Timişoara va fi Capitala Culturală Europeană 2021. Pentru acest titlu s-au luptat şi Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Oraşul bănăţean a candidat cu un proiect care se numeşte „Luminează oraşul prin tine”.

<
Cele patru oraşe au fost selectate din cele 14 care au candidat şi au fost acceptate pentru această competiţie: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara şi Târgu-Mureş.

„Ne imaginăm o Călătorie extraordinară de la singurătate la apartenenţă, de la lumină prin întuneric şi înapoi, parcurgând trei
Teritorii ce abordează provocările cu care se confruntă Europa astăzi: Oameni, Locuri şi Conexiuni”, se arată în proiectul depus de oraşul bănăţean în această competiţie.

Ideea care stă la baza proiectului de candidatură porneşte de la faptul că Timişoara a fost primul oraş din Europa continentală cu iluminare stradală electrică. În seara zilei de 12 prins viaţă. Aceasta este şi metafora şi obiectivul deschiderii: „Luminat de oameni”. 731 de întâlniri,de trailere, de felicitări şi mesaje vor fi declanşate în acelaşi moment către toate direcţiile din oraş şi din regiune. Un show de lumină culturală răspândit pretutindeni

„Sunt extrem de emoţionat, în egală măsură extrem de fericit, cum sunt convins că sunt toţi concitadinii mei. Vreau să mulţumesc comunităţii timişorene pentru efortul depus. Această victorie este o victorie de echipă, o victorie de echipă mare, toată comunitatea timişoreană, în ansamblul ei”, a declarat primarul Timişoarei, Nicolae Robu, imediat după aflarea veştii. Acesta a recunoscut că discursul pregătit de el era altul, din cauza informaţiilor pe care le primise pe surse.

El a anunţat că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, 5 milioane de euro de la bugetul Consiliului Judeţean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, restul urmând să vină de la bugetul de stat.
CITEŞTE AICI PROIECTUL „Luminează oraşul prin tine”
Ministrul Culturii, Corina Şuteu, anunţase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că în această săptămână are loc Selecţia Finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene. Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional. În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii.

Transparenta face diferenta