Intra in contact cu noi

Imobiliare

Președintele executiv al PER, Mohammad Murad, isi asuma public salvarea penitenciarului Doftana de la disparitie

Publicat cu

pe

Omul de afaceri libanez, Mohammad Murad (presedinte executiv al Partidului Ecologist Roman – PER) si-a asumat o investitie de peste 25 de milioane de euro pentru a readuce la viata cladirea muzeu a penitenciarului Doftana. Inchisoarea Doftana de la Telega a fost numita si „Bastilia Romaniei”, pentru ca nimeni nu a reusit vreodata sa evadeze de aici. Ajunsa o ruina din cauza lipsei dE implicare a autoritatilor, a ramas o cladire care infricoseaza.

Ruinele inchisorii-muzeu Doftana, unde au fost inchisi lideri comunisti, intre care Nicolae Ceasescu si Gheorghe Gh. Dej, dar si legionarii Horia Sima si Corneliu Zelea Codreanu, au fost cocnesionate pe o perioada de 49 de ani de omul de afaceri libanez Mohammad Murad.

Acesta a castigat licitatia, organizata la inceputul saptamanii trecute de primaria comunei Telega, descalificand alti doi competitori, o societate din Mangalia si o persoana fizica din Prahova, potrivit unor surse.

Potrivit caietului de sarcini, Penitenciarul Dofana va intra intr-un proces de reabilitare si ulterior in circuit turistic. Obligatiile contractuale impun pastrarea unei portiuni din cladire pentru un muzeu dedicat cel mai probabil regimului comunist.

Reclama

„Sunt clauze ferme, cu termene de executie, cand se incep lucrarile conform proiectului. Mohammad Murad a castigat licitata pentru ca a oferit 110.000 de lei pe an redeventa. In oferta pe care a facut-o investese 10 milioane de euro in reabilitarea muzeului si 15 milioane de euro ce-si face el acolo, complex turistic. Concesionarul nu face chiar ce vrea el acolo, dupa ce semnezi contractul, in acord cu Ministerul Culturii va face un proiect. Omul este interesat si sper sa faca treaba acolo. Este o veste foarte buna pentru noi pentru ca ofera sansa sa se dezvolte comuna”, a declarat, pentru ziarul ”Adevarul”, Costel Brezeanu, primarul comunei Telega, proprietarul Penitenciarului Doftana.

Obiectul concesiunii, potrivit caietului de sarcini, cuprinde Penitenciarul Doftana – cladirea principala cu suprafata construita de aproape 4000 de metri patrati (S+P+2), cladirea birourilor administrative (P+1), plus alte cladiri care au avut rol de magazii. Terenul aferent constructiilor este 110.153,00 mp. In toamna anului trecut, cand aparusera primele zvonuri legate de interesul aratat de omul de afaceri libanez fata de penitenciarul Doftana, Mohamad Murad declara pentru ziarul ”Adevarul” ca este interesat inclusiv de Valea Doftanei unde intentiona sa faca „un proiect frumos”.

„M-am interesat, dar momentan am luat terenul la Valea Doftanei de noua hectare, urmand sa facem un complex turistic acolo. Asa e, ne-am interesat in zona ce mai e, obiective turistice, dar acolo e cu totul altceva. M-am interesat de mai multe chestii, dar momentan am preferat sa luam un teren de la privat ca sa putem sa facem un proiect acolo frumos. Nu am gasit un teren (la Telega n.red.) asa, care sa se potriveasca cu proiectul pe care il avem”, a declarat, pentru ziarul ”Adevarul”, omul de afaceri libanez.

Reclama

Istoria penitenciarului Doftana incepe la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind dat in folosinta in 1895. Aici au fost incarcerati liderii comunisti, printre care s-a aflat inclusiv Nicolae Ceausescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, Emil Bodnaras, dar si legionarii Corneliu Zelea Codreanu si Horia Sima. Cladirea a fost puternic afectata la cutremurul din anul 1940, iar penitenciarul a fost desfiintat atunci, fiind transformat in muzeu, care a functionat pana la inceputul anilor 90.

In 2011, inchisoarea, monument istoric de clasa A, cu o suprafata totala de aproape 11 hectare, a fost trecuta din domeniul public in cel privat al localitatii Telega, iar valoarea acesteia a fost evaluata de specialisti la peste 1,2 milioane de euro. Cladirea a fost scoasa la licitatie in repetate randuri, dar nimeni nu a fost interesat sa investeasca aici pana acum.

Cladirea inchisorii comuniste este, in prezent, o ruina. Acoperisul este total prabusit, iar din interior s-a furat cam tot ce se putea, de la fier vechi pana la materiale de constructii. In picioare au ramas doar peretii, care sunt sustinuti de vechile scari metalice.

Reclama

Chiar si asa, penitenciarul Doftana este valoros tocmai pentru ca se afla intr-o zona cu potential turistic urias. La Telega se afla baile de sare, formate pe fostele ocne, in prezent inchise din cauza unui litigiu civil intre autoritati si fostul concesionar. Primarul Brezeanu a anuntat ca procesul intre primaria Telega si societatea care administra baile sarate s-a finalizat, iar instanta a dat castig de cauza autoritatii locale.

Imobiliare

Primarul Bucurestiului: „Încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea, a fost anulată de instanţă”

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat luni că încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de fostul edil Gabriela Firea, a fost anulată de instanţă şi astfel „imobilul din Ştirbei Vodă 68, aflat în zonă protejată, a cărei terasă a fost închisă abuziv cu geamuri termopan de proprietarii spaţiului de la parter, trebuie readus la starea iniţială”, potrivit News.ro.

„Încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea, a fost anulată de instanţă. Imobilul din Ştirbei Vodă 68, aflat în zonă protejată, a cărei terasă a fost închisă abuziv cu geamuri termopan de proprietarii spaţiului de la parter, trebuie readus la starea iniţială. Practic, s-a intervenit ilegal asupra faţadei clădirii şi s-a modificat funcţiunea terasei în cafenea. Totul, fără acordul Asociaţiei de proprietari. Prin acest demers, proprietarii spaţiului de la parter au blocat şi accesul la contorul de gaze al blocului şi au sistat furnizarea de gaze către locatari”, a scris Nicuşor Dan, luni pe Facebook.

El a mai spus că „decizia Curţii de Apel de anulare a autorizaţiei de construire este definitivă şi este încă o dovadă a modului haotic şi abuziv în care a lucrat fosta administraţie”.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, audiat la DNA în legătură cu plângerea pe care a depus-o privind autorizarea unui PUZ pe bulevardul Primăverii 1

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a sosit, marți dimineață, la sediul DNA, pentru a fi audiat în legătură cu plângerea pe care a depus-o privind autorizarea unui PUZ pe bulevardul Primăverii 1.

Nicușor Dan a sesizat DNA cu privire la PUZ Primăverii: ‘S-a făcut un cadou beneficiarului de cel puțin 3 milioane de euro’

„Când s-a dat acest PUZ în 2019 era o hotărâre judecătorească în altă speță care spunea că nu poți să construiești pe spațiul verde. (…) Eu am reclamat un fapt: că exista regimul urbanistic de spațiu verde, că există o lege care spune că nu se construiește pe spațiul verde și cu încălcarea acestei legi s-a dat un PUZ care a adus un beneficiu de câteva milioane de euro beneficiarului”, a declarat Nicușor Dan, în fața sediului DNA.

„Noi nu i-am dat autorizație și, dacă DNA zice că e legal, o să-i dăm autorizație”, a mai spus Nicușor Dan, înainte de a fi audiat.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Se sparge bula imobiliara: Preturile apartamentelor au inceput sa scada in toate cartierele Bucurestiului

Publicat cu

pe

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au rămas nemodificate în zonele centrale din București și au scăzut în mai multe cartiere ale capitalei, arată o analiză a Ziarului Financiar.

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au îngheţat în zona Unirii şi la Victoriei. Cele mai multe cartiere raportează scăderi, anunță specialiștii care mai subliniază că în octombrie media preţurilor s-a redus la sub 108.000 de euro.

Ritmul anual de creştere a încetinit la cea mai mică valoare din 2022 în octombrie, la 5,2% faţă de perioada similară din 2021 şi a cincea lună consecutivă de scăderi.

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au scăzut, în medie, la nivelul lunii octombrie cu 500 de euro sau 0,5% la 107.850 de euro, fiind a cincea lună consecutivă de scăderi, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Reclama

De partea cealaltă, dacă vânzările sunt afectate de inflaţie şi creşterea dobânzilor, dezvoltările noi sunt influenţate de lipsa autorizaţiilor de construire şi blocarea proiectelor, fapt ce va pune presiune pe piaţa de vechi în următorii 2-3 ani.

Continua sa citesti
Reclama
Imobiliare2 ore in urma

Primarul Bucurestiului: „Încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de Gabriela Firea, a fost anulată de instanţă”

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat luni că încă o autorizaţie ilegală de construire, emisă de fostul edil...

Sectorul 32 ore in urma

Bucurestenii din Sectorul 3 obligati sa-si ia coduri QR de la primarie, daca vor sa-si mai parcheze masinile

Primăria Sectorului 3 a anunţat, luni, că începe distribuirea codurilor QR posesorilor de locuri de parcare de reşedinţă, informează Agerpres....

Bucuresti17 ore in urma

Un nou parc ia nastere in Bucuresti. Proiectul a fost aprobat

Un proiect privind realizarea unui parc pe un teren de aproape 11.400 de metri pătraţi situat pe Bulevardul Doina Cornea...

Transport22 de ore in urma

Revolutie in traficul Bucurestiului: Lista bulevardelor unde Primăria Capitalei va face benzi unice pentru transportul public

Benzile unice pentru transportul public sunt una din măsurile aplicate în toate marile capitale europene pentru a încuraja cetățenii să...

Bucurestio zi in urma

ELCEN livrează în Bucuresti agent termic la temperaturi cuprinse intre 86 si93 grade Celsius

ELCEN prezintă duminică, într-o postare pe Facebook, temperaturile livrate la CET-urile din Capitală, care variază între 86 de grade C...

Bani2 zile in urma

Un bucurestean are mai multi bani decat un locuitor al Budapestei, ori al Varsoviei! Puterea de cumparare a Bucurestiului depaseste multe capitale europene

Cât de bine trăiesc locuitorii din oraşele-capitală şi din împrejurimile lor? Un bucureştean are 1.300 de euro pe lună de...

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: