Intra in contact cu noi

Bucuresti

RADET anunta intrarea in INSOLVENTA!

Publicat cu

pe

RADET așteaptă intrarea în insolvență pentru a „ajusta” datoriile, acesta fiind singurul mod de a șterge din datoriile de 3,5 miliarde de lei, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET. El a adăugat însă că decizia trebuie să o ia Primăria Capitalei. „În momentul de față ne aflăm într-un blocaj al fluxurilor de numerar, ceea ce poate duce la sistarea livrării gazelor, care conduce la neproducerea de agent termic, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a livra apa caldă în această vară cetățenilor”, a spus Gabriel Dumitrașcu.
„Există acest risc, numai că în acest an, datorită acumularii de penalități, Romgaz solicită diminuarea acestor debite din partea ELCEN, noi spunem că nu avem decât două surse de finanțare reglementate prin lege: de la stat și de la cetățeni, sistemul de reglementare a tarifelor e total anacronic, total nefuncțional. Leguitorul nu și-a pus problema dacă fluxul financiar e corect și optim pe tot lanțul de productie”, a adăugat el.
Gabriel Dumitrașcu a mai spus că în ceea ce privește „instituțiile de interes public, spitale, grădinițe, școli, sigur se vor face eforturi pentru a se asigura necesarul de apa caldă”, dar că în ceea ce privește alți consumatori industriali „nu cred că se va pune problema, pentru că nu au mai preluat de la RADET agent termic”, scrie digi24.ro.

„Legea și reglementările secundare nu au ținut cont de aspectul fluxurilor financiare. În momentul de față ROMGAZ vinde gazul pentru ELCEN cu plata anticipată. ELCEN produce cu acest gaz agent termic pe care îl factureaza peste 30 de zile, îl facturează RADET-ului, care livrează agentul termic consumatorului, iar ei plătesc la 45 de zile după facturare. Tot acest flux e disproporționat. Tot fluxul înseamnă 170 de milioane lunar, un efort pe care nu îl putem suporta, pentru că nu avem forme de finanțare”, a mai spus el.

„RADET a plătit mai mult ELCEN-ului decât cumulul sumelor din facturile dânșilor. De ce legiuitorii nu observă discrepanța? Din punct de vedere operațional și ELCEN e pe pierdere. De ce ar fi încântat Romgaz să facă venituri din penalități? Ar trebui să-și facă venituri din gaz natural și plata gazului natural”, mai spus președintele Consiliului de Administrație al RADET.
„O intenție bună a legiuitorilor e o OUG care reglementează modul de decontare a sumelor între actorii implicați în producerea, transportul și distribuția energiei termice”, a mai spus Dumitrașcu.
„Dacă nu găsim înțelegere la ELCEN și Ministerul Energiei, vom bloca cele două entități să ne împiedice să furnizăm apa caldă pe perioada de vară cetatenilor. Vom cere suspendarea oricărei plăți către ELCEN până nu se anulează Hotărârea de Guvern”, a spus președintele CA al RADET.
El a adăugat că fuziunea RADET cu ELCEN era oportună în 2013, când s-a agreat între Guvern și FMI-CE-BM stingrea datoriilor pe care CFR le avea către furnizorii de energie electrică. „O astfel de oportunitate s-a închis”, a precizat el.
„Soluția e în altă parte: schimbarea cadrului legislativ”, a declarat Dumitrașcu.
Pe de altă parte, el a spus că dacă Bucureștiul ar avea cinci surse de producție noi, mici, s-ar face o economei anuală de 200 de milioane de lei. „Transportul agentului termic în București acum totalizează 295 de milioane de lei pe an, punând aceste surse mici, nu ar mai fi necesar să transportăm agentul termic, ci l-am produce acolo, cele mai mari pierderi și costuri sunt pe transport”, a menționat el.

Singurul mod în care se pot ajusta aceste datorii către un creditor este o procedură de insolvență. Ne-am gândit (ca RADET să intre în insolvență, n.r.), am și fundamentat și arătat Primăriei Capitalei că este, dacă vreți, un tratament profilactic, economic, aplicat uneori cu succes dacă există voință de redresare, alteori nu și s-au întâmplat situații tragice urmate de faliment. Este singura modalitate legală în momentul de față de a ajusta nivelul datoriilor. Nu există în legislație o altă modalitate ca aceste datorii de 3,5 miliarde de lei să poată fi redus la un suportabil, care să fie acceptat de Primăria Capitalei și asumat pe o perioadă de timp. 3,5 miliarde de lei înseamnă aproape tot bugetul Primăriei Capitalei pe un an”, a spus Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET.

O decizie cu privire la insolvență trebuie luată de acționar, adică Primăria Capitalei, iar acționarul nu și-a exprimat o opinie, cum acționarul nu și-a exprimat de șase ani o opinie vizavi de tarifele RADET, la fel cum nu și-a exprimat o opinie legat de nivelul reglementat al pierderii chiar dacă a fost demonstrat tehnic că ăsta e, nu ăla mic cu care ne place să ne încântăm”, a adăugat el, întrebat de ce nu s-a mers mai departe cu planul de reorgnizare.
Gabriel Dumitrașcu a mai spus că nici ELCEN nu este dispusă să facă o solicitare de intrare în insolvență. „Probabil are face dacă unul dintre creditorii ELCEN ar cere ELCEN-ului insolvența”, a subliniat el, adăugând că în momentul de față totul se blochează la Primăria Capitalei.

Reclama

Gabriel Dumitrașcu a mai spus că, pentru anul acesta, RADET a primit de la Primăria Capitalei 40 de milioane de lei, iar în opinia sa „nu este o sumă acceptabilă, nicidecum suficient. Dar nu sumele sunt importante în faza asta, ci conceptul de restructurare, de modernizare, iar în momentul de față Primăria nu are un concept clar.”

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica7 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti7 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare