Intra in contact cu noi

Cultura

Cultura Bucurestiului, vanduta PSD-ului: Gabriela Firea ii incita pe directorii pusi de ea sa-l atace pe Nicusor Dan și să facă scandal

Publicat cu

pe

Evaluările organizate de Primăria Municipiului București au generat iritare în rândul directorilor de teatre din Capitală. Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că au început să fie chestionați cu privire la modul în care gestionează instituțiile din subordine.

Unii dintre ei au acceptat să susțină campanii media împotriva PMB, inițiate la comanda fostului edil al Capitalei, Gabriela Firea. Alții, mai prudenți, au ales să-și trimită la înaintare oamenii fideli și care atacă în prezent Primăria Capitalei.

Un astfel de caz este și cel al directorului Teatrului Metropolis, George Ivașcu. După ce acesta a obținut nota de 8,01 la evaluarea activității pentru 2020, acesta a pus ”în scenă” o întreagă regie, în care persoane plătite de instituție au început să critice PMB pentru acțiunile sale legitime, arată Capital.ro.

Printre susținătorii cei mai vocali care au făcut zid în apărarea directorului Teatrului Metropolis se număra regizori și actori care au devenit în timp abonații lui George Ivașcu la fondurile instituției. O analiză succintă a repertoriului teatrului arată că favoriții lui Ivașcu sunt Victor Ioan Frunză, George Lepădatu, Lia Bugnar.

Reclama

Iată ce postează Lia Bugnar pe facebook:

„Realitatea trista a acestui scandal in legatura cu Teatrul National Bucuresti este ca deturnează atenția de la ceva mult mai grav care se intampla in lumea teatrului si a culturii in general – subfinanțarea cronica si moartea lenta a institutiilor de cultura din Romania. Sa va dau cateva exemple:

Stiati ca Teatrul Metropolis  (unul dintre putinele teatre de proiect din Romania) nu a primit finantarea aprobata in bugetul de anul trecut si din cauza PMB si a lui Nicușor Dan are restante la plata artistilor de peste 6 luni?

Reclama

Stiati ca toate teatrele din Bucuresti au avut in ultimii 2 ani cele mai mici finantari publice din ultimii 20 de ani?

Stiati ca la nivel legislativ si administrativ nu s-a făcut nicio schimbare/imbunatatire si ca teatrele inca functioneaza ca niste intreprinderi care produc suruburi si piulite, nu cultura?

Si lista de „stiati ca” poate continua  cat sa umple paginile unui roman de Tolstoi(sic!). M-as bucura sa vad ca lumea teatrala se scandalizeaza si se coalizeaza in primul rand in aceasta directie. Dar asa cum s-a intamplat mai tot timpul in cultura romaneasca, lumea se concentrează pe persoane fizice si mai puțin pe principii sistemice. Sa am pardon de impresie!”

Reclama

Ce nu se spine in postarea respectiva este ca George Ivascu este omul de incredere al Gabrielei Firea.

Un scandal de si mai mare amploare a creat recent directoriul Teatrului Nottara, care a promovat propaganda rusa apoi a fost prins cu minciuna.

Directorul Teatrului Nottara a intrat în direct în emisiunea ”Buna, România” de la B1 TV pentru a dezminți o știre potrivit căreia promovează vederi pro-ruse pe rețelele sociale. Mai precis, Marinela Țepuș a susținut că nu a pus drapelul Rusiei într-un comentariu făcut pe rețelele sociale și că nici nu știe cum arată acesta.

Reclama

Ambele enunțuri au fost contrazise de către moderatorii emisiunii, Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, după ce aceștia au prezentat în direct o captură a discuției generate de o postare a actriței Mihaela Subțirică în care directorul de la Nottara își însoțea comentariul cu drapelul Rusiei. Din imagine se putea vedea foarte clar că pe respectivul drapel scria cu litere mari ”RUS”.

Mai mult, cei doi moderatori de la ”Buna, România” au arătat că Marinela Țepuș a mințit și atunci când a susținut că nu a pus drapelul Rusiei într-un mod asumat. Astfel, din comentariile capturii prezentate s-a putut vedea că, atunci când i s-a atras atenția că a greșit drapelul, directoarea de la Nottara a insistat glumind că acesta i-a fost recomandat de Facebook.

Dialogul dintre Marinela Țepuș și moderatorii emisiunii ”Buna, România” a scos la iveală nu doar minciuna legată de vederile pro-ruse, dar nereguli legate de modul în care directorului de la Nottara i s-a prelungit mandatul de manager.

Reclama

Cultura

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Publicat cu

pe

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă, și anume, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Tineret” din 20 martie, „Ziua Mondială a Teatrului pentru Publicul Tânăr” din 21 martie și „Ziua Mondială a Teatrului” din 27 martie. Fiecare dintre aceste zile are o semnificație aparte și oferă o oportunitate unică de a celebra și aprecia teatrul, sub orice formă.

Toate aceste evenimente speciale sunt un prilej de a atrage atenția asupra faptului că teatrul este o formă de artă accesibilă și importantă în dezvoltarea copiilor, tinerilor și adulților.

Prin intermediul teatrului, aceștia au oportunitatea de a explora lumea din jurul lor, de a-și dezvolta imaginația, creativitatea și abilitățile de comunicare, dar și de a învăța să colaboreze cu alți oameni și să dezvolte empatia și înțelegerea față de diferitele culturi și moduri de gândire.

Reclama

Cu toate aceste ocazii, toți creatorii de teatru sunt invitați să organizeze activități culturale și educaționale dedicate copiilor, tinerilor și adulților, cu scopul de a promova și de a sprijini dreptul oricui la teatru și la artele spectacolului.

Teatrul Țăndărică va celebra zilele teatrului, organizând următoarele evenimente:

  • Motanul încălțat – miercuri, 20 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Fata babei și fata moșneagului – joi, 21 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
  • Tom Degețel – miercuri, 27 martie, de la ora 10:00, la Sala Țăndărică
Continua sa citesti

Cultura

Ministrul Turcan: Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, vor fi restaurate

Publicat cu

pe

Am semnat documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României.

Astăzi, Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunțul de participare nr.  CN1058659 pentru contractarea serviciilor de elaborare a D.A.L.I., estimate la o valoare de 969.514 de lei fără TVA, pentru Așezămintele „Ion. I.C. Brătianu” din București.
Așezămintele „Ion I.C. Brătianu”, fostă reședință a familiei Brătianu și bijuterie a arhitecturii interbelice, se află în folosința Bibliotecii Naționale a României, dar au fost funcționale doar până în 2012, moment din care imobilul s-a degradat în ritm accelerat. Respectând dorința fondatorului, clădirea va fi redată publicului ca bibliotecă, unde se vor organiza evenimente culturale, expoziții și conferințe, pentru a evidenția valoarea colecțiilor de carte rară, grafică, periodice vechi, fotografii și documente de arhivă esențiale pentru istoria României și a regiunii sud-est europene.

Investiția este inclusă în Proiectul LD 2097 (2021) privind reabilitarea patrimoniului construit și a clădirilor cu destinație culturală, finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului.

Reclama
Continua sa citesti

Cultura

Nicușor Dan anunță că Primăria Bucureștiului susține cu câte 70.000 de lei fiecare proiect culturale incluziv şi social

Publicat cu

pe

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că proiecte culturale incluzive şi sociale sunt eligibile în premieră pentru bugetare participativă printr-un program derulat de Arcub, care pot fi înscrise până pe 21 aprilie, ora 17,00, bugetul disponibil fiind de 4,11 milioane lei.

„Ediţia din acest an, ‘Bucureşti acasă’, are o secţiune nouă care vizează combaterea şi prevenirea bullying-ului, excluderii sociale, consumului de droguri şi conştientizarea bolilor psihice, prin promovarea diversităţii şi a toleranţei şi prin integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Ca în fiecare an, programul de finanţare nerambursabilă se adresează tuturor domeniilor culturale – de la teatru, dans şi muzică şi până la artă digitală şi noile media. Bugetul disponibil este de 4.110.000 de lei. Solicitanţii vor putea beneficia de un plafon maxim de finanţare de 70.000 de lei pe proiect”, a scris, duminică, Nicuşor Dan pe Facebook.

Regulamentul, ghidul şi anexele sunt disponibile pe www.arcub.ro, platforma electronică dedicată înscrierii proiectelor fiind https://arcub.submittable.com/submit.

Reclama
Continua sa citesti

La mare cautare