Școlile din Capitală s-au cam umplut de păduchi după vacanța de iarnă. O recunosc părinții copiilor care s-au confruntat cu această problemă, profesorii și învățătorii care au avut cazuri la clasă dar, și farmaciștii care spun că în ultimele zile au lichidat stocul de produse destinate extirpării păduchilor.
Iată că, pe lângă bolile copilăriei, care se răspândesc cu repeziciune în școli și grădinițe și păduchii ne dau acum dureri de cap. Este destul de greu de imaginat că în plin secol XXI ne mai confruntăm cu această problemă parazitară, însă nu sunt deloc puțini părinții care, în ultima perioadă, au fost nevoiți să rezolve acest necaz.  Și dacă o parte dintre aceștia s-au cam panicat la aflarea acestor vești, nu tocmai bune, alții au luat-o ca atare susțințnd că, aproape în fiecare an, instituțiile de învățământ se confruntă cu această problemă, anunta Libertatea.ro.

<

Și în anii trecuți s-a întâmplat exact la fel. În urmă cu doi ani, fiica mea a luat nu o dată, ci de două ori păduchi din școală. Nu zic că este vina instituției, dar probleme există de mult și nu prea s-a făcut nimic pentru a fi rezolvate definitiv, astfel încât, în fiecare an, părinții se luptă fie cu păduchii, fie cu varicela, scarlatina sau alte boli ale copilăriei. Chiar dacă noi rezolvăm această neplăcere acasă, cu tot soiul de creme și șampoane speciale, eu cred că ar trebui făcută o deparazitare și în instituțiile de învățământ”, explică o mămică.

”Predau în București și am păduchi”

Zilele trecute, o învățătoare de la școala din Capitală a postat un mesaj pe Facebook în care spunea, fără nici o tentă de ironie, că are în clasă doi elevi care au păduchi. Și pentru că paraziții se transmit rapid de la o persoană la alta și exista riscul ca întreaga clasă să fie infestată, cadrul didactic a luat legătura cu părinții, iar cei doi copii au fost lăsați să plece acasă. În mesajul postat, învățătoarea a recunoscut, fără nici un fel de perdea, că a luat chiar și ea păduchi.

”Predau în București și am păduchi. Vreo 2-3 așa. Dar nu mi-e rușine. (…) Vă rog din suflet să le spuneți acasă copiilor că păduchii nu mai sunt o rușine, că orcine poate lua și că nu ar trebui să râdă de colegii lor la școală”, a scris învățătoarea.

Specialiștii spun că infestarea cu păduchi este foarte comună la copiii care merg la grădinițe și școli primare. De asemenea, părinții copiilor care au luat păduchi sunt expuși unui risc major. Păduchii se transmit foarte ușor, din capul unei persoane infestate în capul unei persoane sănătoase și pot rezista o perioadă și pe haine sau alte lucruri, cum ar fi peria de păr.Aceștia nu sar și nu zboară de la o persoană la alta.
Pentru a scăpa de păduchi trebuie făcut un tratament cu creme și șampoane speciale cumpărate din farmacii și trebuie repetat la o săptămână de la prima aplicare. Mai mult decât atât, este recomandat ca tratamentul să fie aplicat și celorlalți membriui ai familiei, nu numai persoanei care se confruntă cu această neplăcută problemă.

Transparenta face diferenta