Numit politic în funcție de aproape 10 ani, actualul șef al Gărzii de Mediu din Ilfov a îmbinat afacerile urât mirositoare cu utilul funcției sale. Plătit de stat să vegheze asupra respectării legilor de protecție a naturii, Emil Grigore a încheiat contracte de preluare și neutralizare a levigatului cu firme aflate în jurisdicția sa, dezvăluie buletin.de/bucurești.

<

Potrivit sursei citate, Emil Grigore a controlat Calipso Gef SRL până în 2018 când s-a retras din acționariatul societății. Firma are ca obiect de activitate declarat comerțul cu amănuntul de produse alimentare, bauturi si tutun.

Cu toate acestea, în 2017, șeful Gărzii de Mediu din Ilfov a bătut palma cu conducerea societății care controlează groapa de gunoi de la Vidra în vederea ridicării și neutralizării lichidului care se strânge pe fundul gropii de gunoi.

“Zeama” de gunoi contribuie la mărirea artificială a volumului depozitat iar mai puțin levigat înseamnă mai mult loc pentru deșeuri, aduse contra cost din împrejurimi.

În total, firma comisarului șef de la Ilfov a făcut 870 de transporturi, la un preț peste cel al pieții, către stația de epurare din Mihăilești.

Facilitatea este deținută și operată de Consiliul Județean Ilfov, instituție controlată de PNL de la jumătatea anilor 2000. Doar că acolo comisarii de la centru n-au găsit nicio factură tăiată pentru Calipso Gef SRL pe tot anul 2019!

Ca volum, cele 870 de transporturi, înseamnă aproape șapte bazine olimpice de otravă despre care, oficial, nu se știe unde au ajuns. Mai mult, potrivit autorizatiei de mediu, levigatul nici măcar nu trebuia să părăsească groapa de gunoi.

”Din registrele stației de epurare Măgurele reiese faptul că în perioada ianuarie 2019-august 2019, SC Calipso Gef SRL nu a efectuat niciun transport la acest punct de deversare. […] Această suspiciune este întărită și de prețul mare de 132,67 lei/tonă plătită de ECO SUD S.A. către Calipso Gef SRL, comparativ cu prețul practicat pe piață pentru preluarea apelor uzate. […] conform prevederilor Autorizației de Mediu, levigatul nu trebuia să fie transportat în afara amplasamentului depozitului, în vederea tratării și eliminării, ci trebuia tratat în stațiile din dotarea operatorului depozitului de deșeuri” – Nota de constatare a unui supracontrol al Comisariatului General Gărzii de Mediu la groapa din Vidra, la patru luni de la incidentul de pe malul râului Argeș.

Un calcul simplu arată că pentru cele aproape 17.000 de tone de levigat încărcate de la groapa din Vidra, firma comisarului șef de la Ilfov ar fi încasat în jur 450 de mii de euro.

Suma este aproximativă cu cifra de afaceri pe tot anul 2019 a Calipso Gef SRL, declarată la Ministerul de Finanțe de contabilul societății.

În prezent, potrivit ultimelor date de la Registrul Comerțului, Calipso Gef SRL are ca unic asociat pe Gabriel Milan Dumitrache, șoferul vidanjei care a dat cu subsemnatul în fața polițiștilor în iulie 2019, pe malul Râului Argeș.

Citeste continuarea pe buletin.de/bucurești