Intra in contact cu noi

Imobiliare

Primarul Nicusor Dan: Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur

Publicat cu

pe

”Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, marți. Acesta spune că am ajuns aici din cauză că instituțiile de control nu funcționează, astfel că nelegalitățile în construcții nu sunt verificate așa cum ar trebui.

”România și Bucureștiul sunt într-o zonă seismică. Mi-e teamă de cum se vor comporta construcțiile de după 90 la primul mare cutremur pe care îl vom avea în București. Și aici avem o mare problemă, cred că suntem cu toții de acord că trebuie să avem o predictibilitate și o securitate a raporturilor juridice. Ca să avem asta trebuie să avem instituții de control și instituțiile de control nu funcționează”, a declarat Nicușor Dan, marți, la conferința ”Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului”, organizată de DC News Media Group.

Primarul general spune că în 2008, pe când era președintele Asociației Salvați Bucureștiul, a primit răspuns de la ISC că din 200 de autorizații verificate, jumătate erau nelegale, dar în loc să sporească capacitatea de control, au redus-o.

Reclama

”În 2008 am solicitat oficial ISC din București, prin asociația pe care o conduceam atunci, să-mi spună câte autorizații și câte PUZ-uri au verificat și câte au constatat nelegale. Și au verificat cam 200 de autorizații din care au găsit jumătate nelegale. Ce au făcut mai departe? Nu au extins controalele tocmai pentru a limita incidența de nelegalitate, ci au restrâns aparatul de control. Și situația persistă. Nu știu dacă în momentul de față ISC București are 3 oameni care să verifice legalitatea autorizațiilor de construire și desființare și a documentațiilor de urbanism. Cam 3 cred că are”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general spune că nici Parchetul nu își face treaba. Acesta spune că la începutul anului a sesizat Parchetul pentru demolarea unui bloc cu 5 etaje, deși autorizația era suspendată, dar Parchetul nu a făcut nimic până acum.

”Mai sunt două Instituții de control, Prefectul, care depinde de rezultatele pe care i le dă ISC, și mai este Parchetul. Parchetul, din nou, este o instituție care nu funcționează. Vă dau un singur exemplu, în februarie, imediat ce a început războiul din Ucraina, toată societatea românească era preocupată de refugiați și cum puteam să ajutăm în această tragedie umană, iar la intersecția Dorobanți cu Ștefan cel Mare s-a demolat un bloc de 5 etaje cu autorizație suspendată și Parchetul nu a făcut încă nimic. Am sesizat DNA în 2018, am spus că o Primărie de Sector a emis 1000 de autorizații nelegale pe spațiul verde. Nu există încă un răspuns din partea DNA-ului pe partea asta”, a explicat Nicușor Dan.

Reclama

Acesta spune că Primăria Capitalei are nu mai puțin de 500 de litigii pe urbanism, generate de autorizații emise de administrațiile precedente și contestate de vecini.

”Pentru fiecare litigiu avem angajate firme de avocatură, care mai departe au angajat experți pe urbanism. 90-95% din documentațiile pe care le verifică constată că sunt nelegale. Instanțele, cam în 50% dintre litigii, constată că vecinii au dreptate și anulează sau suspendă AC sau documentații de urbanism”, a mai spus Nicușor Dan.

Reclama

Imobiliare

Buletin.de București: Pasajul Unirii, în pericol major de prăbușire

Publicat cu

pe

Una din cele mai tranzitate zone ale Capitalei este oficial un pericol și e nevoie de restricții de circulație până la consolidare, informează Buletin.de București.

Circulația vehiculelor cu masa mai mare de 3,5 tone, prin Piața Unirii, va fi interzisă pe termen nelimitat după ce Comisia Tehnică de Circulație din PMB își va da acordul final și va intra în vigoare imediat ce se montează indicatoarele. Primăria Sector 4 a publicat expertizele realizate de-a lungul anilor la planșeul și pasajul Unirii pentru a demonstra că măsura restricționării circulației este justificată. Concluzia specialiștilor, unanimă, este că starea pasajului și a planșeului este nesatisfăcătoare și că e nevoie rapidă de intervenții de consolidare. În cazul planșeului, structura uriașă de beton care susține toată infrastructura din Piața Unirii, experții vorbesc de un posibil colaps.

O echipă de specialiști a început, în noiembrie 2022, forajele geotehnice pentru a determina starea pasajului și planșeului de la Unirii. La finalul lunii, expertizele au fost pe masa autorităților. Ambele structuri au primit calificativul nesatisfăcător din punct de vedere tehnic.

Reclama

Planșeul de la Unirii, nicio lucrare de reabilitare în 80 de ani
Planșeul de ciment de la Unirii, construit în anii 1940, „dirijează” Dâmbovița pe sub pământ din fața Hanului lui Manuc, pe diagonala parcului și se oprește în peretele pasajului subteran rutier. De acolo, râul trece pe sub pasaj și iese din nou la suprafața lângă Magazinul Unirii. Construcţia din beton acoperă râul Dâmboviţa pe lăţimea de 32 de metri şi pe lungimea de 360 de metri, de la strada Căldărari până la pasajul subteran Unirii.

Planșeul desparte râul de suprafață, peste el trece pasajul rutier, iar, sub el și sub Dâmbovița, sunt stațiile de metrou Unirii 1 și Unirii 2 și pasajul dintre acestea.

Structura inițială a suferit modificări în timpul lucrărilor la magistrala de metrou din anii 80 când au fost demolate bucata din aval de podul Șerban Vodă și porțiunea dintre str. Pictor Tonitza și Căldărari.

Reclama

Citeste continuarea pe Buletin.de București

Continua sa citesti

Imobiliare

Nicusor Dan, veste cu impact in tot Bucurestiul: ”În maximum 2 luni va începe activitatea de proiectare”

Publicat cu

pe

Primarul general, Nicuşor Dan, anunţă că Planul Urbanistic General al Capitalei (PUG) a intrat „în linie dreaptă” şi că a plasat prima notă de comandă care prevede colectarea datelor existente şi actualizarea lor, relatează Agepres.

Edilul general precizează într-o postare pe Facebook că actualizarea este necesară, deoarece ani de zile contractul cu Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” a fost blocat.

„În următoarea perioadă vom solicita tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniu, precum primăriile de sector, ministere, INS, date la zi despre reţeaua de apă şi canalizare, telecomunicaţii, gaze, densitate populaţie etc. pentru elaborarea unui document care să reflecte realitatea din teren. De la începutul anului, când am semnat împreună cu rectorul şi prorectorul Universităţii de Arhitectură ‘Ion Mincu’ actul adiţional pentru realizarea PUG, săptămâna aceasta a avut deja loc o primă şedinţă de lucru foarte bună, la care au participat specialiştii Direcţiei de Urbanism şi reprezentanţi ai Universităţii de Arhitectură ‘Ion Mincu’”, scrie Nicuşor Dan.

Reclama

El menţionează că fost stabilit modul de lucru şi etapele care trebuie parcurse pentru elaborarea următoarelor note de comandă. În maxim două luni va începe efectiv activitatea de proiectare, mai precizează Nicuşor Dan.

Primarul general transmite mulţumiri Universităţii de Arhitectură, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, precum şi instituţiilor care contribuie la finalizarea „cât mai rapidă” a PUG.

Reclama
Continua sa citesti

Imobiliare

Justitia este de partea lui Nicusor Dan: Tribunalul a anulat autorizaţia de construire emisă de Gabriela Firea pentru blocul de 25 de metri pe strada Mântuleasa

Publicat cu

pe

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, sâmbătă, că Tribunalul Bucureşti a anulat autorizaţia de construire emisă de Gabriela Firea pentru imobilul de 25 de metri care ar fi urmat să se construiască pe strada Mântuleasa.

„Tribunalul Bucureşti a anulat, la cererea vecinilor, autorizaţia de construire emisă de primarul Firea pentru un imobil de 25 metri înălţime pe strada Mântuleasa, pe locaţia şcolii la care a învăţat Mircea Eliade (demolată nelegal în 2002)”, a postat, sâmbătă, edilul pe contul său de Facebook.

Autorizaţia de construire anulată de Tribunalul Bucureşti, la solicitarea unor persoane ce locuiesc în zona respectivă, a fost emisă în 2016 de primarul general de la acea vreme, Gabriela Firea.

Reclama

Reclamanţii din proces erau nemulţumiţi că acolo ar fi urmat să fie ridicat blocul de 25 de metri, în condiţiile în care, în zonă, imobilele pot avea cel mult 13 metri şi au susţinut că acesta va distruge caracterul zonei protejate Mântuleasa, unde se află mai multe cladiri de patrimoniu.

Anterior, pe 29 august, Tribunalul Bucureşti a anulat Planul Urbanistic Zonal prin care Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat construirea blocului de 25 metri, cu cinci etaje, pe terenul pe care se afla şcoala unde a învăţat Mircea Eliade, demolată în 2002, fără aviz de la Ministerul Culturii, potrivit Agerpres.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bucuresti3 ore in urma

Zeci de masini distruse in Bucuresti dupa prima zapada mai serioasa din aceasta iarna

ISU Bucureşti-Ilfov a avut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 59 de intervenţii ca urmare a fenomenelor meteo periculoase. Dintre...

Transport22 de ore in urma

Viceprimarul Bucurestiului despre noile tramvaie: ”Efectivul complet – 20 unități – va circula din luna februarie”

Următoarele tramvaie Imperio vor circula din primăvară pe liniile 25 și 32, a anunțat vineri viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu. Tot...

Banio zi in urma

Contrabanda cu țigări riscă să scape de sub control: 5 fabrici ilegale descoperite în România

În anul 2022, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării, peste 110...

Bucurestio zi in urma

Cod galben de ninsoare și viscol în București și 25 de județe din țară

Zone din 25 de judeţe şi Municipiul Bucureşti sunt vizate, până sâmbătă seara, de o avertizare Cod galben de ninsoare,...

Cultura2 zile in urma

Soprana Mariana Nicolesco va da numele unui parculet din Bucuresti

Consiliul General al Municipiului București votează în ședința de marți, 31 ianuarie, un proiect de hotărâre prin care va atribui...

Transport2 zile in urma

VIDEO-Bataie cu pumni si picioare in traficul Bucurestiului, de la o banala greseala de incepator

Bătaie în traficul din București! O încadrare greșită în trafic s-a lăsat cu o bătaie generală între mai multe persoane....

Reclama

La mare cautare

%d blogeri au apreciat: