Intra in contact cu noi

Transport

Ai observat? Bucurestiul se confrunta cu o CRIZA a taxiurilor!

Publicat cu

pe

Cei mai multi dintre noi am avut aceasta experienta de cel putin cateva ori, in ultima vreme. La orele de varf, adica dimineata, intre 06:45 si 09:30, cand pleaca lumea la birou, si dupa-amiaza, de pe la 17:00 pana pe la 20:00, cand se intorc oamenii acasa, este imposibil sa gasesti un taxi la comanda. Nu mai vorbim de cazul in care mai si ploua, cand nu are rost sa iti faci planuri care ar include un taxi.
Daca te enervezi si iesi pe strada, ca sa iei un taxi, chiar daca e statie mare de taxiuri, precum cea de la Romana, cea de la Unirii sau cea de la Piata Chibrit, soferii care asteapta in statie fie te intreaba unde vrei sa ajungi si spun ca te duc doar in anumite cartiere ale orasului, fie incep targuiala, cer o suma de bani mai mare decat pretul normal al cursei, tu negociezi, ca sa iesi putin mai ieftin si, daca ajungi la o invoiala, taximetristul te duce la destinatie, fara sa porneasca aparatul de taxat, scrie bucurestifm.ro.
Nu mai vorbim despre nenumaratele trucuri, cunoscute, in limbajul strazii, sub denumirea de „maimuta”, care fac aparatul sa taxeze mai mult, atunci cand taximetristul umbla la radioul masinii, spre exemplu, ori isi face de treaba pe sub bord sau de ocolurile pe care unii dintre taximetristi le fac, in mod intentionat, pentru a lungi cursa respectiva.
Tot acest haos face parte din realitatea cotidiana, desi avem o legislatie in vigoare care spune clar ca, daca taxiul este liber, clientul nu poate fi refuzat. Si mai spune legea ca soferul de taxi este obligat sa porneasca aparatul de taxat, in caz contrar facandu-se vinovat de evaziune fiscala.
Din ce cauza apare aceasta ”criza a taxiurilor”? Este vorba despre o lege a taximetriei care lasa loc pentru abuzuri, dar si de lipsa de viziune si de dorinta de a schimba ceva a celor de la Municipalitate.
Incepand din 2011, numarul de taximetre autorizate in Bucuresti a scazut continuu, ajungandu-se de la 10.200 la 7.000. Acestea trebuie sa deserveasca peste 2,1 milioane de locuitori, cu o putere de cumparare care este cea mai mare din tara. Celor 7000 de taxiuri autorizate de catre Municipalitate li se adauga, insa, taximetrele din judetul Ilfov – circa 3.000. Conform reglementărilor legale acestea au dreptul sa vina in Bucuresti doar ca sa aduca clientii din Ilfov, insa, de fapt, cele 3000 de taxiuri din Ilfov raman in Capitala si iau clienti, facandu-le concurenta neloiala taximetristilor bucuresteni. Aceste 3.000 de taximetre nu lucreaza, insa, prin dispecerate, deci nu pot fi comandate de catre potentialii clienti care apeleaza numerele de telefon sau aplicatiile xe internet ale companiilor de taxi.
Pentru ca taximetristii din Ilfov sa poata opera in Bucuresti, ar fi fost necesar un acord intre Consiliul Judetean Ilfov si Consiliul General al Municioiului Bucuresti, insa o asemenea intelegere nu a fost semnata. In aceste conditii, taximetristii ilfoveni care opereaza in Bucuresti ar trebui amendati de catre Politia Rutiera si Municipalitate. Numai ca Legea Taximetriei spune ca, pentru a fi sanctionati pentru practicarea taximetriei in alte localitati decat cele in care au fost autorizati, taximetristii trebuie sa faca acest lucru „in mod permanent”, imprejurare greu de dovedit.
Asadar, 10.000 de taxiuri se dovedesc a fi insuficiente pentru Bucuresti! Cum s-ar putea rezolva aceasta problema, fara a crea un surplus de taxiuri, atunci cand nu e nevoie de ele? Simplu, daca ne inspiram din practicile tarilor de larga respiratie democratica, Municipalitatea ar mai putea acorda un numar suplimentar de licente de taxi, strict limitate la orele de varf! Adica, ar putea suplimenta numarul de taxiuri cu un numar de masini care sa poata opera numai de la 07:00 pana la 10:00 si de la 17:00 pana la 20:00. De ce nu adopta Primaria Capitalei aceasta solutie, care functioneaza in alte orase mari? Nu stie, nu poate sau nu vrea?
In cazul in care un taximetrist, desi are aprinsa lumina verde la caseta de pe capota masinii, deci este liber, refuza cursa, sub orice motiv, sau cere mai multi bani, daca el va vorbeste urat sau daca refuza sa porneasca aparatul de taxat si cere o alta suma, clientul poate depune o reclamatie la Primaria Municipiului Bucuresti, poate reclama la Protectia Consumatorului sau la firma la care este dispecerizat taxiul respectiv.
De la inceputul acestui an, Primaria Capitalei spune ca ar fi facut 2018 controale la taximetre, in urma carora ar fi aplicat 360 sanctiuni in valoare de 384.700 lei. Dintre acestea, 188 de sanctiuni, in valoare de 169.600 lei, ar fi fost aplicate taximetristilor bucuresteni si 172 sanctiuni, in valoare de 215.100 lei, celor din judetul Ilfov.
Au mai fost aplicate, conform Municipalitatii, 222 masuri complementare din care: 63 autorizatii taxi retinute, 1 autorizatie taxi retrasa, 4 certificate profesionale retinute si 54 adrese catre localitati din Ilfov pentru aplicare de masuri complementare.
Dar, daca aveti probleme cu un taximetrist, reclamatia la Primarie este ineficienta, deoarece reprezentantii acesteia nu pot efectua controale decat impreuna cu reprezentanti ai Politiei Rutiere.
Asa ca, daca aveti o neintelegere de orice fel cu un taximetrist, cea mai eficienta metoda pe care o aveti la indemana ramane reclamatia la firma de taxi, daca este o masina dispecerizata. Atentie, insa, in statiile de taximetre, puteti intalni taxiuri „pirat”, care, chiar daca poarta autocolante ale unor firme de taximetre, nu au nicio legatura cu acestea! Asadar, cea mai sigura metoda ramane aceea a comenzii telefonice sau prin aplicatiile de pe internet. Numai in acest fel puteti avea certitudinea ca taxiul respectiv merge cu tariful companiei la care ati facut comanda si ca puteti reclama la compania de taximetre orice comportament anormal al soferului.
Pentru a putea face reclamatie, clientii trebuie sa se uite la sigla si sa vada numele firmei de taxi, indicativul masinii, numarul de inmatriculare si, daca este posibil, numarul de autorizatie si numele soferului afisat pe ecusonul de pe bordul masinii.
Potrivit Legii taximetriei, principalele obligatii ale taximetristilor fata de clienti sunt:
1. sa aiba tinuta corespunzatoare, un comportament civilizat si preventiv in relatia cu clientul, respectand conduita de buna practica, conform prevederilor Standardului ocupational al taximetristului;
2. sa nu refuze clientul in efectuarea unei curse in interiorul localitatii si sa respecte solicitarile legale ale acestuia;
3. sa opreasca pe traseu la semnul clientului, cand se afla in pozitia de operare „Liber”, cu exceptia cazului cand se deplaseaza sa preia un client la comanda dispecerului sau cand conditiile de trafic nu permit aceasta manevra;
4. sa elibereze bonul fiscal clientului, la finalul cursei, pe baza caruia va incasa contravaloarea prestatiei efectuate;
5. sa nu pretinda ca plata pentru prestatia efectuata decat suma prevazuta pe bonul client;
6. sa nu angajeze transportul unui client aflat in stare avansata de ebrietate;
7. sa transporte clientul la destinatie pe traseul optim sau pe traseul solicitat ori convenit cu acesta;
8. sa transporte bagajele clientilor, in cazul transportului de persoane, in limitele spatiului destinat pentru acestea, fara perceperea de tarife suplimentare;
9. sa nu transporte clienti pe bancheta din fata decat in cazul in care ii atentioneaza in prealabil ca au obligatia sa poarte centura de siguranta;
10. sa nu fumeze si sa nu utilizeze mijloacele audio/video fara acordul clientului.
Citeste mai multe pe bucurestifm.ro

Transport

Primele troleibuze solaris au început să circule în București

Publicat cu

pe

Cincisprezece troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti au fost puse în circulaţie pe străzile Capitalei, anunţă sâmbătă primarul general, Nicuşor Dan. ”15 troleibuze Solaris din cele 100 achiziţionate de Primăria Municipiului Bucureşti sunt de azi în circulaţie pe străzile Capitalei.

Până la 1 martie vor fi 30 de troleibuze în circulaţie.

Potrivit sursei citate, troleibuzele Solaris au o lungime de 12 metri, aer condiţionat, rampă de acces pentru pasagerii cu mobilitate redusă, podea coborâtă, prize pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor, computer de gestiune management vehicul cu funcţii GPS şi comunicare online, sistem de informare audio-video şi sisteme de numărare a călătorilor.

Totodată, aceste troleibuze au o autonomie de 20 kilometri, având funcţia de autobuz pe trasee neelectrificate, iar conectarea/deconectarea la/de la reţeaua electrificată se face autonom, din cabina şoferului, arată Nicuşor Dan pe Facebook.

Reclama

Pentru achiziţia celor 100 de troleibuze, Primăria Municipiului Bucureşti a obţinut fonduri nerambursabile de la Administraţia Fondului pentru Mediu.

Continua sa citesti

Transport

Tentativă de sinucidere la stația de metrou Orizont

Publicat cu

pe

Tentativă de sinucidere, luni dimineață, la stația de metrou Orizont din Drumul Taberei. Persoana a fost salvată de angajații Metrorex, este conștientă și va fi transportată la spital pentru investigații. 

Circulaţia trenurilor de metrou a fost reluată în condiţii normale, transmite Metrorex.

„În jurul orei 08:15, în stația de metrou Orizont, pe direcția Valea Ialomiței a avut loc o tentativă de suicid. În acest moment circulația trenurilor a fost reorganizată și se circula alternativ între stațiile Eroilor – Orizont pe linia 1”, a transmis anterior compania.

„Personalul Metrorex a anunțat SMURD pentru intervenție. Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă de cercetare pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul. Vom reveni cu detalii referitoare la circulația trenurilor”, a adăugat sursa citată.

Conform procedurilor interne, organele abilitate împreună cu Metrorex vor deschide o anchetă pentru a se stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul, au precizat reprezentanții companiei.

Din primele informații, se pare că este vorba despre un bărbat, în vârstă de 47 de ani.

”În această dimineață, 5 februarie 2024, în jurul orei 08.30, polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-o stație de metrou, din Sectorul 6, o persoană s-ar fi aruncat în fața trenului, în timp ce acesta intra în stație.

La fața locului s-au deplasat cu operativitate polițiștii Serviciului Metrou, fiind identificată persoana în cauză, un bărbat, în vârstă de 46 de ani.

De asemenea, un echipaj de prim ajutor i-a acordat bărbatului primele îngrijiri medicale, acesta fiind transportat la un spital pentru îngrijiri de specialitate.

Cercetările sunt continuate de către Brigada de Poliţie pentru Transportul Public – Serviciul de Politie Metrou, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul”, anunță DGPMB.

Continua sa citesti

Transport

Doua tramvaie s-au ciocnit violent in zona Lizeanu din Bucuresti

Publicat cu

pe

Doua tramvaie s-au ciocnit duminica dimineata, in Sectorul 2 din Bucuresti. Ambii vatmani au fost raniti si au ajuns la spital. Potrivit informatiilor de la Brigada Rutiera, astazi, 24 decembrie a.c, in jurul orei 05:50, Brigada Rutiera a fost sesizata prin apel 112 cu privire la un accident de circulatie care a avut loc la intersectia dintre sos. Stefan cel Mare si str. Lizeanu.

Conducatorul tramvaiului liniei 1 care circula pe sos. Stefan cel Mare dinspre str. Vasile Lascar a intrat in coliziune cu tramvaiul liniei 5 care se deplasa pe sos. Stefan cel Mare dinspre Piata Obor in momentul in care acesta din urma a efectuat virajul la stanga.

In urma accidentului de circulatie a rezultat ranirea ambilor conducatori de tramvaie si a unui calator, care au fost transportati la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale.

Conducatorii de tramvaie au fost testati cu aparatul alcooltest, rezultatul indicat fiind 0.

In continuare efectueaza cercetari pentru determinarea cu exactitate a cauzelor si conditiilor in care s-a produs accidentul de circulatie.

Pe durata efectuarii cercetarii la fata locului circulatia tramvaielor pe ambele sensuri de deplasare ale soselei Stefan cel Mare a fost restrictionata.

Continua sa citesti
Reclama
Bani2 săptămâni in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei2 săptămâni in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani3 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica3 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti3 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare