Intra in contact cu noi

Bani

La fel ca Dragnea sau Tariceanu, Dan Barna a facut avere din afaceri cu statul

Publicat cu

pe

Un teren de 1.252 mp în comunca Răşinari, din județul Sibiu, trei apartamente – unul în Bucureşti, de 97 mp, şi două în Sibiu, de 32,6 mp, respectiv 77 mp și vreo câteva sute de mii de lei în conturi bancare este o parte a averii consemnată în declarația de pe site-ul Camerei Deputaţilor, completată de Dan Barna și depusă în iunie 2019, informeaza evz.ro.
Liderul USR deţine și un card de credit la ING cu soldul (iunie 2019) de 37.000 lei. Mai are plasamente la International Romanian Bond (214.235 lei), Global Equity Opportunities (50.338 euro), International Romanian Equity (321.391 lei), Patrimonial Balance (1.315 euro), International ING Moderat (313.744 lei), precum şi un pachet de acţiuni de 4,09% la compania Risky Business SRL, în valoare de 44.938 lei la data depunerii declaraţiei. Este consemnat și un împrumut de 25.000 de lei acordat de Dan Barna Filialei USR Sibiu.
Despre acest împrumut, dacă raportăm informația la toate dezvăluirile făcute de politicieni de toate culorile, de-a lungul anilor, putem înțelege că suma reprezintă „cotizația” plătită pentru un loc fruntaș în partid. Prea des întâlnim în declarațiile de avere ale demnitarilor astfel de împrumuturi făcute către partide! Iar Dan Barna, în anul 2016, când era secretar de stat la Ministerul Fondurilor europene, a dat cariera de tehnocrat pe cea de politician. A candidat pentru un loc de deputat de Sibiu, fiind deschizător de listă.
Așadar, Dan Barna este expert în fonduri europene şi a obținut contracte bănoase de pe urma statului, prin una din firmele sale. Să nu vă gândiți că e vorba de vreo firmă de producție sau cu un obiect de activitate prin care a creat câteva zeci sau sute locuri de muncă! Firma actualului președinte al USR, care aspiră să devină președintele României, are ca obiect de activitate consultanța pentru a obține fonduri europene.
În iunie 2016, la două săptămâni după ce a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, Dan Barna a ieşit din firma pe care o înfiinţa în 2007 alături de Dumitru Dragoş Jaliu, rămas în prezent unic asociat al Grupului de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL Bucureşti.
În vremea în care era în miezul afacerii, presa economică a devoalat că SRLul lui Barna, al cărui administrator era soția acestuia, „a derulat contracte cu ministere și cu un consiliu local controlate de Partidul Social Democrat” (sursa Jurnalul national 2017).
Duminică seara, candidatul la președinție Dan Barna a anunțat publicul că va pune la dispoziție, curând, contractele pe care le-a avut cu statul, ca să lămurească pe toată lumea.
„Faptul că o companie specializată în atragerea de fonduri europene a avut contracte cu beneficiarul principal, adică cu instituţiile statului român, este ca şi cum îi reproşezi unui pompier că s-a dus şi a participat la stingerea unui incendiu. Realitatea este foarte simplă, am creat o companie, în 2006. În 10 ani a devenit una dintre cele mai relevante şi consistente din punctul de vedere al calităţii serviciilor din România. Contractele pe care le-am câştigat… În câteva zile o să ies foarte transparent cu toate contractele, cu sumele, cu ceea ce s-a livrat pentru a închide odată acest subiect care îi sperie pe români. Au fost contracte câştigate prin licitaţie”, a spus Dan Barna într-o emisiune la B1 Tv.
Am încercat să aflăm din alte surse despre câteva din contractele din care „a crescut” firma și averea lui Barna și publicăm ce am găsit. Când se va hotărî, Dan Barna va veni cu completări sau corecturi. La o adunare simplă a cifrelor, nouă ne-a ieșit o sumă de câteva milioane de euro.

Contracte cu statul de milioane de euro

26 ianuarie 2010, firma liderului USR a primit, din partea Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, un contract în valoare de 163.580,8 lei cu TVA (40.895,2 euro), pentru prestarea unor activităţi de formare profesională.
4 septembrie 2013, Ministerul Administrației și Internelor atribuie aceleiași firme un lot, în valoare de 992.194 lei cu TVA (220.576,4 euro), pentru servicii de elaborare și tipărire a ghidului de procedură, machetare și tipărire de fluturași, în cadrul unui program denumit „Dezvoltarea Capacității Instituționale a MAI în domeniul gestionării dosarelor europene”.
06 iunie 2014 – Contractul de prestare servicii nr. 210, încheiat între MDRAP și SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, având ca obiect prestarea de servicii de realizare a unui studiu al sistemului de indicatori ai PODCA pentru atingerea țintelor de program planificate, valoare contract 53.900,00 lei, fără TVA.
06 iulie 2015 – Contractul de prestări servicii nr. 216, încheiat între MDRAP și SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, având ca obiect achiziția de servicii de consultanță pentru DDCA privind abordarea principiilor orizontale la nivelul POCA 2014-2020, valoare contract 140.000,40 lei, fără TVA.
Acordul – cadru de prestări servicii nr. 197, încheiat între MDRAP și promitenții prestatori: SC ACZ CONSULTING SRL, ASOCIEREA SC CVITTA STRATEGY & CONSULTING SA (LIDER ASOCIERE) și CULT MARKET RESEARCH SRL, INSTITUTUL ROMÂN PENTRU EVALUARE și STRATEGIE (IRES) SRL, cu următoarele valori rezultate din propunerile financiare: SC ACZ CONSULTING SRL 1.118.625,00 lei fără TVA, respectiv 1.331.163,75 lei cu TVA, ASOCIEREA SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA (LIDER ASOCIERE) și CULT MARKET RESEARCH SRL 1.489.900,00 lei fără TVA, INSTITUTUL ROMÂN PENTRU EVALUARE și STRATEGIE (IRES) SRL 1.540.049,00 lei fără TVA.
Comanda nr. 3938145/ 15.03.2012, cu o valoare de 32.900,00 lei, fără TVA, având ca obiect servicii de educare a adulților în domeniul achizițiilor publice, nivel avansat, cu obținerea certificatului de expert achiziții publice.
Acordul- cadru nr. 231/02.08.2018, având ca obiect achiziționarea de servicii de formare a personalului AM POCA și a direcțiilor suport din cadrul MDRAP, în care operatorul economic are calitatea de promitent- prestator, cu o ofertă în valoare de 885.640,07 lei, fără TVA. Menționăm că, până la momentul actual, nu au fost încheiate contracte subsecvente în baza acordului- cadru cu acest promitent- prestator.
Nota de comandă nr. 3942305/ 31.05.2019, emisă de MAI către Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, în valoare de 15.900,00 lei, fără TVA, având ca scop servicii de educare a adulților în domeniul achizițiilor publice, nivel avansat, cu obținerea certificatului de expert achiziții publice.
Nota de comandă nr. 3942299 /31.05.2019, emisă de MAI către Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, în valoare de 61.875,00 lei, fără TVA, având ca scop servicii de educare a adulților în domeniul managementului de proiect pentru un număr de 45 de salariați din Autoritatea de Management a PODCA, precum și din alte direcții ale MAI.
Contractul de servicii nr. 79/ 20.05.2013, încheiat între MDRAP și Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, având ca obiect prestarea de servicii privind organizarea evenimentului anual de informare pentru beneficiarii, partenerii și potențialii beneficiari ai PODCA, pentru anul 2012.
17 octombrie 2014, un contract în valoare de 352.626,2 lei cu TVA (78.361,4 euro) cu Ministerul Justiției.
Un contract în data de 18 februarie 2010, de la Consiliul Județean Ialomița, condus, atunci, de “baronul” PSD Vasile Ciprian Ciupercă. Obiectul contractului era prestarea unor servicii, iar valoarea s-a ridicat la 90.528,7 lei cu TVA (22.632,2 euro).
Citeste mai multe pe evz.ro

Bani

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

Publicat cu

pe

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită Guvernului accizarea pliculețelor cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

Cei doi mari jucători de pe piața tutunului din România solicită Guvernului să taxeze echitabil toate categoriile de produse cu nicotină, inclusiv pliculețele cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

În prezent, în Romania, toate categoriile de produse cu nicotină sunt accizate corespunzător, singura excepție fiind pliculețele cu nicotină pentru uz oral. Deși în fază incipientă, piața acestor produse care nu conțin tutun reprezintă o alternativă cu risc redus* față de fumat pentru consumatorii adulți.

Reclama

„Este esențial ca toate produsele cu nicotină să fie taxate ținându-se seama de profilul lor de risc. Credem că un nivel al accizelor pentru produsele cu nicotină pentru uz oral comparabil cu cel aplicat țigaretelor electronice va avea efecte pozitive atât pentru bugetul de stat cât și pentru consumatori, care vor putea avea o mai mare încredere în produsele ajunse pe piața din România”, au declarat reprezentanții celor două companii.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, pliculețele cu nicotină pentru uz oral sunt supuse accizelor nearmonizate în 6 state membre: Suedia, Italia, Danemarca, Letonia, Estonia și Ungaria.

Ca urmare a investițiilor în cercetarea și dezvoltarea unor produse cu risc redus față de țigarete, au fost lansate mai multe produse alternative menite a reduce rata fumatului. Pliculețele cu nicotină sunt o categorie de produse folosite la scară largă în țările scandinave. Suedia este considerată un model de urmat pentru felul în care produsele din tutun pentru uz oral pot contribui la reducerea fumatului. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, cel mai mic procent din Europa. Renunțarea la fumat a suedezilor a coincis cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor pliculețe cu nicotină pentru uz oral. În prezent, aproximativ 14% din populația adultă a Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia. Produsele cu nicotină pentru uz oral au fost recent incluse pe lista produselor care nu pot fi vândute către minori în România, alături de țigaretele electronice, printr-o lege adoptată de către Parlamentul român. Pasul firesc următor este ca aceste produse să fie taxate, astfel încât statul român să aibă o evidență mai bună a produselor introduse pe piața din România.

Reclama
Continua sa citesti

Bani

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

Publicat cu

pe

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare: zero emisii de dioxid de carbon la nivelul intregului lant valoric pana in 2050; reducerea cu 50% a emisiilor pentru Scopul 1 si 2 pana in 2030 fata de valoarea de referinta din 2020; reducerea cu 25% a deseurilor pana in 2025 in siturile sale de operatiuni fata de valoarea de referinta din 2017; atingerea unei rate de reciclare a deseurilor de 90% in siturile de operatiuni pana 2025; reducerea cu 35% a consumului de apa in propriile centre de productie fata de valoarea de referinta din 2017 si reciclarea a 30% din cantitatea de apa extrasa pana in 2025; 100% din siturile noastre de operatiuni sa fie certificate Alliance for Water Stewardship pana in 2025; 100% din toate ambalajele noastre sa fie reutilizabile, reciclabile sau compostabile pana in 2025;

Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabila a afacerii sale, BAT continua programul „Fii furnizor” demarat in 2021, cu intentia de a-si dezvolta portofoliul de solutii inovatoare si parteneriate care sa contribuie la materializarea ambitiei companiei de a construi un viitor mai bun. Cele doua directii majore ale editiei 2024 a programului vizeaza dezvoltarea de solutii inovatoare si eficiente pentru reducerea deseurilor si sustinerea economiei circulare, precum si reducerea consumului de apa si reutilizarea apei.

Reclama

Companiile si start-up-urile interesate sunt invitate sa se inregistreze pe platforma BE SUPPLIER incepand cu 18 martie 2024. Platforma va ramane disponibila pentru inregistrare timp de 6 saptamani. Propunerile inovatoare si sustenabile de solutii in managementul deseurilor si reducerea apei vor fi foarte apreciate si evaluate de o echipa dedicata din cadrul BAT in raport cu nevoile si criteriile de afaceri organizationale. Companiile selectate vor fi apoi invitate sa se alature BAT in calatoria pentru un viitor mai bun – A Better Tomorrow™. Toate companiile inregistrate vor fi luate in considerare pentru consultari viitoare.

Sustenabilitatea este in centrul afacerii noastre | BAT Romania investeste in mod constant in dezvoltarea de solutii pentru atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate. Fabrica noastra din Ploiesti, a doua cea mai mare a grupului din Europa si loc de munca pentru peste 1.000 de angajati, este certificata AWS pentru consumul sustenabil de apa si are o rata de reciclare de circa 85% a deseurilor. Inceputul anului 2024 inseamna un pas in plus in calatoria de sustenabilitate a fabricii din Ploiesti, prin instalarea a circa 1.000 de panouri fotovoltaice pe acoperisul halei de productie, ca parte a angajamentului nostru pentru dezvoltarea surselor de energie verde.

Simon Brown, Director de Operatiuni pentru Aria Europa de sud est in cadrul BAT, a declarat: ”BAT face pasi decisivi in calatoria sa de transformare si suntem hotarati sa construim o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal. Investim permanent in dezvoltarea de solutii inovatoare pentru eficientizarea consumului de resurse si reducerea impactului asupra mediului, intr-un proces care implica in primul rand consistenta si coerenta. De asemenea, credem cu tarie in puterea contributiva si ne bucuram sa invitam alaturi de noi parteneri pentru dezvoltarea unor solutii inovatoare pentru atingerea obiectivelor noastre de protejare a mediului.”

Reclama

BAT si-a inceput calatoria in domeniul sustenabilitatii in urma cu mai bine de 20 de ani, cu rezultate recunoscute de prestigioase institutii la nivel international, precum Dow Jones Sustainability Index sau Financial Times. Recent, compania a publicat raportul anual combinat privind performanta de business si in domeniul sustenabilitatii pentru anul 2023, prin care evidentiaza progresul obtinut in atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate*.

Continua sa citesti

Bani

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România

Publicat cu

pe

BAT a fost recunoscută drept Top Employer în România, în urma unui amplu proces de evaluare care certifică angajatorii cu cele mai bune practici în domeniul resurselor umane. BAT este un angajator strategic în România, cu peste 3.000 de angajați în cele 3 entități economice prezente pe piața locală și peste 30.000 de locuri de muncă generate pe lanțul de distribuție și aprovizionare.

Numărul angajaților BAT a crescut constant, în medie cu circa 10%, în fiecare dintre cei peste 25 de ani de existență a companiei în România. Mai mult, BAT și-a triplat numărul de angajați în ultimii ani: de la aproximativ 1.200 de angajați în 2013, la peste 3.000 în prezent.

BAT România coordonează toată acticvitatea Ariei Europa de Sud Est

De la 1 aprilie 2023, BAT România a devenit centrul de coordonare al Ariei Europa de Sud Est din cadrul companiei, iar echipa de la București coordonează business-ul BAT în România și în alte 12 țări din regiune. Alături de România, BAT a primit certificarea Top Employer în alte 3 țări din această Arie: Italia, Turcia și Serbia, o recunoaștere care confirmă angajamentul BAT pentru dezvoltarea unei culturi organizaționale bazate pe valori, diversitate și dezvoltare continuă.

BAT este una dintre cele cincisprezece companii care au primit certificarea Global Top Employer în 2024, pe baza unei evaluări ample a practicilor în domeniul strategiei de resurse umane și dezvoltarea profesională, mediul de lucru, învățare, diversitate și incluziune și bunăstarea angajaților.

În plus față de recunoașterea de Global Top Employer, BAT a fost nominalizat ca angajator de top în treizeci și șase de țări din Africa, Asia Pacific, Orientul Mijlociu, America Latină, America de Nord și Europa. Statutul de angajator de top este o recunoaștere a angajamentului asumat de BAT pentru atragerea celor mai competenți profesioniști, pentru investiție continuă în dezvoltarea angajaților și pentru crearea unui mediu de lucru excelent.

Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud Est, a menționat: „BAT trece printr-un amplu proces de transformare, un moment unic în evoluția companiei, în care tehnologia, inovația și dezvoltarea incredibilă a portofoliului nostru recalibrează complet modul de organizare și derulare a afacerii. Această transformare incredibilă este posibilă datorită echipei extraordinare de oameni din cadrul BAT, oameni excepționali care evoluează continu, identifică oportunități noi și fac adesea un pas în plus în atingerea obiectivelor.

La rândul nostru, contribuim în mod susținut la crearea unui mediu de lucru stabil și performant, care să protejeze bunăstarea angajaților noștri, să le ofere încredere și susținerea necesară pentru ca generațiile de azi să fie mai bune decât cele de ieri. Avem peste 7,000 de colegi în Aria Europa de Sud Est, o echipă de oameni curajoși, diverși și entuziaști, iar certificarea Top Employer în România, Italia, Turcia și Serbia este în primul rând meritul lor.”

Cora Koppe-Stahrenberg, Chief People Officer în cadrul BAT, a spus: „Colegii din cadrul BAT reprezintă cea mai valoroasă resursă a companiei, iar acordarea acestei recunoașteri nu doar o dată, ci de șapte ori la rând, este o dovadă a angajamentului nostru puternic pentru construirea și promovarea unei culturi incluzive. Ne dorim să oferim o experiență excelentă tuturor angajaților BAT, odată cu accelerarea transformării afacerii noastre.”

BAT și-a asumat obiectivul de a construi ”o lume fără fum”, prin încurajarea fumătorilor să facă trecerea la alternative cu nicotină cu risc redus* comparativ cu fumatul. Susținerea unei culturi organizaționale în care angajații sunt încurajați să se dezvolte, să crească și să inoveze într-un mediu divers și incluziv a fost întotdeauna un obiectiv important pentru BAT și reprezintă un element central în accelerarea acestei transformări.

Procesul de certificare Top Employer este derulat anual de către Top Employer Institute, o organizație independentă care studiază condițiile de lucru oferite angajaților de către marile companii din întreaga lume. Certificarea recunoaște angajatorii care oferă cele mai bune practici de angajare, permițând angajaților să se dezvolte personal și profesional, prin excelente rezultate profesionale.

Companiile participante sunt supuse unui proces de evaluare riguros, care include o revizuire amplă a practicilor angajatorilor. Au loc mai multe sesiuni de validare în care sunt furnizate dovezi ale acestor practici și, de asemenea, se efectuează un audit independent al constatărilor.

Continua sa citesti
Reclama
Bani45 de minute in urma

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită...

Sectorul 156 de minute in urma

Surpriză majoră la Sectorul 1! Andrei Florin-Mircea de la Alternativa Dreaptă are 21% în sondaje

Potrivit unui sondaj, dacă duminca viitoare ar avea loc alegeri locale Clotilde Armand (USR PMP FD) ar lua cele mai...

Bucurestio oră in urma

Vine vara bine-mi pare! Locurile de joacă din Sectorul 1 se închid! Clotilde Armand nu își asumă…

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, susține că de luni locurile de joacă din sectorul pe care îl administrează ar putea...

Culturao săptămână in urma

Bucură-te de Zilele Teatrului la Țăndărică

Luna martie este foarte importantă pentru iubitorii de teatru, deoarece cuprinde trei evenimente importante care celebrează această formă de artă,...

Banio săptămână in urma

BAT construiește o companie a viitorului, in care sustenabilitatea are un rol principal!

BAT construiește o companie a viitorului,in care sustenabilitatea are un rol principal iar obiectivele BAT in domeniul sustenabilitatii sunt clare:...

Timp libero săptămână in urma

Avertizări meteo de vreme rea in Bucuresti

ANM a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale...

Reclama

La mare cautare