Intra in contact cu noi

Timp liber

Bucurestiul gazduieste un festival urban dedicat iei, în acest weekend

Publicat cu

pe

Bucureştiul va fi, de ziua Iei, sărbătorită la 24 iunie, gazda unui festival care va cuprinde o expoziţie de ii şi costume populare, proiecţii şi ateliere creative pentru copii, o şezătoare autentică urbană şi parada modei (reinterpretarea iei în estetica streetwear).

IEsc @ CREART, eveniment ce are loc în perioada 23-25 iunie, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, la CREART – Grădina cu Filme, debutează cu o expoziţie de patrimoniu etnografic, „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, care va avea în prim plan ia românească, inspiraţia şi simbolurile sale, scrie news.ro.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 18:00, şi va fi urmat de o prezentare de modă care îşi propune reinterpretarea IEI în estetica streetwear şi de proiecţia unui scurtmetraj documentar realizat de Ministerul Culturii. În cadrul prezentării de modă, publicul va putea admira colecţiile „Endless Dress” şi „Romanian Dress” semnate de Alina Gurguţa.

Reclama

„Promovarea IEI (element identitar care a fost inclus în Lista Patrimoniului Imaterial al Umanităţii” în data de 1 decembrie 2022) prin continuitatea proiectului IEsc – urban, contemporan, românesc la CREART – Grădina cu Filme, ne bucură nespus, instituţia susţinând revitalizarea acestui element de port popular devenit brand de ţară şi o permanentă sursă de inspiraţie prin motivele care alcătuiesc universul său plin de semnificaţii. Cămaşa cu altiţă este o piesă valoroasă a portului popular, simbol al culturii noastre, care transcende timpul şi spaţiul, fiind un etalon de măiestrie şi înclinaţie spre frumos. Acest festival are rolul de a valorifica identitatea naţională şi patrimoniul imaterial şi de a prezenta şi promova, într-o manieră unică, elemente ale folclorului autentic integrate în contemporan.”, a declarat Claudia Popa, director CREART.

Sâmbătă, de la ora 20:00, va avea loc şi o şezătoare autentică în inima oraşului. Obiceiul strămoşesc îşi recapătă treptat valoarea de odinioară, iar femeile şi bărbaţii sunt invitaţi să se întâlnească să ţeasă manual pânza de casă şi să coasă cămăşi tradiţionale. Mariana şi Gheorghiţă Neacşu, cei care vor susţine şezătoarea, au început să desluşească misterele pânzei de casă în urma cu nouă ani, iar de atunci războiul de ţesut al bunicilor a renăscut în atelierul lor şi a dat viaţă la mii de metri de pânză de bumbac, cânepă şi in. Ani mai târziu, sute de cămăşi tradiţionale au fost cusute pe pânza lor, în toate colţurile lumii, la sate şi la oraşe, în ţară şi peste hotare.

Sâmbătă şi duminică, 24 iunie şi 25 iunie, vor avea loc tururi ghidate în expoziţie, workshopuri despre „Meşteşugul artelor textile în decorarea IEI” (dedicate publicului peste 16 ani), ateliere creative pentru copii (6-12 ani) inspirate din simbolurile reprezentative pentru IE, prezentări de modă, proiecţii documentare.

Reclama

„În general, costumul popular românesc are ca piesă de bază cămaşa albă. Din copilărie până la moarte, cămaşa îl însoţeşte pe ţăran la muncile câmpului, la sărbători, la nuntă. Cămăşile cu altiţă (un dreptunghi aşezat pe umăr) dezvoltă particularităţi specifice în fiecare subzonă a ţării, având ca element comun structura de croi. Acest element structural, altiţa, are o tipologie specifică în broderie şi în organizarea câmpilor ornamentali, iar cămaşa cu altiţă a fost introdusă în patrimoniul imaterial UNESCO sub denumirea de: „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova”, la finele anului 2022. ”, spune Silviu Ilea, curatorul expoziţiei, care a adăugat: „În cadrul IEsc, vom avea şi o intervenţie de artă contemporană în spaţiul public asupra statuii lui Alexandru Lahovary (1901) de Antonin Mercier. Figura feminină a ansamblului va purta mânecile iei cu altiţă, iar pe cap, o coroniţă din flori de sânziene, cu ocazia Zilei Sânzienelor, sărbătorită pe 24 iunie, dar şi a Zilei Iei”.

Atelierul creativ pentru copii, inspirat din simbolurile iei româneşti, este o ocazie pentru cei mici de a explora şi de a se conecta cu tradiţiile şi cultura românească. Copiii vor colabora cu două artiste tinere pentru a crea propriile lor opere de artă bazate pe noile lor cunoştinţe despre frumuseţea şi ingeniozitatea iei româneşti, dezvoltându-şi abilităţile artistice şi creativitatea.

De asemenea, pe tot parcursul festivalului IEsc, la Galeria CREART din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7 poate fi vizitată expoziţia personală „Două într-una. O poveste…” a artistului, scenografului şi arhitectului Octavian Neculai. Organizată de Primăria Capitalei, prin CREART şi având-o curatoare pe Ana Daniela Sultana, instalaţia scenografică are ca punct de plecare „Noaptea de Sânziene” a lui Mircea Eliade.

Reclama

Ziua IEI fost introdusă la finalul anului trecut în Patrimoniul UNESCO.

Evenimentul IEsc este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin CREART – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, iar intrarea este liberă.

Programul complet poate fi accesat aici- https://www.creart.ro/iesc-gradina-cu-filme/

Reclama

Timp liber

Gala Destinația anului 2024: MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral

Publicat cu

pe

Excelență, eleganță, rafinament și multă creativitate în industria turismului românesc. Sunt cele 4 ingrediente care au stat la baza Galei Destinația Anului 2024.

Stațiunea MAMAIA a luat premiu special pentru cea mai bună stațiune de pe litoral, distincție care a fost oferită de Mihai Barsan, Președintele Consiliului de Brand Turistic Național, Fondator al competiției Destinația Anului.

Reprezentanții Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța au declarat că este o onoare și totodată un semn de recunoaștere pentru întreg efortul depus de la înființarea organizației și până în prezent:

Reclama

„Stațiunea Mamaia a început încă de anul trecut un amplu proces de rebranding. Competiția Concurs LOGO Mamaia ne-a sprijinit să îi găsim Destinației o nouă identitate vizuală. Ne onorează acest premiu, cu atât mai mult cu cât reprezintă exact logo-ul stațiunii Mamaia. Identitar, plină de culoare, eleganță și jucăușă, Mamaia are nevoie de strălucirea de altădată. Ne dorim ca eforturile noastre să pună destinația noastră pe harta turismului internațional și a celor mai iubite stațiuni turistice din Europa”, a declarat George Măndilă, Președintele Organizației de Management al Destinației Mamaia Constanța.

Ziua de 21 mai 2024 a fost dedicată la București managementului și marketingului de destinație.

Conferința Destinații Vizionare a reprezentat inspirație de la liderii destinațiilor de succes din România și învățarea marketingului de destinație.

Reclama

Seara la Ateneul Român a avut loc premierea celor mai iubite destinații, câștigătoarele Destinația Anului 2024.

Gala Destinația anului 2024 și Conferința Internațională Destinații Vizionare a fost organizată de IOV-Institutul pentru orașe vizionare & Destinația Anului.

Reclama
Continua sa citesti

Timp liber

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

Publicat cu

pe

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 19 martie, ora 10:00 – 21 martie, ora 20:00, temporar vor fi precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare în nordul şi centrul Moldovei şi mixte în sudul Moldovei, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul şi estul Transilvaniei.

În Carpaţii Orientali şi Meridionali va ninge local moderat cantitativ (10 – 15 l/mp) şi se va depune strat nou de zăpadă.

Reclama




De asemenea, vor fi intensificări ale vântului cu rafale în general de 40 – 50 km/h în estul, sud-estul ţării şi la munte, iar în cursul zilei de marţi şi în vest.

Continua sa citesti

Timp liber

West Side Christmas Market are program special de Craciun

Publicat cu

pe


Primăria Sectorului 6 a transmis programul special de Crăciun de la West Side Christmas Market, din Parcul Drumului Taberei (perioada 18 – 24 decembrie). Vor urca pe scenă Moonlight Breakfast, The Motans, Vunk, Costina Lica, Minelli și Romanița.

Distracția continuă până duminică, 24 decembrie. Concertele au loc zilnic, de la ora 19:30, iar accesul este gratuit.

Programul concertelor:

Reclama
  • The Motans – miercuri, 20 decembrie;
  • Vunk – joi, 21 decembrie;
  • Costina Lica / Corul Universității București – vineri, 22 decembrie;
  • Minelli – sâmbătă, 23 decembrie;
  • Romanița – duminică, 24 decembrie.

Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei și toate atracțiile vor fi deschise și în perioada Crăciunului.

Dacă ajunul îl petrecem cu Romanița, în prima zi de Crăciun, de la ora 19.30, Irina Sârbu va susține un concert special. Pe 26 decembrie, Olivia Addams urcă pe scena West Side Christmas Market, de la ora 19:30. Miercuri, de la aceeași oră, sărbătorile se încheie alături de Eva Timush, transmite Primăria Sectorului 6.

Programul West Side Christmas Market în perioada sărbătorilor:

  • Duminică, 24 decembrie, între orele 11:00 – 20:00;
  • Luni, 25 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Marți, 26 decembrie, între orele 13:00 – 22:30;
  • Miercuri, 27 decembrie, între orele 13:00 – 22:30.

Pentru a evita aglomerația, organizatorii recomandă vizitatorilor să folosească mijloacele de transport în comun pentru a ajunge la Târgul de Crăciun din Parcul Drumul Taberei.

În 2022, tărâmul de poveste West Side Christmas Market a atras un milion de vizitatori și a fost desemnat cel mai frumos târg de Crăciun din România, în urma unui top realizat la nivel național.

Reclama
Continua sa citesti

La mare cautare

Copyright © 2012 Bucurestiul.ro