Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca este „aproape hotarat” sa organizeze un referendum pe justitie in ziua alegerilor europarlamentare din 26 mai. Anuntul a fost facut la o dezbatere organizata de Festivalul OneWorld.
„S-a vorbit mult despre referendum si am spus in mai multe randuri ca lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. De multe ori dorinta e una si putinta e alta. Eu nu am vrut sa convoc un referendum ca sa ne aflam in treaba si sa nu participe lumea. Discutia nu a revenit intamplator pe referendum. Am primi acum nu multe saptamani o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri prin care PSD introduse un paragraf ca nu poate organiza nimic cu alegerile, nici referendum, nici altceva. Am contestat la CCR aceasta lege, avand ceva in minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstitutionala si ca atare am inceput sa analize cu echipa de la Cotroceni cum ar fi daca as convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare. La inceput au fost putini entuziasti. Lucram deja intens la asta. Analizam datele, variantele, partea legala, etc”, a declarat Iohannis.
El a precizat ca este „aproape hotarat” sa convoace un referendum pe 26 mai, cand vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.
„Eu sunt aproape hotarat sa convoc referendum pentru data de 26 mai cand ave alegeri europarlamentare. Lasati-mi o marja care se datoreaza unei nevoie aprofundate, unei discutii aprofundate. Daca fac referendum atunci vreau sa am parteneri si societatea civila, romanii care isi doresc sa dea un semnal clar si pentru asta de o saptamana incoace lucram foarte foarte intens”, a explicat Iohannis.
„Referendumul va exprima atitudinea natiei. Imi doresc ca natiunea romana sa spuna clar daca va tolera coruptia si coruptii care schimba legi ca sa scape sau sa tragem linie, sa spunem ‘pana aici’ si sa reparam ce s-a stricat”, a adaugat presedintele Iohannis.
„Sper sa ajungem foarte repede in faza in care se termina aceasta golaneala cu care avem de a face”, a subliniat Iohannis.
Presedintele Klaus Iohannis participa, marti seara, la dezbaterea „Presedinte sau cetatean/ om politic si societate civila” organizata in cadrul Festivalului International de Film Documentar si Drepturile Omului de catre Asociatia One World Romania.

<
Transparenta face diferenta