Transport
Nu va bucurati degeaba! Lucrarile la autostrada ocolitoare a Bucurestiului nu incep nici in 2019…

Mai mult, aceşti afirmă că semnarea contractelor se va amâna cu multe luni din cauza contestaţiilor aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti şi al CNSC.
‘Din informaţiile noastre, cel puţin 9 contestaţii au fost înaintate de majoritatea constructorilor descalificaţi de CNAIR. Trebuie specificat că toate aceste oferte au fost iniţial declarate conforme din punct de vedere tehnic, eliminarea lor făcându-se la evaluarea financiară. Dintr-o primă analiză, motivele descalificărilor au un impact nesemnificativ sau chiar nul din punct de vedere financiar şi sunt erori de tehnoredactare, de corelare între diferite secţiuni ale documentaţiei depuse şi care se pot corecta ulterior, conform principiilor din legislaţia naţională şi europeană (…) Spre exemplu, în cazul lotului 3, eliminarea din motive procedurale a ofertelor cu punctaj superior celei declarate câştigătoare poate fi considerată o cheltuire ineficientă a banilor publici pentru că avem un preţ cu peste 15 milioane de lei mai mare decât estimarea oficială publicată pe SEAP (lucru foarte rar întâlnit) şi cu peste 300 de milioane de lei mai mare decât cel mai mic preţ oferit în licitaţie’, precizează sursa citată.
Potrivit Asociaţiei, compania din Turcia care a câştigat contractele de construcţie pentru două loturi din noua centură a Capitalei reprezintă un risc pentru cheltuirea banului public în condiţiile în care, deşi la nivel mondial portofoliul acesteia este impresionant, în România este prezentă printr-un SRL cu trei angajaţi (la nivelul anului 2016).
‘Un alt risc legat de cheltuirea ineficientă a banilor statului şi dezangajarea fondurilor europene îl reprezintă compania din Turcia care a câştigat primele două loturi. Deşi la nivel mondial portofoliul acesteia este impresionant, în România este prezentă printr-un SRL cu trei angajaţi (la nivelul anului 2016). De cele mai multe ori, experienţele au fost nefaste în cazul acestor companii fără active, structură şi know-how în ţara noastră’, se notează în comunicat.
Potrivit Pro Infrastructură, în următoarele luni, instanţele de judecată vor clarifica situaţia.
‘Chiar dacă, în cel mai fericit caz, contractele de proiectare şi execuţie vor fi semnate în 2018, lucrările nu vor putea începe nici măcar în 2019, deoarece nu sunt gata exproprierile. Licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor necesare este în derulare, data pentru evaluarea ofertelor fiind stabilită deocamdată pentru finalul lunii iunie 2018. Conform obişnuinţei ultimilor ani, sfârşitul lui 2019 ar fi un termen optimist pentru obţinerea terenurilor de pe traseul autostrăzii’, se arată în comunicatul Asociaţiei.
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat câştigătorii celor trei secţiuni ale A0 Sud, noua centură a Bucureştiului la nivel de autostradă. Astfel, pe lotul 1 (16,93 km între A2 şi CF 902) şi pe lotul 2 (16,3 km între CF 902 şi DN6) a câştigat compania din Turcia Alsim Alarko, cu o ofertă de 830,6 milioane lei (90% din costul estimat), respectiv 750,8 milioane lei (85% din valoarea estimată). Lotul 3 (17,965 km între DN6 şi A1) a fost adjudecat de către românii de la UMB, cu suma de 882,3 milioane lei (aproape 102% din costul estimat).
Cele trei loturi ale Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului Bucureşti vor avea o lungime însumată de aproximativ 52 de kilometri şi după ce vor fi finalizate vor face face legătura între A1 şi A2.
În valoare de aproximativ 580 de milioane de euro, întregul proiect va permite decongestionarea circulaţiei în zona de sud a Bucureştiului şi va asigura traficul rutier de tranzit pe segmentul românesc al coridorul 4 Pan-european.
Proiectarea fiecărui lot al Autostrăzii de Centură Sud a Municipiului Bucureşti va dura 12 luni, iar execuţia 30 de luni, după atribuirea contractelor.
Acest proiect, similar soluţiilor aplicate în zona marilor metropole europene, face parte din Master Planul General de Transport şi urmează să fie finanţat prin POIM 2014 – 2020.
Sursa: Aktual24.ro
Transport
Contract semnat pentru reabilitarea a 18 kilometri de linii de tramvai in Capitala

Reabilitarea liniilor de tramvai 40, 27, 19, 36 și 23 din Capitală, are trec pe Bd. Theodor Pallady, Bd. 1 Decembrie, Bd. Basarabia, Calea Călărașilor, Bd. Corneliu Coposu, inclusiv Bucla Complex Titan, poate începe.
Nicușor Dan a anunțat că a fost atribuit contractul pentru refacerea tronsonului de 18 kilometri cu cale dublă de rulare.
Inițiativa face parte din proiectul amplu de reabilitare a aproximativ 50 km de infrastructură de tramvai din Capitală, potrivit primarului general.
Porr Construct este firma căreia i-a fost atribuit contractul de reabilitare al liniilor de tramvai, conform reprezentanților Municipalității, citați de Club Feroviar.
Subcontractanți declarați sunt firmele IMSAT, Elektra Invest, Rotermit, Compania Municipală Iluminat Public București.
Săptămâna trecută, proiectul modernizării liniei 40 a fost votat în Consiliul General și are o valoare de aproape 19 milioane de euro.
Transport
Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.
Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.
Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.
Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.
Transport
Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații.
Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.
„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.
„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.
Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.
Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.
”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.
La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.
De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.
Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.