Partidul Social Democrat (PSD) a trecut din era Viorica Dăncilă în zodia lui Marcel Ciolacu. Un congres ordinar este anunțat pentru luna februarie 2020 și deja se anunță și primii pretendenți pentru funcția supremă în partid. 
O adevărată dezvăluire a fost făcută de Președintele PSD sector 1, Dan Tudorache. Primarul Sectorului 1 a spus că Gabriela Firea, primarul general al Capitalei și președinte al PSD București, ar putea fi candidat la șefia partidului și că deja și-ar fi și exprimat dorința în acest sens într-o ședință recentă a PSD București.
Dan Tudorache susține că cel mai probabil social-democrații vor avea de ales în februarie între Marcel Ciolacu, președinte interimar al partidului și Gabriela Firea, președinte interimar al PSD București.
Într-o ședință dură a Comitetului Executiv Național întreaga conducere a PSD s-a dizolvat prin demisia în bloc a membrilor BPN, iar Marcel Ciolacu în calitate de președinte interimar și Paul Stănescu în calitate de secretar general interimar au preluat puterea în vederea organizării unui congres ordinar în luna februarie 2020.

<