Conform statisticilor puse la dispoziția București FM de câte Poliția Capitalei, anul trecut s-au înregistrat peste 100 de infracțiuni, în marile parcuri bucureștene, administrate de către Primăria Capitalei, prin Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB). Mai precis, este vorba despre 118 infracțiuni, dintre care 73 au fost săvârșite pe timp de zi, fără ca făptuitorii să se teamă de intervenția organelor de ordine sau a puzderiei de paznici – bodyguarzi – din parcuri plătiți de către Primăria Capitalei. Rezultă, așadar, din datele Poliției Capitalei, că, în marile parcuri ale Bucureștiului – Herăstrău, Cișmigiu, Tineretului, anul trecut a avut loc cel puțin o infracțiune pe săptămână.
Spre exemplu, în Parcul Carol I, anul trecut au fost săvârșite nu mai puțin de 17 infracțiuni, dintre care 12 pe timp de zi. Nici Herăstrăul nu stă mai bine, aici fiind sesizate nu mai puțin de 32 de fapte de natură penală, săvârșite anul trecut. În 17 cazuri, făptuitorii au acționat pe timp de zi.
Chiar și în Parcul Cișmigiu, aflat chiar peste drum de sediul Primăriei Capitalei, au fost comise, anul trecut 21 de infracțiuni, dintre care 17 pe timp de zi. Este un record negativ deosebit de neliniștitor, date fiind dimensiunea redusă a Cișmigiului față de Herăstrău și faptul că parcul se poate vedea, practic, din biroul primarului general.
În plus, numărul mare de fapte de natură penală săvârșite pe timp de zi demonstrează faptul că autorii acestora și-au consolidat rezoluția infracțională, nefiindu-le teamă că vor fi prinși de către organele de ordine, în speță de către Poliția Locală a Municipiului București.
Primăria Capitalei spune că siguranța publică în parcurile administrate de către ALPAB reprezintă o prioritate în activitatea Poliției Locale a Municipiului București (DGPLMB), care execută, zilnic, misiuni de patrulare în parcuri.
În pofida statisticilor neliniștitoare ale Poliției Capitalei, DGPLMB ne-a comunicat că, anul trecut, a înregistrat o singură sesizare privind săvârșirea unei fapte penale. Ce s-a întâmplat cu diferența de 117 infracțiuni nu știm. Oare cetățenii nu le-au sesizat polițiștilor locali comiterea acestor fapte? Din ce cauză au preferat să sesizeze Poliția Capitalei? Pentru că au mai multă încredere în polițiștii naționali?
Într-un răspuns la o solicitare a București Fm, DGPLMB spune că are 480 de angajați. Dintre aceștia, însă, mai puțin de jumătate sunt alocați ordinii publice. Astfel Direcția de Ordine Publică a DGPLMB are doar 183 de angajați. La aceștia se adaugă cei 59 de angajați ai Direcției Centrul Istoric. Adică, în total, doar 242 de polițiști locali care se ocupă în mod direct de siguranța cetățenilor, într-un oraș cu peste 2 milioane de locuitori, care mai primește zilnic încă cel puțin 1 milion de „vizitatori”, adică persoane aflate în tranzit, turiști, oameni care lucrează în Capitală etc.
Pentru înzestrarea polițiștilor locali cu mijloace și echipamente de intervenție, Primăria Capitalei a cheltuit, în ultimii doi ani, peste 2,7 milioane de lei, adică aproape 600 de mii de euro.
La acești bani, mai trebuie adăugați și cei plătiți de către Municipalitate, prin ALPAB, către patru companii de pază – SC Akyle Security, SC Blue Corp Security, SC Ares Guard Security și SC Guard One Security, care asigură „bodyguarzii” ce „păzesc” marile parcuri. Este vorba despre o sumă de nu mai puțin de 9 541 463,920 lei, plătită anul trecut pentru aceste servicii de monitorizare și pază. Asta deși Municipalitatea și-a înființat propria Companie Municipală de Pază, care nu a avut, însă, anul trecut, vreun contract pentru paza vreunuia dintre parcurile administrate de către Primăria Capitalei, prin ALPAB, conform răspunsului PMB.
Făcând calculele, rezultă că, Primăria Capitalei a cheltuit peste 2,6 milioane de euro pentru sporirea capacității de intervenție a polițiștilor locali și pentru paza parcurilor cu „bodyguarzii” companiilor private, reușind, în schimb, un record deloc de invidiat, adică producerea a cel puțin unei infracțiuni pe săptămână, în parcurile administrate de către ALPAB. Nesiguranță publică pe bani grei.
Sursa: Bucurestifm.ro

<