima sedinta de Consiliu local, intrebat de consilierii din opozitie ce se intampla pe bd. Constantin Brancusi si in alte zone din sector, unde se lucreaza.
Pe bulevardul Camil Ressu, lucrarile sunt destul de avansate, gardurile care delimitau spatiile verzi ale blocurilor fiind deja inlaturate si se lucreaza la noua alee, paralela cu cea veche. La intersectia cu Nicolae Grigorescu, trotuarele  au fost complet reamenajate si s-au plantat platani. Unii dintre ei deja uscati. Liviu Malureanu, consilier local din partea USB, nu este de acord cu lucrarile pe motiv ca este distrus spatiul verde, iar pista de biciclete amenajata, fiindca nu are continuitate, va fi inutila.
„Suntem pe bulevardul Camil Ressu si asistam la lucrarile de betonare a gradinilor blocurilor din aceasta zona. Se face un trotuar paralel cu trotuarul existent, iar pe trotuarul existent, conform declaratiilor primarului Robert Negoita, se face o pista pentru biciclete. Se fac lucrari asemenatoare si pe bd. Nicolae Ggigorescu, bd. C-tin Brancusi, pe str. Lucretiu Patrascanu. Nu suntem de acord cu ce se face deoarece in primul si in primul rand se distruge un hectar de spatiu verde, pe aceste 3-4 bulevarde. Copacii sunt agresati la radacina si la tulpina, apoi sunt betonati, iar peste cativa ani cu siguranta o parte se vor usca, asa cum am vazut si pe bd. Unirii”, a declarat Liviu Malureanu pentru Hotnews.ro.

Lucrari bd. Camil Ressu
Radacinile arborilor de pe Camil Ressu au fost afectate


O parte dintre platanii proaspat plantati pe bulevard sunt deja uscati

In plus, consilierul USB pune sub semnul intrebarii legalitatea lucrarilor.
„Din discutiile care le-am avut si noi si cei de la asociatia biciclistilor am inteles ca nu exista nicio autorizatie pentru aceasta pista pentru biciclete, iar continuitatea si functionalitatea ei este pusa sub semnul intrebarii. Nici Politia Municipiului Bucuresti nu a dat autorizatie pentru aceasta pista de biciclete, deci practic nu exista un plan in spate. Pentru trotuarele care se fac acum in gradinile blocurilor initial nu a existat niciun fel de document. Noi am facut sesizari catre Politie, catre Garda de Mediu, catre ISC. Nu doar aici, ci si pentru lucrarile de pe bd. Nicolae Ggigorescu, bd. C-tin Brancusi, pe str. Lucretiu Patarscanu, pe toate aceste zone se fac aceste trotuare paralele cu cele existente. Garda de Mediu a dat de doua ori amenda firmelor care construiau acolo. Intre timp au aparut si niste avizele, urmeaza sa vedem in ce masura aceste avize sunt legale, deoarece au aparut peste noapte, dupa ce au inceput lucrarile, iar din ce ne-au spus specialistii pentru a obtine un aviz de genul acesta este nevoie de un Plan Urbanistic de Detaliu, ori ne indoim amarnic ca el exista, ca l-au obtinut in cateva zile”, a declarat Liviu Malureanu pentru Hotnews.ro.
Citeste continuarea pe Hotnews.ro

<
Transparenta face diferenta