Intra in contact cu noi

Timp liber

Tabara dedicata exclusiv elitelor bucureștene pasionate de geo-științe

Publicat cu

pe

Zilele trecute s-a incheiat in sud-vestul tarii o tabără premium, organizata de clubul No Gravity, care s-a adresat exclusiv elitelor bucureștene pasionate de geo-științe: „Explorează cu noi Munții Almăjului 2017”.  La finalul ei principala concluzie a organizatorilor este că acest proiect trebuie repetat, astfel încât de el să poată beneficia câți mai mulți liceeni de elită pasionați de geo-științe.
Redam mai jos textul organizatorilor de la No Gravity pentru a arata pasiunea, munca si bucuria, in egala masura, necesare implementarii acestui proiect:

”De multă vreme căutam un loc în care să putem organiza o tabără „specială”, în care să putem îmbina activitățile în natură cu lecții consistente de geo-științe. În urmă cu un an, auzind de căutările noastre, dl. prof. dr. Mihai Popa, paleontolog la Universitatea din București, ne-a invitat „acasă” la el, într-unul dintre cele mai izolate sate din România, satul Bigăr, comuna Berzasca, județ Caraș-Severin. Cu această ocazie am vizitat și laboratorul de teren Dilcher-Popa, singurul laborator de paleontologie proprietate privată.

Locul și oamenii erau exact ceea ce aveam nevoie pentru partea teoretică a programului pe care ni-l doream. Din păcate timpul insuficient avut la dispoziție nu ne-a permis să verificăm la pas fiecare activitate de teren planificată pentru cele 7-8 zile ale taberei. Logistica extrem de complicată cauzată de distanța mare față de București ne-a făcut să ratăm lansarea acestui produs în vara lui 2016.
Timpul a fost însă un sfetnic bun. Ca fost absolvent al acestei facultăți m-am simțit dator să deturnez visul capitalist al unei tabere în care participanții să plătească serviciile primite, într-o „utopie” cu miros de responsabilitate socială, respectiv finanțarea unui proiect care are șanse să crească vizibilitatea geo-științelor în rândul liceenilor. Scopul final al proiectului revizuit este ca printr-o decizie informată asupra naturii muncii teoretice și practice din geo-științe, o parte din beneficiarii acestui proiect vor alege geologia și geofizica ca și carieră viitoare.
La succesul unui astfel de demers a contat enorm faptul că la sfârșitul anului 2016 am devenit cunoscuți în cadrul Inspectoratului Școlar al Municipiului București prin proiectul „NoGravity Club susține Performanța Școlară 2016-2017”, proiect în care ofeream acces gratuit în sala noastră de aventură și escaladă primilor 15 elevi din fiecare școală din zona de proximitate.
Am mers la un inspector de admirat prin munca și discernământul său, dna. Elena Ștefan, căreia i-am vorbit de intenția noastră. Dna. Ștefan ne-a povestit de Olimpiada Multidisciplinară „Științele Pământului”, un concurs cu mai multe probe, respectiv biologie, geografie, fizică și chimie. Am îndrăgit pe loc profilul acesta de candidați. Pe ei îi voiam în această tabără!
Implementarea proiectului
Noua persoană de contact a devenit dna. inspector de geografie Cătălina Șerban, (geologia fusese scoasă de mai multă vreme din programa de liceu).
Din motive ce țin de procedurile ISMB, respectiv fiecare grup de 10 elevi trebuie însoțit pe teren de minim 1 cadrul didactic din oraș, am fost nevoiți să invităm în această tabără numai 9 elevi din București cu cele mai bune rezultate la etapa națională  a Olimpiadei Interdisciplinare „Științele Pământului”.
ISMB, prin dna. inspector Cătălina Șerban, a reacționat rapid și impecabil, atât la alegerea liceenilor care au participat la tabără, cât și a cadrului didactic însoțitor. Au fost contactați, în ordinea mediilor, elevii bucureșteni, iar cei care și-au confirmat disponibilitatea au fost trecuți pe listă. Beneficiarii acestei tabere gratuite au fost elevi din cele mai bune licee bucureștene: Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazu”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică și Complexul Educațional Lauder Reut.
Dna. prof. dr. Carmen Dumitrașcu, absolventă de geologie și profesoară de geografie la Colegiul Național „Sfântul Sava”, extrem de prolifică în a forma olimpici la geografie, a fost desemnată ca și cadrul didactic însoțitor.
Prof. dr. Mihai Popa, paleontolog, și doctoranta sa, paleontolog, Roxana Pirnea, au format, exclusiv ca voluntari, componenta științifică a personalului nostru științific.
În avans cu 3 săptămâni față de plecare am organizat o ședință de protecția muncii în care am prezentat detaliat condițiile de transport, cazare și masă, precum și riscurile asociate cu activitatea de teren. La finalul ședinței toți părinții au semnat contractul de sponsorizare.
Execuția proiectului
Când știi foarte bine ce ai de făcut, orice tabără se rezumă la execuția planului. Zi după zi ne-am ținut de plan, în prima parte a zilei având activități de teren, urmate de ședințe scurte de odihnă, și ulterior seara de ședințe teoretice la laboratorul de teren Dilcher-Popa.
Pentru a rupe rutina, mijlocul taberei a fost marcat de 2 zile „neortodoxe”, respectiv o seară la cort, în care adolescenți au înfruntat o nouă provocare – gătitul cinei, și o zi în care le-am făcut pe toate – am urcat Vârful Ciucaru Mare deasupra Cazanelor Mari, ne-am plimbat cu barca pe Dunăre și am explorat peșterile Veterani și Ponicova, cu mențiunea că ultima a fost parcursă la picior, dinspre Dunăre spre Comuna Dubova.
Mulțumim cu această ocazie biologului Parcului Natural „Porțile de Fier”, dna. Amalia Dumbravă, pentru invitație și explicațiile detaliate primite pe traseu.
După aceste zile pline de adrenalină, a crescut și motivația pentru revenirea la sesiunile teoretice din laborator.”
Concluziile organizatorilor:

  • Considerăm oportună și onorantă implicarea oficială a Facultății de Geologie și Geofizică în acest proiect;
  • Buni la teorie, liceenii au nevoie de mai multă activitate practică. Acest lucru trebuie corectat deoarece geo-științele și articole publicate în reviste științifice de prestigiu însemnă inclusiv activitate susținută de teren;
  • Majoritatea olimpicilor naționali la „Științele Pământului” aleg universități din străinătate, cu precădere pe cele din Marea Britanie;
  • România trebuie să facă mult, mult mai mult pentru a opri hemoragia de creiere peste hotare. Tot ce se investește acum în elitele noastre școlare este în general pentru export;
  • Este necesar ca acest proiect să devină o tradiție. Liceenii pasionați de geo-științe au nevoie ca de aer de o mostră a viitoarei lor cariere pentru a-și putea alege informat viitorul.”
Continua sa citesti
Reclama
Click pentru comentarii

Notice: Undefined variable: user_ID in /home/bucuresti/public_html/wp-content/themes/zox-news/comments.php on line 49

Trebuie să fii autentificat pentru a posta un comentariu Conecteaza-te

Lasa un raspuns

Timp liber

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

Publicat cu

pe

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 10:00 – 21 martie, ora 20:00, temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în nordul şi centrul Moldovei şi mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10 – 15 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă.

Reclama

De asemenea, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40 – 50 km/h în estul, sud-estul ţării şi la munte, iar în cursul zilei de marţi şi în vest.

Continua sa citesti

Timp liber

West Side Christmas Market are program special de Craciun

Publicat cu

pe


Primăria Sectorului 6 a transmis programul special de Crăciun de la West Side Christmas Market, din Parcul Drumului Taberei (perioada 18 – 24 decembrie). Vor urca pe scenă Moonlight Breakfast, The Motans, Vunk, Costina Lica, Minelli și Romanița.

Distracția continuă până duminică, 24 decembrie. Concertele au loc zilnic, de la ora 19:30, iar accesul este gratuit.

Programul concertelor:

Reclama
  • The Motans – miercuri, 20 decembrie;
  • Vunk – joi, 21 decembrie;
  • Costina Lica / Corul Universității București – vineri, 22 decembrie;
  • Minelli – sâmbătă, 23 decembrie;
  • Romanița – duminică, 24 decembrie.

Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei și toate atracțiile vor fi deschise și în perioada Crăciunului.

Dacă ajunul îl petrecem cu Romanița, în prima zi de Crăciun, de la ora 19.30, Irina Sârbu va susține un concert special. Pe 26 decembrie, Olivia Addams urcă pe scena West Side Christmas Market, de la ora 19:30. Miercuri, de la aceeași oră, sărbătorile se încheie alături de Eva Timush, transmite Primăria Sectorului 6.

Programul West Side Christmas Market în perioada sărbătorilor:

  • Duminică, 24 decembrie, între orele 11:00 – 20:00;
  • Luni, 25 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Marți, 26 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Miercuri, 27 decembrie, între orele 13:00 – 22:30.

Pentru a evita aglomerația, organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.

În 2022, tărâmul de poveste West Side Christmas Market a atras un milion de vizitatori și a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, în urma unui top realizat la nivel național.

Reclama
Continua sa citesti

Timp liber

Fabiano Caruana câștigă Grand Chess Tour 2023. Cum va arăta calendarul circuitului în 2024

Publicat cu

pe

Americanul Fabiano Caruana a obținut în decembrie o victorie triplă – la Saint Louis Rapid & Blitz, Cupa Sinquefield și, implicit, a devenit câștigătorul Grand Chess Tour la general. Astfel, Caruana este campionul de anul acesta al circuitului internațional fondat de legendarul Garry Kasparov. În 2024, etapa GCT din România se va desfășura între 25 iunie și 6 iulie. Fondul total de premiere crește de la 1,4 la 1,5 milioane de dolari.

După o prestație impresionantă pe parcursul lunii noiembrie, în care a dominat Saint Louis Rapid & Blitz și Cupa Sinquefield, Fabiano Caruana a reușit să-și adjudece în decembrie și titlul de mare câștigător al Grand Chess Tour 2023 (GCT). Tot el câștigase și etapa de la București de șah clasic, Superbet Chess Classic Romania 2023, desfășurată în luna mai. În înfruntarea decisivă și ultima etapă a Grand Chess Tour, Cupa Sinquefield, Caruana l-a învins și pe GM Richard Rapport, care joacă pentru România din 2022.

„Grand Chess Tour de anul acesta a fost unul dintre cele mai puternice de până acum, deoarece toți jucătorii de top au concurat în diversele noastre turnee din întreaga lume. A fost multă emoție și șah incredibil pe parcursul sezonului. Suntem încântați să-l felicităm pe Fabiano Caruana pentru o performanță spectaculoasă în Saint Louis, câștigând Grand Chess Tour 2023”, a declarat Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari ambasadori ai șahului în lume, prezent și anul acesta la București pentru a da startul competiției de șah clasic de la București, prima din cele cinci etape ale circuitului internațional.

Calendarul GCT 2024

Organizatorii Grand Chess Tour au anunțat și calendarul pentru 2024:

Superbet Poland Rapid & Blitz                  6-13 mai 2024 în Varșovia, Polonia

Superbet Romania Classic                          25 iunie – 6 iulie 2024 în București, România

SuperUnited Croatia Rapid & Blitz            8-15 iulie 2024 în Zagreb, Croația

Saint Louis Rapid & Blitz                             10-17 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Cupa Sinquefield                                           17-31 august 2024 în Saint Louis, Missouri, SUA

Dacă în 2023, premiile întregului circuit Grand Chess Tour au fost de 1,4 milioane de dolari, pentru anul viitor suma pusă la bătaie ajunge la 1,5 milioane de dolari – premiile pentru fiecare dintre cele două turnee clasice vor fi de 350.000 de dolari, iar pentru fiecare dintre cele trei de rapid și blitz de 175.000 de dolari. Și fondul de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari în 2023 va urca la 275.000 de dolari și va fi încasat de primii trei clasați la finalul întregii competiții. De asemenea, primii trei clasați ai Grand Chess Tour 2024 vor primi și un premiu bonus de 100.000 de dolari.

Întregul efort este susținut de principalii sponsori – Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, ambele organizații non-profit care susțin educația prin șah și misiunea GCT de a promova sportul minții în toate colțurile lumii. Din 2022, Fundația Superbet a devenit partener strategic global al Grand Chess Tour, prin organizarea a trei etape ale circuitului – Bucureşti, Varşovia şi Zagreb.

¨Din 2019, Fundația Superbet a sponsorizat cu mândrie Grand Chess Tour și a investit activ în dezvoltarea jucătorilor de șah talentați atât la nivel național, cât și internațional. În strânsă colaborare cu Federația Română de Șah, suntem încântați să anunțăm susținerea în continuare a importantului turneu pentru al patrulea an consecutiv. Angajamentul nostru de a aduce an de an talente de talie mondială la București rămâne ferm, deoarece credem cu tărie în potențialul imens al României de a conta pe scena globală a șahului”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Evenimentul este în fiecare an deschis și publicului larg

Mai multe informații pe www.grandchesstour.org și pe www.superchess.ro.

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația.

Despre Saint Louis Chess Club

Saint Louis Chess Club este o organizație non-profit, 501(c)(3), angajată să facă din șah o parte importantă a comunității noastre. Pe lângă faptul că oferă un forum pentru comunitate pentru a juca turnee și jocuri ocazionale, clubul oferă și clase de îmbunătățire a șahului, lecții pentru începători și lecții speciale. Recunoscând beneficiile cognitive și comportamentale ale șahului, Saint Louis Chess Club este dedicat susținerii programelor de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând în același timp dezvoltarea de noi programe școlare și extrașcolare. Pentru mai multe informații, vizitați saintlouischessclub.org.

Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti5 zile in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica7 zile in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti7 zile in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salarii mărite la Primăria Capitalei! Cine sunt fericiții câștigători?

Consilierii generali au adoptat, astăzi, un proiect de hotărâre privind majorarea salariilor angajaților Primăriei Capitalei și ai instituțiilor subordonate acesteia....

Reclama

La mare cautare