Bani
O noua escrocherie face victime in Bucuresti: Cum a fost înșelata o femeie cu 85.000 de euro

Un bărbat din București a convins o femeie să îi dea 85.000 de euro, „menținând-o în eroare prin prezentarea de contracte sau facturi fictive”, conform Poliției Capitalei.
Marți, poliţiştii din București au făcut o percheziție domiciliară într-un dosar penal de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, informează Mediafax.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 2020 – 2021, prin prezentarea unor pretexte nereale, un bărbat ar fi determinat o femeie să îi remită 85.000 de euro, „menținând-o în eroare prin prezentarea de contracte sau facturi fictive”, informează Poliția Capitalei.
La percheziție au fost ridicate mai multe documente și obiecte cu valoare probatorie, telefoane mobile și medii de stocare.
Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților.
Bani
Viceprimarul Stelian Bujduveanu anunță că regulile pentru amplasarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice s-au simplificat

Viceprimarul Stelian Bujduveanu anunță noile reguli simplificate pentru amplasarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice în București. Noile modificări vin în sprijinul investitorilor, dar și a utilizatorilor de mașini electrice.
„Stațiile de încărcare a autovehiculelor electrice vor fi mai ușor de amplasat!
Alături de colegii mei din Consiliul General, am venit în sprijinul investitorilor și al utilizatorilor de mașini electrice și am modificat Regulamentul de amplasare a acestor stații, propus de Direcția de Urbanism a Primăriei Capitalei”, transmite Stelian Bujduveanu.
„Principalele modificări aduse vizează: Execuția fără autorizație de construire a lucrărilor pentru amplasarea staţiilor de reîncărcare care nu afectează traficul pietonal sau rutier, în baza unui aviz de amplasare emis de autoritatea locală; Parcarea sau staționarea pe aceste locuri va fi interzisă. Amenda pentru mașinile care ocupă ilegal aceste locuri va fi cuprinsă între 500 și 1000 lei (pentru persoane fizice); Staţiile de încărcare vor fi marcate cu un semn specific, care va fi desenat atât pe asfalt, cât şi pe un panou de informare. Acesta va conţine informaţii despre tariful pentru încărcare electrică, procedura de urmat pentru încărcare și sancțiunea pentru mașinile parcate ilegal; Proprietarul/operatorul stațiilor va plăti autorităților publice un tarif de exploatare a locurilor de parcare utilizate.
Bani
Cerere uriasa: Înscrierile pentru București-Ilfov în Programul Casa Verde s-au încheiat în nouă minute

Înscrierile pentru Regiunea București-Ilfov în Programul Casa Verde Fotovoltaice s-au încheiat, vineri, în primele nouă minute de la demararea sesiunii. În aplicației s-au înscris aproape 5.000 de persoane fizice. Bugetul alocat regiunii a fost de 99.860.000 de lei.
Vineri a demarat sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională – Casa Verde Fotovoltaice, pentru Regiunea București – Ilfov, potrivit Mediafax.
Bugetul de 99.860.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral în primele nouă minute prin înscrierea unui număr de 4.993 de persoane fizice, anunță AFM într-un comunicat de presă.
„Ni s-a reconfirmat interesul pe care oamenii îl au față de acest program. Există o cerere foarte mare pentru subvenția de 20.000 de lei oferită de AFM fiecărui beneficiar pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, iar înscrierile de astăzi s-au desfășurat în cele mai bune condiții. Persoanele fizice din celelalte regiuni care doresc să se înscrie în program o vor putea face în zilele următoare, conform calendarului publicat pe site-ul instituției, în limita bugetului alocat fiecărei regiuni.”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.
Bani
Scandal la Bruxelles: Licitație suspectă privind politica de control al tutunului, în valoare de 3 milioane de euro

O licitaţie de 3 milioane de euro privind contractarea unor servicii de cercetare legate de punerea în aplicare a politicii UE de control al tutunului, care vizează crearea unei „generaţii fără tutun”, a fost atribuită Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului (ENSP) – de altfel, singura ofertă depusă în licitaţie – decizie criticată de europarlamentarul de centru-dreapta Sara Skyttedal (PPE) ca generând conflict de interese.
Proiectul, în valoare de 3 milioane de euro, aparţine Agenţiei Executive Europene pentru Sănătate şi Afaceri Digitale (HaDEA) şi vizează servicii de cercetare şi consultanţă legate de punerea în aplicare a politicii UE de control al tutunului şi a Planului European de Combatere a Cancerului care, printre altele, vizează crearea unei „Generaţii fără tutun”, în care mai puţin de 5% din populaţie să consume tutun până în 2040.
Singurul candidat în această licitaţie care, potrivit unui oficial al Comisiei, a fost publicată doar pe Twitter şi LinkedIn, este un consorţiu format din Reţeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului (ENSP), Universitatea din Creta şi Open Evidence.
Lipsa altor oferte este puţin probabilă în cadrul acestor tipuri de licitaţii şi a ridicat semne de întrebare în rândul stakeholderilor şi decidenţilor.
Consorţiul va contribui la elaborarea politicii Comisiei în domeniul tutunului prin furnizarea de evaluări juridice, statistice, economice şi de sănătate asupra tutunului şi noilor produse cu tutun.
ENSP este o voce-cheie în ceea ce priveşte promovarea unei reglementări coezive a produselor din tutun (noi) la nivelul întregii UE. Contribuind cu o sponsorizare de 9.000 de euro, ENSP este, de asemenea, un partener-cheie în cadrul unei Iniţiative Cetăţeneşti Europene care are ca scop încetarea vânzării de produse din tutun şi nicotină cetăţenilor născuţi după 2010 şi atingerea obiectivului unei societăţi fără tutun până în 2030.
Conflict de interese?
Conflictul de interese în acest caz este „destul de evident”, a declarat europarlamentarul Sara Skyttedal pentru EURACTIV, afirmând că ENSP poate influenţa o reglementare mai strictă a produselor noi cu tutun, împiedicând trecerea fumătorilor de la ţigări la alegeri mai puţin riscante pentru sănătate.
Pe 17 aprilie, Skyttedal a trimis Comisiei o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema conflictului de interese în domeniul controlulului tutunului. Momentan, nu a primit încă nici un răspuns.
„Cum ne putem aştepta ca grupuri care au adoptat poziţii clare împotriva noilor produse cu nicotină şi care au făcut lobby public pentru restricţionarea acestor produse să ofere o evaluare corectă şi imparţială a oportunităţii pe care aceste produse o prezintă pentru a reduce efectele fumatului?”, a adăugat ea.
Skyttedal este de părere că sprijinul acordat fumătorilor pentru a renunţa la fumat – precum şi pentru a reduce rata mortalităţii asociate fumatului – va eşua, deoarece procesul de elaborare a noilor legi este condus de persoane care au poziţii ferme împotriva alternativelor de fumat, ceea ce ar putea pune în pericol progresul planului UE de Combatere a Cancerului.
În plus, Comisia s-a dovedit părtinitoare în acest caz, potrivit lui Skyttedal.
Pentru ca CE să se asigure că există puncte de vedere diferite cu privire la reglementarea controlului tutunului, ar trebui să ia în considerare toate părţile implicate în această dezbatere, dar trebuie să ţină cont în special de vocile persoanelor care încearcă să renunţe la fumat folosind alternative, a spus Skyttedal, adăugând că ar trebui să ia în considerare şi modelul ţărilor care au reuşit să elimine fumatul, precum Suedia.
ENSP: Conflictul de interese nu se aplică
La rândul său, ENSP afirmă că nu are niciun conflict de interese în acest caz.
„Rolul ENSP este de a oferi expertiză în ceea ce priveşte aspectele tehnice şi ştiinţifice legate de controlul tutunului. ENSP şi nici un alt membru al consorţiului, de altfel, nu se ocupă de elaborarea politicilor”, a declarat pentru EURACTIV secretarul general al ENSP, Cornel Radu-Loghin.
În plus, „însuşi conceptul” de conflict de interese nu se aplică unei organizaţii non-profit care „nu are niciun fel de interes economic în afacerile cu tutun”, a declarat Radu-Loghin, adăugând că ENSP poate pune la dispoziţia Comisiei „experţi apreciaţi la nivel mondial, cu pregătire academică şi experienţă remarcabilă”.
„Suntem mândri că am contribuit la aproape toate reglementările actuale privind produsele din tutun şi nicotină”, a declarat Radu-Loghin, adăugând că aşteaptă cu nerăbdare reglementări mai stricte împotriva „produselor mortale şi care creează dependenţă”.
Conform documentaţiei din cadrul licitaţiei, contractul vizează furnizarea de sprijin tehnic, ştiinţific şi juridic Comisiei în ceea ce priveşte politicile şi legislaţia privind controlul tutunului, pentru a „contribui la consolidarea calităţii, eficienţei şi impactului acestora”, a declarat Radu-Loghin pentru EURACTIV.
Poziţia Comisiei
Întrebat de EURACTIV, un oficial a susţinut „prioritatea crucială” a Comisiei în evitarea conflictelor de interese, în special în portofoliul politicilor de control al tutunului şi a reamintit că Comisia asigură o implementare şi o dezvoltare transparentă şi deschisă a politicilor, în conformitate cu principiile unei mai bune legiferări.
„Acest proces de evaluare complet transparent permite tuturor părţilor interesate, consumatorilor şi publicului larg să furnizeze dovezi şi să îşi exprime opiniile cu privire la reglementările UE privind controlul tutunului şi să se implice în elaborarea politicilor”, a declarat oficialul Comisiei.
În cadrul contractului, a reamintit oficialul, ENSP şi partenerii săi au semnat o Declaraţie de onoare şi o declaraţie suplimentară privind absenţa conflictului de interese în domeniul tutunului şi sunt obligaţi să notifice orice conflict de interese care apare în viitor.
Produsele noi, cum ar fi tutunul încălzit, ţigările electronice, pungile cu nicotină sau snus, au apărut ca o alternativă la fumatul tradiţional, care provoacă anual 700.000 de decese în Europa.
Susţinătorii acestor produse spun că sunt mult mai puţin nocive decât ţigările tradiţionale, în timp ce oponenţii spun că sunt în continuare nocive şi, mai ales, că nu le cunoaştem efectele pe termen lung, având în vedere că au intrat recent pe piaţă.
Contrar lui Skyttedal, europarlamentarul italian Alessandra Moretti a declarat pentru EURACTIV în octombrie anul trecut că oamenii de ştiinţă „ştiu cu siguranţă” că noile produse alternative de tutun şi nicotină sunt dăunătoare.
„Dacă nu cunoaştem cu certitudine efectele pe termen lung, nu putem stabili că acestea sunt inofensive”, a declarat ea pentru EURACTIV Italia.
„Până în prezent, ştim cu siguranţă că sunt instrumente dăunătoare. Efectele pe termen mediu şi lung le vom avea în curând şi, din păcate, mă tem că vom avea dovezi ştiinţifice care să confirme nocivitatea lor pentru sănătate”, a avertizat Moretti.
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Reactia Carrefour dupa ce o pisica a fost filmata mancand pui in vitrina frigorifica din supermarket
- Bani4 săptămâni in urma
Daca politistul iti spune aceste cuvinte cand te opreste in trafic inseamna ca-ti cere spaga
- Bucuresti3 săptămâni in urma
Locuitorii unei strazi din Bucuresti spun ca sunt atacati de ciori agresive: „Am fost lovita cu ciocul in cap si zgariata”
- Bucuresti4 săptămâni in urma
VIDEO-Imagini socante intr-un Carrefour din Bucuresti: O pisica mananca puii direct din lada frigorifica!
- Sanatate4 săptămâni in urma
3 ani si 8 luni de inchisoare cu executare: Florin Secureanu, fost manager la Malaxa, condamnat definitiv
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Veste buna pentru bucuresteni: ”Încă un proiect de infrastructură rutieră pentru regiunea București-Ilfov”
- Politica4 săptămâni in urma
Nicusor Dan: „Mie mi-e greu să cred că nişte oameni raţionali, nişte oameni maturi – cum este electoratul PNL-ului, va spune: „E 2024, ne-am răzgândit, votaţi-o pe Firea””
- Bucuresti4 săptămâni in urma
Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur furate din Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni