PMB declara ca majoritatea veniturilor vor fi obtinute din incredintarea de catre Municipiul Bucuresti a Studiilor de Fezabilitate, Proiecte Tehnice si altor elemente ale documentatiei de urbanism si constructii pentru investitii. Dar recunoaste ca, totodata, va oferi servicii pentru atragere de clienti persoanelor fizice si juridice, inclusiv pentru incheierea de parteneriate lucrative cu intreprinderi specializate din tara si strainatate. O alta sursa de venituri va fi din activitati desfasurate prin personalul propriu sau in asociere cu persoane juridice specializate si autorizate conform legii, contractand servicii de tip dirigentie de santier, inginer independent, experti, etc.
Dar lucrurile nu se opresc aici, la acest posibil conflict de interese cu firmele de proiectare din Bucuresti. Firma de proiectare proprietate a PMB poate interveni INDIRECT, dar pe bani, in activitatea a 17 din celelalte 22 firme ale Primariei Municipiului Bucuresti, avand ocazia sa realizare “in casa” si alte proiecte care necesita asumarea unei documentatii de arhitectura sau urbanism:
________________________________
1. Managementul fondului construit (prin Departamentul Proiectare si Management):
– SC Trust Constructii Metropolitane – INDIRECT: realizand lucrari de constructie a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, toate au nevoie autorizare si de un proiect tehnic facut de SC Dezvoltare Durabila. In plus, urmarire de santier – de exemplu spitale de stat, scoli, gradinite, poduri etc.
– SC Consolidari – INDIRECT: este nevoie de autorizare de construire pentru orice lucrare de consolidare – de exemplu, toate cladirile cu risc seismic din Bucuresti, cu probleme la cele de patrimoniu care, s-a mai vazut, nu trec pe la verificare la Ministerul Culturii.
– SC Imobiliare – INDIRECT: administrare de cladiri – autorizatii de construire sau scbimbare de destinatie si amenajare, studii urbanistice, viziuni, schimbari de destinatii, autorizare lucrari de construire/desfiintare (intra la planificare si regenerare urbana: tot 7111)
__________________________________
2. Managementul spatiului public (Prin Departamentul Dezvoltare Urbana – Solutii Urbane si Regenerare Urbana):
– SC Intretinere arbori si spatii verzi – INDIRECT: documentatii de peisagistica;
– SC Parcuri si gradini – INDIRECT: studii de urbanism, amenajarea teritoriului, peisagistica; arhitectura pentru amenajarea spatiilor verzi – aici intra, ca exemplu, Parcul Romniceanu care necesita un concurs de reamenajare si pe baza dorintelor comunitatii;
– SC Publicitate afisaj – INDIRECT: autorizatii de construire pentru mijloacele de publicitate ale spatiilor detinute de PMB, autorizarea de firme, etc.;
– SC Strazi, poduri, pasaje – INDIRECT: documentatii de urbanism, proiecte tehnice de constructie, etc.;
– SC Turistic – INDIRECT – care ar administra valorificarea cladirilor de patrimoniu ale PMB si pot solicita lucrari de autorizare de construire/ modificare/ amenajare, etc..
__________________________________
3. Managementul serviciilor publice (Prin Departamentul Dezvoltare Urbana – Solutii Urbane si Regenerare Urbana):
– SC Agrement – INDIRECT: documentatii pentru autorizatiile de balciuri in toate spatiile publice din Bucuresti, autorizatii de spatii comerciale etc;
– SC Cimitire – INDIRECT: gestiunea cavourilor monumente istoric si a peisajelor culturale ale cimitirelor care au nevoie de documentatii specific – ex. cimitire de patrimoniu;
– SC Medicala – INDIRECT: documentatii de autorizare construire, etc. pentru toate cladirile medicale ale PMB;
– SC Parking – INDIRECT: interventii asupra spatiului public;
– SC Eco igienizare – INDIRECT: orice lucrare de igienizare (demolare) a unor echipamente urbane considerate depasite;
– SC Energetica – INDIRECT: tragerea cablurilor este oricum o operatiune de estetica urbana care necesita studii de amplasament;
– SC Iluminat public – INDIRECT: studii si documentatii de arhitectura si urbanism; iluminatul nu este doar o functie, ci este un factor care determina si influenteaza calitatea vietii; necesita studii de amplasare a stalpilor de iluminat, design al sistemelor de iluminat si integrare cu restul mobilierului;
– SC Sport – INDIRECT: bazele sportive au nevoie de autorizatii de construire – pentru patinoare, terenuri de sport, locuri de joaca etc., etc., sau baze sportive subinchiriate sau vandute.
____________________________________________________
4. Managementul infrastucturii in relatie cu spatiul urban:
Daca le bagam la capitolul Smart City, este din nou o chestiune de planificare urbana prin documentatii – deci CAEN 7111. Unde se duc toate datele urbane acestor societati comerciale?
– SC Paza si securitate – IMPACT MINIM
– SC Protectie civila – IMPACT MINIM
– SC Tehnologie – IMPACT MINIM
– SC Trafic – IMPACT MINIM
– SC Transport – IMPACT MINIM
SC Dezvoltare Durabila Bucuresti, in forma propusa, nu are capacitate nici sa primeasca, nici si sa gestioneze datele urbane, pentru a crea strategii de dezvoltare si regenerare urbana coerente si corecte, care preced toate interventiile urbane. Planificarea urbana integrata, cea care ii lipseste absolut Bucurestiului, NU este acoperita. Iar toate aceste societati comerciale vor continua haosul existent in Bucuresti, pentru ca nu exista o ierarhie in planificarea urbana. Si nici speranta, pentru ca sunt omorate concursurile pentru proiecte, prin care se obtin maximum de calitate, diversitatea si evolutia in urbanism.
Dar nu asta este problema cea mai mare. Vedeti domnia voastra, distinsa doamna Primar General, oricat de decisa veti fi fiind, nu puteti da nici o garantie ca tot acest iarmaroc de firme se vor limita doar la ograda Primariei Generale. Ochii vad, inima cere, dupa cum bine a spus cine va fi spus. Sao, poate, ati vrut sa dati de lucru Consiliului Concurentei? Puteti da in scris, sub taisul legii, ca nu va aparea un dracusor inaripat, cu privire voluntara, care va susura in urechile apelantilor disperati de intarzierile in obtinerea avizelor pentru diverse proiecte ca totul va merge uns daca se va lucra cu firmele Primariei? Eu pariez, un dolar contra pietricele, vorba yankeilor, ca nu o veti face.
Si cine ii va selecta pe cei care vor lucra in aceste firme? Pe ce baza? Sub a cui dreapta si profesionista veghere? Sau va merge, in continuare, ca uns, sistemul mioritic de cumetrie? Cu salarii obscene, si premii date fara de rusine, si parandaraturi, si subcontractari deocheate?
In plus, tin sa va reamintesc de piatra de temelie a economiei de piata: libera concurenta. Profesiile liberale, in frunte cu cea de arhitect, vor ingrosa numarul falimentelor si a somajului, iar specialistii dupa care oftati inlacrimati la televiziuni toti politicienii, vor tine de urat medicilor pe calea exilului.
Si inca ceva. In lipsa unei concurente reale in domeniul arhitecturii, Bucurestiul a fost schilodit pe vremea comunismului. Dupa pofta inimii conducatorilor. Asa se va intampla si de acum incolo, daca nu se face ceva. Din pacate, clasa politica paste. Iar vocile din arhitectura bucuresteana tac. Din inconstienta, de frica, iar unii colegi pandesc, lingandu-si buzele in asteptarea vreunei sinecuri. Iar Bucurestiul? Orasul va incepe sa semene din ce in ce mai mult cu Phenianul.
Iar domnia voastra riscati sa va capatuiti cu o porecla. Kim Ir Firea. Care daca se va romaniza, va fi jale.
Chimir Firea.