Intra in contact cu noi

Bani

Plangere penala dupa ce Guvernul Dancila s-a folosit de numele Simonei Halep pentru deturnare de fonduri publice

Publicat cu

pe

Pe masura ce trec zilele de la destituirea Guvernului Dancila, apar tot mai multe surprize neplacute cu privire la utilizarea banilor publici.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a devoalat pe 14 noiembrie efectele nocive ale guvernării PSD asupra bugetului de stat, respectiv asupra economiei României. Pe cale de consecință, liberalul a anunțat că ia în calcul „sesizarea procurorilor pentru săvârşirea, de către fostul guvern, a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în domeniul financiar”. În opinia ministrului de Finanțe, „ce s-a întâmplat în ultimii trei ani reprezintă o subminare a economiei naţionale”, informeaza Podul.ro.
„În ultimii trei ani de zile au fost afectate fundamentele economiei româneşti. În ultimii trei ani, datele din buget au fost schimbate discreţionar pentru a acoperi ilegalităţile făcute şi bugetul a fost transformat dintr-un instrument aflat în slujba economiei naţionale într-unul aflat în slujba partidului. Tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani a fost premeditat de PSD care a ţinut bugete paralele. Eu nu voi arunca asupra cetăţenilor povara unei guvernări dezastruoase. De aceea, analizez sesizarea procurorilor pentru săvârşirea, de către fostul guvern, a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în domeniul financiar. În opinia mea, ce s-a întâmplat în ultimii trei ani reprezintă o subminare a economiei naţionale”, a declarat Cîțu.
Amintim, de altfel, că fostul ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, recunoștea pe 5 noiembrie, fără niciun stres, că a făcut prăpăd la buget: „În fondul de rezervă nu sunt bani”. (citiți AICI materialul complet)
Treptat, începe să se contureze tabloul devalizării bugetului României și a fondului de rezervă, în centrul atenției fiind fostul premier Viorica Dăncilă, respectiv fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici.
La doar o zi după ce ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța că analizează sesizarea procurorilor pentru constituirea unui grup infracțional care a devalizat bugetul de stat, apare prima plângere penală, la DNA, împotriva fostului premier Viorica Dăncilă și împotriva fostului ministru al Finanțelor Eugen Orlando Teodorovici.
Concret, președintele clubului de fotbal Progresul București, Napoleon Tudor Spartacus Iacov, a depus vineri, 15 noiembrie, o plângere penală la DNA împotriva următoarelor persoane: Viorica Dăncilă, Eugen Orlando Teodorovici, Matei Constantin Bogdan, Covaliu Mihai, Cosac George, Ion Țiriac, Marky Jeno.
Pe 9 noiembrie, antrenorul de tenis Marius Vecerdea semnala pe Facebook deturnarea sumei de 340 de mii de dolari din fondul de rezervă al României către Marky Jeno, cetățean străin din Ungaria, proprietar și director al turneului internațional de tenis – Bucharest Open, organizat la Arenele BNR din București în perioada 15-21 iulie 2019.
Premierul Viorica Dăncilă a dispus prin HG nr 450 din 8 iulie 2019 finanțarea cu 340.000 $ din fondul de rezervă al României, a unei taxe anuale de licență în vederea organizării de către FRT în colaborare cu COSR a turneului privat de tenis BRD Bucharest Open din 13-21 Iulie 2019.
Ministrul Finanțelor Orlando Teodorovici a contrasemnat HG 450 din 08 iulie 2019 și a semnat Nota de Fundamentare prin care arată că suma de 340.000 $ este folosită pentru suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului care transmite mai departe Comitetului Olimpic și Sportiv Român și care virează către Federația Română de Tenis suma de 430.000 $ ce reprezintă taxa anuală de licență pentru organizarea turneului de tenis BRD Bucharest Open.
Problemele principale semnalate sunt următoarele:
1. Banii puși la dispoziție de Viorica Dăncilă și Eugen Orlando Teodorovici din fondul de rezervă pentru taxa de licență a turneului de tenis deținut de Marky Jeno este de 15 ori mai mare decât cea prevăzută de WTA. Suma prevăzută de WTA pentru taxa de licență a turneului privat de tenis BRD Bucharest Open este de 22.500 de mii de dolari, în timp ce suma alocată de Guvernul Dăncilă a fost de 340 de mii de dolari.
2. Banii din fondul de rezervă se uzitează în cazuri de urgență. Taxa pentru licența unui turneu de tenis privat nu reprezintă nicidecum o urgență.
3. În nota de fundamentare a alocării sumei de 340 de mii de dolari pentru turneu, (pe care o puteți accesa AICI) Guvernul Dăncilă s-a folosit de numele sportivelor Simona Halep, Monica Niculescu și Mihaela Buzărnescu, deși ele nu au participat la respectiva competiție sportivă. Iată un fragment din nota de fundamentare: „Precizăm, că fondurile ce urmează să fie alocate, nu au fost prevăzute în structura bugetului Comitetului Olimpic și Sportiv Român, motivat de faptul că Turneul de tenis organizat de „Women’s Tennis Association” a fost mutat la Budapesta, iar la intervenția Federației Române de Tenis pe lângă Federația Internațională de Tenis, acesta a fost mutat la București, sub rezerva plății taxei de licență, având în vedere posibilitatea acumulării de puncta WTA necesare sportivelor componente ale lotului olimpic de senioare, respectiv Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Raluca Olaru, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, pentru participarea acestora la Jocurile olimpice de la Tokio 2020”. Mai mult, Guvernul Dăncilă a alocat respectiva sumă motivând că ajută sportivele din România să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, în condițiile în care FRT a cedat două poziții de Wild Card de pe tabloul de Calificări de la turneul BRD Bucharest Open, această decizie însemnând că se pierde posibilitatea de a acorda șansa a două jucătoare din România să participe și să obțină puncte în vederea calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Redăm postarea antrenorului de tenis Marius Vecerdea:
„Ion Țiriac împreună cu Jeno Marky în loja turneului WTA de la București! Suveica prin care 340.000 $ au plecat din fondul de rezervă al României direct în buzunarele unui apropiat al Premierului Ungariei prin intermediul lui Țiriac este dovedită acum prin documente.
Din păcate numele Simonei Halep a fost folosit fără că ea să aibă la cunoștință, în nota de fundamentare semnată de Orlando Teodorovici și Ministrul No Name al Sportului, în scopul de a obține o suma cât mai mare. După cum vedeți, în nota de fundamentare prin care ei încearcă să justifice plata din fondul de rezervă, se menționează că scopul este ca Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Monica Niculescu și alte fete, să participe la turneul de la București pentru a obține calificarea la Olimpiada de la Tokyo. Doar că aceste jucătoare nu au avut la cunoștință despre aceste demersuri și cel mai grav, nici nu au participat la acest turneu!
Până aici este doar o simplă deturnare de fonduri publice!
A urmat însă o și mai gravă acțiune: delapidarea fondului de rezervă al României!
Așa cum observați din documentele atașate, conform legii, fondul de rezervă al României este destinat pentru situații de urgentă în caz de calamități și alte nenorociri.
Din Hotărârea de Guvern semnată de Viorica și din nota de fundamentare semnată de Orlando observăm că banii ar trebui cheltuiți pentru taxa de licența a turneului pe anul 2019.
Din documentele publice de pe site-ul oficial al WTA, observăm că taxa de licență a turneului de la București este de 23.000 $, însă proprietarul și directorul Turneului, numitul Jeno Marky, cetățean străin din Ungaria și apropiat al premierului Viktor Orban, a facturat prin Asociația lui: Romai Tennisz Academya, către Federația Română de Tenis prin Președintele ei (încă nevalidat de Instanțe) Ion Țiriac suma de 1,4 milioane lei (adică 340.000 $), exact așa cum este prevăzut în HG și nota de fundamentare!
Dragi români, asta este modus operandi al acestor impostori! Așa se scurg banii românilor chiar din fondul de rezervă al României în buzunarele unor șarlatani!
Acesta este un atac la integritatea României și ar trebui tratat ca atare.
Sunt de acord să sprijinim un turneu de tenis internațional, chiar și privat, cu condiția ca scopul să fie sprijinirea sportivilor români! Însă Simona Halep, Mihaela Buzărnescu și Monica Niculescu nici măcar nu au participat. Ok, să spunem că au participat alte sportive, ar fi bine și așa, dar atunci de ce este folosit numele Simonei și ai altor sportivi în scopul obținerii acestor fonduri?
Să credem chiar că din greșeală că au folosit numele Simonei, să acceptăm chiar și ideea că este în regulă să plătim din banii noștri taxa de licența a unui turneu privat, fie și așa, dar de 15 ori prețul oficial și real al licenței? Unde sunt restul de bani Ion Țiriac? Unde sunt restul de 317.000 $ din fondul de rezervă al României, mustăcios octogenar îmbogățit pe pământurile acestei țări?
Răspunde public dacă ai curaj”.
Tabloul complet al acuzațiilor din plângerea depusă la DNA de către Napoleon Tudor Spartacus Iacov:
3) Trădare împotriva intereselor României prin subminarea economiei naționale și finanțarea ilegală din fondul de rezervă al României a unor cetățeni străini care concurează împotriva României.
4) Obținerea ilegală de fonduri chiar din fondul de rezervă prin folosirea numelor unor sportivi români de mare valoare, precum Simona Halep, fără a le aduce la cunoștință și fără ca ei să beneficieze sub nicio formă de această finanțare.
5) Deturnare de fonduri către cu totul alte scopuri decât cele menționate în HG și Nota de fundamentare a HG, prin finanțarea în fapt a unei acțiuni private conduse de un cetățean străin, prin deturnarea sumei de 340.000 $ direct din Fondul de Rezervă în conturile private dintr-o bancă cu sediul în Budapesta ale unui cetățean străin, în contravaloarea unei taxe anuale de licență care în realitate costă de aproximativ 15 ori mai puțin decât suma facturată de cetățeanul străin, numitul Jeno Marky, și care dispune mai departe o mare parte din sumă, mai precis suma de 189.580 $ cu titlu de premii, către sportivi străini care concurează împotriva sportivilor români, inclusiv Simona Halep, la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
6) Delapidare, prin faptul că se dovedește că suma finanțată din Fondul de Rezervă al României este folosită pentru achiziționarea unor drepturi de organizare a unui turneu de tenis privat, care în realitate costă de aproximativ 15 ori mai puțin decât suma dispusă pentru această finanțare.
7) Constituirea unui grup infracțional organizat, prin implicarea mai multor funcționari publici ai statului, în scopul ascunderii adevărului și pentru a se pierde urma banilor. Astfel, suveica prin care suma de 340.000 $ a ajuns din fondul de rezervă al României în conturile unui cetățean străin apropiat de Guvernul Ungariei dintr-o banca cu sediul în Budapesta a fost realizată prin implicarea următorilor funcționari publici ai statului:
– Premierul Viorica Dăncilă dispune prin HG nr 450 din 8 iulie 2019 finanțarea cu 340.000 $ din fondul de rezervă al României, a unei taxe anuale de licență în vederea organizării de către FRT în colaborare cu COSR a turneului privat de tenis BRD Bucharest Open din 13-21 Iulie 2019.
– Ministrul Finanțelor Orlando Teodorovici contrasemnează HG 450 din 08 iulie 2019 și semnează Nota de Fundamentare prin care arată că suma de 340.000 $ este folosită pentru suplimentarea bugetului Ministerului Tineretului și Sportului care transmite mai departe Comitetului Olimpic și Sportiv Român și care virează către Federația Română de Tenis suma de 430.000 $ ce reprezintă taxa anuală de licență pentru organizarea turneului de tenis BRD Bucharest Open.
– Ministrul Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, contrasemnează prin scretarul de stat pe tineret, nu cel de la sport, Remus Munteanu, HG nr 450 și semnează Nota de fundamentare a HG pentru suplimentarea bugetului MTS din fondul de rezervă al României cu suma de 340.000 $, pe care o transmite mai departe către COSR.
– Președintele COSR Mihai Covaliu virează conform mențiunilor din Nota de fundamentare la HG 450/2019, către Federația Română de Tenis, suma de 340.000 $ ce reprezintă taxa anuală de licență pentru organizarea turneului de tenis BRD Bucharest Open, deși avea la cunoștință că turneul de tenis nu putea fi organizat de COSR în mod legal, neîndeplinind condițiile de baza ale Statului COSR și al Chartei Olimpice a CIO.
– Președintele CS Dinamo aparținând M.A.I. și fostul Președinte al FRT George Cosac semnează în fals prin uzurparea funcției și uzurparea de calități oficiale, având la cunoștință de Sentința Curții de Apel București din 2 Aprilie 2019 care arată că nu are calitatea de Președinte și nici de reprezentant legal al FRT și plătește suma de 430.000 $, din care 340.000 $ provenită de la COSR, mai departe către Jeno Marky, cetățean străin din Ungaria, pentru o taxă anuală de licență despre care avea la cunoștință că valora în mod real de aproximativ 15 ori mai puțin decât suma plătită de FRT în conturile din Ungaria ale lui Jeno Marky.
– Președintele ales la o AGA a FRT din 19.06.2019. dar nevalidat de instanța CAB, numitul Ion Țiriac, uzurpează la rândul lui funcția de Președinte al FRT și calitatea oficială de reprezentant legal al FRT, semnează Convocatorul FRT și convoacă la data de 14 Noiembrie 2019 (în aceeași zi în care Ministrul Florin Cîțu anunța devalizarea bugetului statului și neregulile mari întâlnite la Ministerul Finanțelor), ba chiar conduce și prezidează AG Ordinară și, mai mult, instigă pe cei doar 20 de membri afiliați ai FRT, prezenți la AGO, să încalce legea și Statutul FRT prin aprobarea unui buget de venituri de cheltuieli al FRT pe anul 2019, deja angajat și cheltuit. Mai mult decât atât, Ion Țiriac, prin uzurparea funcției de Președinte al AGO, instigă membrii afiliați ai FRT să aprobe inclusiv cheltuirea ilegală a sumei de 340.000 $ provenită din fondul de rezervă al României și trimisă mai departe unui apropiat al lui Ion Țiriac, cetățeanul străin Jeno Marky. Ion Țiriac a fost fotografiat împreună cu Jeno Marky în loja VIP oficială a turneului BRD Bucharest Open, lojă de 8 persoane pusă la dispoziția lui Jeno Marky de către FRT sub semnătura lui George Cosac, chiar prin contractul de cesiune al dreptului de organizare al turneului, același contract care cuprinde suma de 340.000 $ din fondul de rezervă al României, același contract care cuprinde mai multe prevederi împotriva intereselor României, cum ar fi cedarea accesului a două jucătoare românce privind participarea la turneul BRD Bucharest Open a cărui licență a fost plătită de statul român, în favoarea a două jucătoare din Ungaria.
Citeste mai multe pe Podul.ro

Bani

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

Publicat cu

pe

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15 milioane de lei pe piața neagră. Circa 85% dintre capturi (12 milioane de țigarete de contrabandă) au fost înregistrate în zona de sud a țării, ceea ce reflectă tendința de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sud (Bulgaria, Turcia), unde prețul țigaretelor este semnificativ mai mic., potrivit datelor centralizate pe platforma StopContrabanda.ro.

În primele 3 luni ale anului 2024, volumul total al capturilor țigaretelor de contrabandă la nivel național se situează la aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, față de peste 31 milioane de țigarete capturate în T1 2023, în primele 3 luni din 2024 au fost capturate aproape 14,5 milioane de țigarete, ceea ce indică o descurajare a fenomenului infracțional, pe fondul eforturilor extinse ale autorităților de monitorizare și control al traficului ilicit. Totuși, la nivel național, media consumului de țigări ilicite a crescut anul trecut cu peste un punct procentual, la 8,2%, după un minim istoric înregistrat în anul anterior.

Un fenomen grav, care periclitează siguranța economică și socială a comunității, contrabanda a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale, data de 21 aprilie fiind declarată oficial Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse. 

Reclama

“Contrabanda, contrafacerea și cea mai nouă ecuație cu multiple necunoscute  – comerțul ilicit online – implică riscuri majore pentru societate și consumatori, mai ales că rețelele ilicite se adresează tuturor categoriilor sociale, inclusiv celor vulnerabile. De aceea, lupta împotriva traficului ilicit trebuie purtată continuu și pe multiple fronturi, pentru a asigura prevenția accesului consumatorilor la acest tip de produse și a frâna impactul negativ al contrabandei asupra societății și economiei. Salutăm eforturile autorităților de întărire a granițelor, inclusiv prin dotările recente cu noi scannere vamale, care sunt vizibile în rezultatele înregistrate la început de an, și ne angajăm să rămânem un partener de încredere autorităților cu atribuții în domeniu”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT.

Dolj și Giurgiu: record de capturi de țigarete de contrabandă în 2024

Circa 85% din totalul capturilor țigaretelor de contrabandă în primele 3 luni ale anului 2024 au fost înregistrate în județele Dolj și Giurgiu, potrivit datelor centralizate pe StopContrabanda.ro.  Astfel, în cele două județe de la granița cu Bulgaria au fost capturate aproape 12 milioane de țigarete de contrabandă de la începutul anului până în prezent.

Una dintre cele mai mari capturi ale anului a fost înregistrată în luna februarie la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Bechet, în județul Dolj, unde au fost descoperite peste 4,7 milioane de țigarete de contrabandă aflate în posesia unui cetățean bulgar care transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, produse de patiserie refrigerate din Grecia în România.Totodată, poliţiştii de frontieră din cadrul PTF Giurgiu au reținut la început de an aproape 4 milioane de țigarete de contrabandă, asupra unui ansamblu rutier condus de un cetăţean turc. 

Reclama

Cea mai mare acțiune DIICOT din ultimii ani. Contrafacerea, în creștere

Pe 26 martie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR  și ai Serviciului  de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad au pus în aplicare 79 de mandate de percheziție pe raza mai multor județe, vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere  în Cehia, Bulgaria și  Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de  contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) ș.a[3].

Astfel, pe parcursul investigațiilor au fost indisponibilizate peste 38 de milioane de țigarete de contrabandă, 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia. Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la peste 12 milioane de euro.

Reclama

Totodată, pe fondul acțiunilor consistente ale autorităților de a limita fenomenul contrabandei la granițele țării, contrafacerea și comerțul de tutun vrac continuă să ia amploare. La finalul lunii martie, poliţiştii de frontieră din cadrul  PTF Calafat au capturat 1.340 kg de tutun vrac neprelucrat, transportat de 3 cetățeni bulgari. Cantitatea este estimată la o valoare de aproximativ 135.000 lei.

În primele 3 luni ale anului curent, potrivit datelor oficiale, autoritățile române au capturat bunuri contrafăcute în valoare de peste 56 milioane de lei (11 milioane de euro). Între bunurile cel mai frecvent contrafăcute și reținute la granițele României se numără produsele din tutun, obiectele de încălțăminte și îmbrăcăminte sau cele cosmetice. Cele mai mari volume de bunuri contrafăcute reținute la început de an se numără tot la frontierele de sud ale țării, în județele Dolj, Giurgiu sau Constanța.

România are cel mai ridicat nivel al taxării produselor cu tutun dintre țările Europei de Sud – Est, ceea ce se reflectă în mod direct în volumul contrabandei, care este de asemenea cel mai ridicat din regiune. Nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei  anual pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări.

Reclama

Datele despre evoluția capturilor de țigarete de pe teritoriul României sunt centralizate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o inițiativă BAT care are scopul de a susține eforturile autorităților, prin centralizarea capturilor din intreaga țară, dar și de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu țigări asupra societății. Campania este desfășurată în parteneriat cu Poliția Română, Poliția de Frontieră Română, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Autoritatea Vamală Română. Campania „Stop contrabanda” a fost lansată de BAT în 2017, pentru a crea un punct unic de informare cu privire la contrabanda cu țigări.

Continua sa citesti

Bani

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

Publicat cu

pe

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial Curat”. Aceasta initiativa urmareste sa informeze si sa sensibilizeze opinia publica cu privire la importanta respectarii legislatiei pentru prevenirea accesului minorilor la  produsele din tutun si nicotina. Anul acesta, legislatia in domeniu a suferit modificari importante, concepute pentru a reduce riscul ca minorii sa aiba acces la astfel de produse. Printre aceste modificari se numara extinderea interdictiei de comercializare catre minori a tigaretelor electronice, indiferent daca acestea contin nicotina sau nu, si interdictia de a comercializa produsele din tutun si nicotina prin automate.

Initiativa BAT care isi propune sa promoveze modificarile legislative si sa sublinieze importanta tolerantei zero fata de vanzarea produselor cu nicotina catre minori se desfasoara la nivel national in aproximativ 32.000 de magazine partenere, precum si in zonele publice dedicate afisajului stradal din centrul Bucurestiului.

Reclama

„BAT investeste in mod constant in campanii care promoveaza standarde si principii comerciale responsabile, atat in cadrul propriei activitati, cat si in colaborarea cu partenerii comerciali. Consideram ca o legislatie menita sa reduca la minim riscul ca minorii sa aiba acces la toate categoriile de produse din tutun si nicotina, precum si la tigari electronice cu si fara nicotina reprezinta un semn de normalitate si responsabilitate. BAT se angajeaza sa continue sa deruleze programe de informare in acest sens, si ne dorim sa avem sprijinul tuturor autoritatilor competente in domeniu pentru a asigura implementarea si respectarea riguroasa a acestor reglementari”, a declarat Ileana Dumitru, Director Relatii Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

Romania se numara printre primele tari din Uniunea Europeana care implementeaza o interdictie asupra vanzarii catre minori a tuturor formelor de produse care contin tutun si nicotina, inclusiv a tigaretelor electronice fara nicotina.

BAT a desfasurat continuu, in ultimii ani, programe de informare a comerciantilor si consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar si la motivele pentru care minorii nu trebuie sa aiba acces la produsele cu nicotina. Incepand din 2019, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor s-a alaturat campaniei BAT si pune la dispozitia consumatorilor numarul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza incalcarea legii.

Reclama

„In calitate de vicepresedinte ANPC, sunt bucuros sa ne alaturam, si in 2024, acestei campanii care isi propune sa informeze publicul cu privire la reglementarile legale referitoare la comercializarea produselor din tutun si nicotina exclusiv catre persoane adulte. Ne angajam sa monitorizam respectarea legilor si incurajam pe oricine identifica incalcari ale acestora sa le semnaleze, la numarul de telefon pus la dispozitie de catre ANPC.”Sebastian Hotca, Vicepresedinte ANPC.

Continua sa citesti

Bani

Guvernul iar face manevre pe spatele contribuabililor la buget! Marii producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină!

Publicat cu

pe

BAT și Philip Morris România, mari producători din industria tutunului, susțin taxarea echitabilă a tuturor produselor cu nicotină și solicită Guvernului accizarea pliculețelor cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

Cei doi mari jucători de pe piața tutunului din România solicită Guvernului să taxeze echitabil toate categoriile de produse cu nicotină, inclusiv pliculețele cu nicotină, recent introduse pe piața din România.

În prezent, în Romania, toate categoriile de produse cu nicotină sunt accizate corespunzător, singura excepție fiind pliculețele cu nicotină pentru uz oral. Deși în fază incipientă, piața acestor produse care nu conțin tutun reprezintă o alternativă cu risc redus* față de fumat pentru consumatorii adulți.

Reclama

„Este esențial ca toate produsele cu nicotină să fie taxate ținându-se seama de profilul lor de risc. Credem că un nivel al accizelor pentru produsele cu nicotină pentru uz oral comparabil cu cel aplicat țigaretelor electronice va avea efecte pozitive atât pentru bugetul de stat cât și pentru consumatori, care vor putea avea o mai mare încredere în produsele ajunse pe piața din România”, au declarat reprezentanții celor două companii.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene, pliculețele cu nicotină pentru uz oral sunt supuse accizelor nearmonizate în 6 state membre: Suedia, Italia, Danemarca, Letonia, Estonia și Ungaria.

Ca urmare a investițiilor în cercetarea și dezvoltarea unor produse cu risc redus față de țigarete, au fost lansate mai multe produse alternative menite a reduce rata fumatului. Pliculețele cu nicotină sunt o categorie de produse folosite la scară largă în țările scandinave. Suedia este considerată un model de urmat pentru felul în care produsele din tutun pentru uz oral pot contribui la reducerea fumatului. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei mai fuma, cel mai mic procent din Europa. Renunțarea la fumat a suedezilor a coincis cu utilizarea produsului numit „snus”, care se comercializează acolo sub forma unor pliculețe cu nicotină pentru uz oral. În prezent, aproximativ 14% din populația adultă a Suediei folosește în mod regulat pliculețele cu nicotină pentru uz oral, conform Agenției de Sănătate Publică din Suedia. Produsele cu nicotină pentru uz oral au fost recent incluse pe lista produselor care nu pot fi vândute către minori în România, alături de țigaretele electronice, printr-o lege adoptată de către Parlamentul român. Pasul firesc următor este ca aceste produse să fie taxate, astfel încât statul român să aibă o evidență mai bună a produselor introduse pe piața din România.

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani5 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei5 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare