Intra in contact cu noi

Bucuresti

Universitatea Bucuresti, lovitura grea pentru Guvernul Ciuca: „Nu putem sustine Legea Educatiei!”

Publicat cu

pe

Universitatea din Bucuresti nu poate sustine un proiect de lege care nu are o viziune privind promovarea invatamantului de calitate si a cercetarii fundamentale si perpetueaza sistemul „inechitabil” de finantare, a declarat rectorul Marian Preda.

„Ca sa fac o prima evaluare generala, in ciuda incercarilor noastre mai vechi sau recente de a sprijini proiectul prin implicarea specialistilor in educatie ai universitatii, prin consultari sau prin propuneri de imbunatatire a proiectelor de legi ale educatiei, situatia este foarte ingrijoratoare. Am fost ignorati, amanati, am tras semnale de alarma publice cu privire la lipsa de dialog, iar cand am ajuns la discutii si negocieri pe o lista minimala de modificari, pe care Consortiul Universitaria le-a facut, de altfel, publice, cele mai multe au fost respinse partial sau total”, a afirmat Preda, potrivit unui material publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti, citat de Agerpres.

In opinia sa, prima problema „majora” a proiectelor de lege este procesul in sine de elaborare, care este „profund gresit”, „din birou, fara analize serioase”, cu si de catre un grup „monocolor” de autori, care „nu include specialisti in domeniul educatiei sau ai altor stiinte sociale”, fara consultarea principalilor actori din sistem, cei care ar trebui sa implementeze aceste legi, precum marile universitati.

„Problema principala pentru Universitatea din Bucuresti este ca proiectul de lege a invatamantului superior perpetueaza un monopol asupra deciziilor si resurselor deja stabilit de vreo doua decenii si mentinut cu foarte scurte perioade in care a fost usor slabit, dar niciodata eliminat. Este monopolul unui singur domeniu fundamental de studii, al unui singur oras de provenienta a decidentilor si aproape al unei singure universitati din care vin aproape toti cei care ocupa pozitii de varf in invatamantul superior romanesc. (…) De aceea, am cerut in discutiile cu ministerul utilizarea costului real pe student ca baza de calcul in finantare si justificarea publica a formulei de calcul si a fiecarui coeficient atat pentru finantarea de baza (pe student), cat si pentru finantarea suplimentara. Nu am primit un raspuns favorabil”, a explicat Marian Preda.

Reclama

El si-a manifestat speranta ca proiectul de lege sa fie „imbunatatit”, precizand ca vor fi trimise cu „buna-credinta” propunerile la Ministerul Educatiei, dar si la Presedintie si Parlament.

„Sper ca proiectul sa fie discutat in Parlament si vom promova acolo propunerile noastre. Oricum va iesi legea, ea nu va fi vesnica. Daca va fi armonizata cu interesele actorilor principali din sistem, va avea viata mai lunga. Daca nu, vom cauta noi parteneri de dialog, mai deschisi la problemele si solutiile noastre. (…) Indiferent de situatie, noi vom face tot ce putem pentru a ne apara valorile si principiile in care credem, pentru a forma noi generatii de profesionisti si buni cetateni”, a transmis rectorul Universitatii Bucuresti.

Preda, care este presedinte in exercitiu al Consortiului Universitaria, a participat la intalnirile cu prim-ministrul Nicolae Ciuca si cu ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, privind prevederile proiectului de lege al invatamantului superior.

Reclama

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Stirile Zilei3 zile in urma

Kasparov cheamă românii să vadă live pe cei zece mari maeștri care se vor întrece la București până pe 6 iulie

Garry Kasparov povestește în premieră că, pentru crearea circuitului GCT, s-a inspirat dintr-o tentativă a gigantului tehnologic Intel de la...

Stirile Zilei3 zile in urma

Încă 150 de comisari de mediu pentru a proteja natura

Potrivit unor surse avizate din Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, o delegație OCDE s-a deplasat anul trecut la noi în...

Turist3 săptămâni in urma

BAT Romania lanseaza provocarea turistilor: ”Vara asta, lasa doar urme pe nisip, nu ambalaje”

Ziua Internationala a Mediului este celebrată pe 5 iunie si coincide cu inceputul noului sezon estival. BAT Romania demareaza in...

Politica3 săptămâni in urma

Vergil Chiţac rămâne favorit la Primăria Constanța

Primarul Constanței Vergil Chiţac (PNL) rămâne favorit pentru a continua în scaunul de edil cu 38,1%, urmat de Horia Constantinescu...

Timp libero lună in urma

Gala Destinația anului 2024: MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral

Excelență, eleganță, rafinament și multă creativitate în industria turismului românesc. Sunt cele 4 ingrediente care au stat la baza Galei...

Sectorul 1o lună in urma

A început construcția grădiniței și școlii publice din Greenfield

Primăria Sectorului 1 anunță că au început lucrările la Complexul Educațional Greenfield. Acolo se vor construi o școală și o...

Reclama

La mare cautare