Intra in contact cu noi

Bucuresti

Prodecanul Facultății de Drept din București anunță exodul magistraților panicați că rămân fără pensie specială: ”S-au speriat”

Publicat cu

pe

Discuțiile din spațiul public privind reforma pensiilor speciale, de care beneficiază și magistrații, au dus la un val de pensionări în rândul judecătorilor și procurorilor încă de anul trecut. Invitat la Podcastul Digi Context, prodecanul Facultății de Drept din cadrul Universității București, Paul Pop, a precizat că era evident că o să se ajungă aici. În opinia sa, mulți judecători și procurori s-au temut că nu vor mai avea astfel de privilegii. 

„Era evident (valul de pensionări în magistratură n.r.). Da. Efectiv, s-au speriat că o să aibă o pensie mult inferioară pensiei de care ar beneficia, dacă s-ar pensiona înainte de modificarea legislativă care este previzionată”, spune Paul Pop la Digi Context.  Potrivit prodecanului, mulți magistrați s-au speriat și de faptul că o să crească vârsta de pensionare. ”Pentru că în spațiu public, în buna tradiție mioritică, sunt zvonerii și răspândaci. Vin, dau informațiile, știți foarte bine că e specialitatea românului să vorbească despre orice.   Pe vremea lui Ceaușescu eram toți specialiști în reparații Dacii și în fotbal. Acum suntem specialiști în orice.”, afirmă Paul Pop. 

Cadrul didactic spune că instanțele din România erau oricum subdimensionate înainte de acest val de pensionări, iar acest lucru va pune presiune și mai mare pe magistrații rămași în sistem.  Întrebat în ce fel ar trebui să explice breasla magistraților că merită aceste pensii de serviciu, Paul Pop spune că activitatea unui magistrat depășește cu mult complexitatea altor profesii. 

Reclama

„Acum nu pot să vin să dau eu sfaturi corpului magistraților cum să-și facă PR-ul. Unu la mână, doi la mână, nici nu cred că ar trebui să-și facă un PR. Eu cred că complexitatea activității unui magistrat depășește cu mult complexitatea altor profesii care nu consider că sunt mai puțin importante, dar cred că totuși vorbim de cei care lucrează în puterea judecătorească și care sunt chemați să mențină un echilibru al acestei societăți. Credeți-mă că nu știu de câte ori ați intrat dumneavoastră într-o instanță de judecată, dar munca unui magistrat este orice, numai nu simplă. Gândiți-vă că după 1990 românul a mai dobândit o calitate. El era certăreț înainte, dar datorită dictaturii își înfrâna acele ieșiri. Acum a devenit procesoman și sunt milioane de litigi anual la nivelul instanțelor. Să nu uităm că până la actuala propunere legislativă privind pensiile de serviciu, oricum sistemul judiciar era subdimensionat. Este o mare problemă la nivelul instanțelor din București. Nu sunt magistrați la Tribunalul București, cât ar trebui să fie. Tribunalul București e cel mai mare tribunal din România. Are cel mai mare număr de litigii de primă instanță și de apeluri de la judecătorie. Sunt sufocați colegii de la tribunal. Nu e deloc simplu. În momentul în care tu ai de gestionat zeci și sute de dosare și credeți-mă că aria de gestiune, chiar dacă unii dintre ei sunt specializați, nu este una foarte facilă și nu sunt niște pattern-uri după care redactezi o hotărâre judecătorească, că sunt cam toate la fel. Nu sunt la fel. Și de fiecare dată când ai ședință de judecată trebuie cu mult înainte să stai să studiezi fiecare dosar în parte, să știi ceea ce ai de făcut, pentru că destinul unor oameni e în mâinile tale. Ca să folosesc o formulă clasică consacrată, ai pâinea și cuțitul.”, precizează Paul Pop.

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama
Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani13 ore in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti14 ore in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica3 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti3 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare