Primăria Sectorului 4 a demolat vineri restaurantul Medieval din Parcul Orășelul Copiilor, un imobil cu parter și mansardă, în mijlocul parcului, unde locuiau proprietarii. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, spune că imobilul era construit ilegal pe domeniul public. Deputatul Nicușor Dan și candidat la Primăria Capitalei a transmis într-un comunicat de presă că Primăria Sectorului 4 demolează ilegal construcția, deoarece proprietarul a contestat dispoziția de demolare, iar procesul încă nu a ajuns la final.
Inițial, în urmă cu peste 20 de ani, în locul restaurantului Medieval era o căsuță de 80 mp. Aceasta a aparținut înainte de anul 1998 companiei Librării SA, apoi a fost vândută către alte persoane fizice care la rândul lor au revândut-o. În 2013, primarul Cristian Popescu Piedone a emis o autorizație de construire pentru ”recompartimentări interioare, închidere și extindere terase acoperite”, iar rezultatul a fost o clădire în toată regula, cu parter și etaj, cu o suprafață desfășurată de 378 mp.
La finalul anului 2019, Primăria Sectorului 4 a emis dispoziție de demolare pentru imobil. Proprietarii au cerut în instanță suspendarea dispoziției, iar pe 28 februarie 2020 Tribunalul București a respins cererea.
”Chiar dacă lucrările de închidere şi extindere a teraselor au fost executate în baza autorizaţiei de construire nr. 476/ 15.10.2013, faţă de dispoziţiile art. 61 alin. 2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991 rezultă că lucrările respective nu pot avea decât caracter provizoriu, indiferent de materialele din care sunt realizate, fiind astfel supuse desființării în condițiile prevăzute de art 33 alin. 1 din Legea nr. 50/1991. Între construcția edificată în perioada 1975-1976 (conform susținerilor reclamantei), având o suprafaţă construită la sol de 81 mp și doar parter, care a făcut obiectul contractului de vânzare cumpărare din anul 1998 si construcția existentă în prezent, cu o suprafaţă construită la sol de 240 mp, compusă din parter si etaj, dobândită de reclamantă prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 266/22.03.2018, există diferențe semnificative, astfel că reclamanta nu se poate prevala de caracterul permanent al construcției edificate înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 50/1991, construcţie care nu mai există în configurația inițială. (…) Conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 266/22.03.2018, reclamanta a dobândit odată cu construcția dreptul de folosinţă asupra terenului aferent constricției în suprafaţă de 81 mp, fiind vorba deci doar de terenul de sub construcţia iniţială, deşi în anul 2018 clădirea avea o suprafaţă construită la sol de 240 mp”, a reținut instanța.

<

”După cum instanța ne-a spus în prima sentință, această construcție este una ilegală dintr-un motiv simplu, domeniul public nu se poate vinde, nimeni nu poate fi proprietar pe domeniul public, pentru că de la un chioșc de 81 de mp, într-o manieră absolut incredibilă, această construcție a crescut exponențial având aproape 300 de mp. Ca atare, nu am făcut altceva decât să implementăm decizia instanței. Modul în care s-a construit a fost unul în afara legii, ați văzut că inclusiv vegetația de lângă a fost afectată de această extindere, și ca atare, așa cum este firesc, terenul trebuie readus în circuitul spațiilor verzi ale parcului. Din anul 2016, contractul de închiriere cu Sectorul 4 a expirat și este foarte important ca nuanță juridică, nicio construcție ridicată pe domeniul public nu este definitivă. Orice construcție ridicată în baza unui contract de închiriere pe perioadă determinată, în mod evident, după cum legea spune, este o construcție provizorie. Faptul că în autorizația de construire din 2013 nu scrie că autorizația de construire este provizorie, probabil a fost o omisiune. Instanța a clarificat acest lucru, important este că legea spune că nimic din ce se construiește pe domeniul public nu este definitiv. Departamentul Juridic al Primăriei a considerat că trebuie să implementăm în regim de urgență această dispoziție a instanței și să demolăm construcția”, a explicat Băluță pentru HotNews.ro.
După începerea lucrărilor de demolare, deputatul Nicușor Dan și candidat la Primăria Capitalei a trimis un comunicat de presă în care acuză Primăria Sectorului 4 că demolează ilegal construcția unde ”funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii”.
”Primarul Băluță a început azi demolarea unui imobil din Orășelul Copiilor, în care funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii. Demolarea este ilegală din mai multe motive. Luni 4 mai Curtea de Apel București urma să judece suspendarea dispoziției de demolare. În tradiționalul dispreț față de lege, primarul Băluță s-a grăbit să demoleze, astfel încât să pună instanța în fața faptului împlinit. Proprietarii nu au apucat să își recupereze bunurile înainte de demolare. Clădirea demolată a fost construită în anii 70 și extinsă cu autorizație de construire emisă în 2013 de Primarul Sectorului 4. Dispoziția de desființare spune că este o construcție provizorie pe domeniul public, deși autorizația din 2013 este pentru o construcție definitivă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Nicușor Dan.

Nicușor Dan mai întrebă de ce doar anumite terase din parc sunt demolate.
”Au fost mai multe astfel de demolări în Orășelul Copiilor. Mai multe hotărâri definitive ale instanțelor au constatat că dispozițiile de demolare au fost nelegale. Există mai multe dosare penale pe rolul Parchetului în care se cercetează de ce o parte din proprietățile din Orășelul Copiilor sunt demolate (fără o prealabilă despăgubire) iar altele sunt extinse”, se mai arată în comunicat.

Transparenta face diferenta