Intra in contact cu noi

Sanatate

Minciună de proporții privind moartea unei asistente din București! Campanie furibundă a antivacciniștilor!

Publicat cu

pe

Comitetul national pentru coordonarea vaccinarii anti-COVID subliniaza, vineri, ca nu s-au inregistrat cazuri de reactii adverse severe si nici cazuri de deces ca urmare a imunizarii, care a inceput in Romania pe data de 27 decembrie.

Potrivit unui comunicat de presa, precizarea vine in contextul in care in spatiul public, in special in mediul online, au inceput sa apara si sa se viralizeze informatii false, imprecise, inexacte sau inselatoare despre campania de vaccinare din Romania.

„Situatia privind vaccinarile, reactiile adverse si natura acestora este publicata in fiecare zi, in jurul orei 18,00, de catre CNCAV pe site-ul oficial – www.vaccinare-covid.gov.ro si trimisa, spre informare si publicare, reprezentantilor presei. Potrivit ultimei situatii publicate, in Romania, numarul total al persoanelor vaccinate de la inceputul campaniei de vaccinare este de 10.289, iar numarul total de reactii adverse (comune si minore) este de 26 (4 reactii locale cu durere la locul injectarii si 22 reactii generale (febra, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie)). Nu s-au inregistrat cazuri de reactii adverse severe si nici cazuri de deces”, arata CNCAV.

Reclama

Comitetul national pentru vaccinare da ca exemplu o informatie conform careia „la spitalul Baltasar din Bucuresti o asistenta medicala moare, la o ora dupa vaccin”.

„Precizam ca Spitalul Clinic de Urgenta ‘Bagdasar-Arseni’, la care pare ca face referire continutul respectiv, nu are centru de vaccinare si este arondat Spitalului Obregia, la care nu a inceput vaccinarea. Prin urmare, precizam ca respectivul continut este in totalitate fals, inselator, avand potentialul de a crea o stare emotionala negativa (panica, neincredere, frica)”, subliniaza sursa citata.

In context, Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 le recomanda romanilor sa verifice credibilitatea sursei care a publicat informatia, numele domeniului de internet folosit, calitatea redactarii si stilul articolului (greseli de gramatica, de punctuatie si ortografie, utilizarea in exces a functiei ALL CAPS, punctuatie excesiva pentru un efect de dramatism, coerenta textului, data publicarii, precum si sursele de date/ informatii si declaratiile citate (care sa poata fi consultate independent).

Reclama

„Invitam cetatenii, in acest context, sa urmeze cativa pasi relativ simpli de verificare a unor astfel de continuturi si de distantare critica fata de acestea:

1. Sa evite consultarea informatiilor de pe conturi neasumate de persoane despre care sa se poata spuna dincolo de orice dubiu ca exista in realitate: conturi care nu au o poza recenta, conturi care nu prezinta informatii credibile despre viata personala/ profesionala a titularului, conturi care nu au postari cu persoane reale, tot din viata personala sau profesionala a titularului, conturi care posteaza, foarte des, dar pe un singur subiect (cum ar fi, in cazul semnalat de noi, vaccinarea);

in general, sunt mari sanse ca un cont fals sa fie insotit, la poza de profil, de imagini care mizeaza pe o asazisa apartenenta la armata (oameni in uniforma), pe o asa-zisa atractivitate a titularului/ titularei contului sau pe o asa-zisa manifestare a sentimentului religios.

Reclama

2. Sa evite acceptarea cererilor de prietenie din partea unor astfel de conturi si, in general, din partea unor persoane pe care nu le cunosc, despre care nu pot spune cu certitudine ca exista in realitate si cu care nu impartasesc nici o experienta concreta (loc de munca, evenimente la care s-au cunoscut, facultate sau scoala absolvite impreuna).

3. Sa evite reactia/ engagement-ul (comentarii, like-uri, distribuiri) cu continuturi venite de pe astfel de conturi, chiar si in situatia in care redistribuirea sau comentariul ar fi tocmai de contrazicere a continutului respectiv. Precizam ca angajarea, chiar si din motive de critica sau contrazicere, cu astfel de continuturi false sau inselatoare, constituie mecanisme de viralizare, care le amplifica si le aduc si mai mult in atentie.

4. Sa amane pe cat posibil reactia/ engagement-ul cu un continut provenit din surse indoielnice (vezi mai sus) si care mizeaza pe emotii viscerale, imediate, pe reactii de panica, frica, indignare, furie.

Reclama

5. Sa coroboreze informatia cu alte surse: surse oficiale, surse din mass media mainstream (televiziune, presa scrisa, radio), surse de incredere (profesionisti din domeniu). Pe subiectul vaccinarii, sugeram consultarea informatiilor puse in circulatie de cercetatori, profesionisti, medici de stricta specialitate – epidemiologi si virusologi, ale caror identitate si experienta profesionala pot fi cu usurinta verificate.

6. Sugeram distantare critica fata de continuturile care nu sunt preluate in nici un fel de
mass-media mainstream. Este putin probabil ca o informatie care are indici de credibilitate sa nu inceapa sa fie investigata, in mod profesionist, de catre jurnalistii profesionisti care lucreaza in mass media.

7. Va sugeram sa verificati, pe cat posibil:

Reclama

a. credibilitatea sursei care a publicat informatia;

b. numele domeniului de internet folosit; atentie la denumiri neobisnuite, generice sau obscure, la domenii care mimeaza website-uri cunoscute de stiri

c. tipul de organizatie/ actor media care a publicat informatia;

Reclama

d. autorul articolului (sugeram prudenta daca informatia este anonima);

e. calitatea redactarii si stilul articolului (greseli de gramatica, de punctuatie si ortografie, utilizarea in exces a functiei ALL CAPS, punctuatie excesiva pentru un efect de dramatism (???,?!?,!!!! …. etc.);

f. coerenta textului;

Reclama

g. caracterul excesiv de emotional/ dramatic al textului;

h. data publicarii;

i. sursele de date/informatii si declaratiile citate (care sa poata fi consultate
independent)”, se mai arata in comunicat.

Reclama

Comitetul National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19 este un organism interministerial, fara personalitate juridica, in subordinea directa a Secretariatului General al Guvernului si coordonarea Prim-ministrului”.

Sanatate

Cele mai poluate locuri din Bucuresti in 2023

Publicat cu

pe

Poluarea aerului este una dintre principalele cauze care duc la afecțiuni pulmonare în cadrul cetățenilor, cei mai vulnerabili fiind copiii sau persoanele cu boli cronice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea duce la peste 7 milioane de morți premature în fiecare an, informează Rador.

Bucureştiul este unul dintre cele mai unul dintre cele mai poluate orașe din Europa. Unul dintre factorii principali ce alimentează poluarea din capitala României este traficul auto (aproximativ 60%).

În cadrul proiectului „I’velo x Aerlive: Aer pentru bicicliști”, 10 stații I’velo din oraș București au fost monitorizate, în perioada august – noiembrie 2023, prin intermediul senzorilor Aerlive, informează Rador Radio România:

Ministerul Mediului: Bulevardul Libertății numărul 12, Sector 5,

Piața Alba Iulia: Bulevardul Unirii numărul 73,

Centrul Vechi: Strada Franceză numărul 62,

Piața Revoluției,

Kaufland: Strada Sergent Năstase Pamfil numărul 2,

Bulevardul Aviatorilor 72,

Piața Arcul de Triumf,

Sky Tower: Barbu Văcărescu numărul 260,

Piața Presei,

Piața Operei: Splaiul Independenței numărul 94.

Acestea sunt locații centrale ale orașului, intens circulate de mașini și de pietoni. Informațiile privind calitatea aerului colectate din aceste zone au fost relevante. În urma datelor colectate, s-a concluzionat că cel mai poluat loc din București este Centrul Vechi.

Continua sa citesti

Sanatate

Sedinta de vineri a Consiliului General al Capitalei: Spitalele Bucurestiului vor fi digitalizate

Publicat cu

pe

Consiliul General al Municipiului București urmează să dezbată în şedinţa de vineri, 28 iulie, nouă proiecte de investiţii în infrastructura digitală a spitalelor, pentru care Primăria Capitalei va solicita finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, scrie Agerpres.

Viceprimarul Horia Tomescu a precizat că proiectele vizează achiziţii de componente hardware, precum şi integrarea spitalelor din subordinea municipalităţii într-un sistem, cu informaţii despre medicamentele administrate, materialele folosite, dar şi fişele pacienţilor.

Proiectele totalizează 50,5 milioane lei şi vizează nouă spitale din subordinea PMB:

– Spitalul Clinic de boli infecţioase şi tropicale “Victor Babeş” – proiectul “Modernizarea infrastructurii digitale” în cuantum de 5.934. 411 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare totala de 5. 877. 410 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a unităţii sanitare – 57.001 lei;

– Spitalul Clinic “Dr. Ion Cantacuzino” – proiectul “Modernizarea reţelei de calculatoare, asigurarea cerinţelor de securitate necesare funcţionării corespunzătoare a aplicaţiilor clinice şi non clinice şi digitalizarea fluxurilor de documente”, în valoare de 6.468.434 lei, dintre care cheltuieli nerambursabile 5. 876. 234 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie a Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti – 592.200 lei;

– Spitalul Clinic Colentina – proiectul “Digitalizarea fluxurilor interne de documente şi a modalităţii de interacţiune cu terţii” în cuantum de 5.876.234 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic Filantropia – proiectul “Digitalizarea activităţii” în cuantum de 5.901.186 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile 5.877.386 lei (inclusiv TVA), iar contribuţia proprie – 23.800 lei (inclusiv TVA);

– Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular Foişor – proiectul “Implementarea unei platforme informatice integrate pentru creşterea adresabilităţii şi interoperabilităţii”, în valoare de 6.225.376 lei (inclusiv TVA), dintre care cheltuieli nerambursabile în valoare de 5.877.392 lei, iar contribuţia proprie – 347.984 lei;

– Spitalul Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” – proiectul “Îmbunătăţirea infrastructurii digitale”, în cuantum de 5.865.655 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu” – proiectul “Creşterea nivelului de digitalizare”, în cuantum de 5.877.410 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile;

– Spitalul Clinic “Sfânta Maria” – proiectul “Sistem integrat de guvernanţă a datelor”, în cuantum de 5.856.620 lei (inclusiv TVA);

– Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţelor pentru Tineri “Sf. Stelian” – proiectul “Îmbunătăţirea activităţii specifice medicale a spitalului prin implementarea unei platforme securizate de creştere a siguranţei pacientului şi a unei platforme pentru managementul fluxului de documente” în cuantum de 2.938.117 lei (inclusiv TVA) – cheltuieli nerambursabile.

Într-o postare pe Facebook, viceprimarul Capitalei Horia Tomescu arată că acesta este ultimul apel de proiecte pentru componenta “Sănătate” din PNRR.

El menţionează că municipalitatea a depus până în prezent patru proiecte de spitale noi cu o valoare de finanţare de 1,1 miliarde lei pentru componenta “Infrastructură spitalicească nouă”, dintre care a fost aprobat unul de 51 milioane lei.

Potrivit lui Tomescu,  au mai fost depuse 11 proiecte cu o valoare de 196 milioane lei pentru componenta “Unităţi de asistenţă medicală ambulatorie”, fiind aprobate şase în valoare de 24 milioane lei.

Pentru componenta “Reducerea riscului de infecţii nosocomiale”, au fost depuse zece proiecte cu o valoare de 216 milioane lei, iar cinci în valoare de 46 milioane lei au fost aprobate.

Proiectele care nu au fost aprobate sunt trecute pe lista de rezervă.

Horia Tomescu completează că trei proiecte cu o valoare de 67 milioane lei pentru componenta “Secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi” se află în evaluare la ministerul de resort.

“Proiectele care nu au primit finanţare prin PNRR nu vor fi uitate la sertar, avem soluţii de finanţare din alte fonduri europene şi le vom face să devină realitate”, transmite viceprimarul Capitalei.

Continua sa citesti

Sanatate

Viceprimarul Stelian Bujduveanu: Continuăm activitatea de vânzare a cabinetelor medicale din București

Publicat cu

pe

Stelian Bujduveanu, viceprimarul liberal al Capitalei, anunță continuarea activității care are ca scop vânzarea de cabinete medicale.

„Vor fi scoase la vânzare alte 4 cabinete medicale, situate în Policlinicile Vitan și Apusului (sectoarele 3 și 6 din București).

Toate detaliile referitoare la spațiile, procedurile și termenele de depunere a documentelor sunt publice și le găsiți aici.

Reclama

Punem la lucru patrimoniul orașului, în interesul locuitorilor Capitalei”, transmite viceprimarul municipiului București.

Continua sa citesti
Reclama
Bani3 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei3 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Banio săptămână in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucurestio săptămână in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare