Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anuntat luni ca Ministerul de Finante a trimis o echipa la primarie, la solicitarea ei, pentru a verifica in ce mod au fost cheltuiti banii publici in mandatul lui Daniel Tudorache.

<

„A inceput astazi auditul la Primaria Sectorului 1. Saptamana trecuta am solicitat Ministerului de Finante sa trimita o echipa de inspectie de la Directia Economico-Financiara pentru a verifica gestiunea fondurilor publice din Sectorul 1 din perioada 2016-2020. Echipa de inspectie a ajuns astazi si a inceput deja sa verifice documentele. Vom face public acest raport”, a anuntat Armand, luni seara.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus sambata punerea in miscare a actiunii penale fata de Dan Tudorache, la data faptelor primar, anterior deputat, viceprimar al Primariei Sectorului 1 Bucuresti, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor.

Potrivit unui comunicat al DNA, in acelasi dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de alte doua persoane fizice – fosta sotie si o persoana fizica aflata in anturajul primarului -, pentru infractiunea de complicitate la spalarea banilor, respectiv trafic de influenta.

Celor trei inculpati li s-au fixat cautiuni care trebuie depuse pana la data de 27 noiembrie: un milion de euro pentru Dan Tudorache, 200.000 de euro pentru fosta sotie si 75.000 de euro pentru persoana fizica aflata in anturajul primarului.

Conform DNA, in ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe ce contureaza faptul ca in perioada septembrie 2016 – mai 2017, persoana aflata in anturajul inculpatului Dan Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri il avea cu o institutie aflata in subordinea Primariei Sector 1.

„In schimbul banilor, persoana respectiva se angaja sa intervina, in numele primarului, la functionarii responsabili, astfel incat contractul sa se desfasoare in bune conditii (plata la timp a facturilor si actualizarea tarifelor). In schimbul traficarii influentei, persoana aflata in anturajul primarului ar fi primit suma totala de 105.000 lei in numerar, precum si suma de 8.640 de lei disimulata ca plata a unor facturi fiscale fictive emise de o firma apartinand traficantului de influenta”, arata DNA.

Potrivit comunicatului, in activitatile descrise, persoana care si-a traficat influenta ar fi fost sprijinita de primarul de la acea vreme Dan Tudorache.

„Acesta i-ar fi intarit omului de afaceri convingerea ca solicitantul comisionului ar fi trimisul sau si ca trebuie sa tina legatura cu acesta pentru buna desfasurare a contractului. In acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influentei. De altfel, exista suspiciunea rezonabila ca primarul de la acea vreme Dan Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul sau”, informeaza Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii mentioneaza ca, in perioada in care a ocupat functii publice (2008 – 2018), inculpatul Dan Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani disproportionat de mari comparativ cu veniturile sale licite.

„Pentru a ascunde originea sumelor de bani presupus a fi fost obtinute in mod nelegal, acesta ar fi interpus doua persoane (sotia si menajera), care au actionat ca proprietarii aparenti ai sumelor de bani cu scopul ca, prin cele doua, sumele sa fie introduse in circuitul civil. Banii astfel introdusi in circuitul civil ar fi fost utilizati pentru a achita excursii in strainatate, bijuterii, articole vestimentare de lux atat din tara, cat si din strainatate, autoturisme, imobile, scoli private, acordarea de imprumuturi, constituirea de depozite”, arata anchetatorii.

Concret, sustine DNA, in perioada de referinta (2008 – 2018), in care Tudorache ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentand o medie de aproximativ o mie de euro pe luna), exista suspiciunea ca acesta ar fi savarsit infractiunea de spalare a banilor constand in:

* depunerea de sume de bani in numerar prin intermediul fostei sotii si al menajerei in conturi bancare deschise pe numele acestora – in total 2.990.000 lei si 235.000 euro;

* achizitionarea de bunuri imobile pe numele fostei sotii in suma totala de 305.000 euro si 470.000 lei, sume platite de asemenea in numerar;

* acordarea unui imprumut unei persoane, tot in numerar, in cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei sotii;

* achizitionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a caror valoare urmeaza a fi stabilita (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel in valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii in valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant in valoare de 80.000 euro si un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei si lantisor cu pandantiv in valoare de 11.200 de euro, etc.),

* achizitionarea de actiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei sotii,

* asocierea in participatiune cu o societate privata cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei sotii,
toate acestea cu fonduri cu privire la care exista suspiciunea ca sunt provenite din infractiuni.

La data de 21 noiembrie 2020, inculpatului Dan Tudorache si celorlalti doi inculpati li s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In ceea ce priveste cel de-al doilea dosar in care au fost efectuate, in cursul zilei de 19 noiembrie, o serie de perchezitii domiciliare, informatii vor fi date publicitatii cand situatia judiciara o va permite, arata DNA.

„Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, subliniaza comunicatul citat.

Transparenta face diferenta