Connect with us

Bucuresti

RADET anunta intrarea in INSOLVENTA!

Publicat

on

RADET așteaptă intrarea în insolvență pentru a „ajusta” datoriile, acesta fiind singurul mod de a șterge din datoriile de 3,5 miliarde de lei, a declarat Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET. El a adăugat însă că decizia trebuie să o ia Primăria Capitalei. „În momentul de față ne aflăm într-un blocaj al fluxurilor de numerar, ceea ce poate duce la sistarea livrării gazelor, care conduce la neproducerea de agent termic, ceea ce ne pune în imposibilitatea de a livra apa caldă în această vară cetățenilor”, a spus Gabriel Dumitrașcu.
„Există acest risc, numai că în acest an, datorită acumularii de penalități, Romgaz solicită diminuarea acestor debite din partea ELCEN, noi spunem că nu avem decât două surse de finanțare reglementate prin lege: de la stat și de la cetățeni, sistemul de reglementare a tarifelor e total anacronic, total nefuncțional. Leguitorul nu și-a pus problema dacă fluxul financiar e corect și optim pe tot lanțul de productie”, a adăugat el.
Gabriel Dumitrașcu a mai spus că în ceea ce privește „instituțiile de interes public, spitale, grădinițe, școli, sigur se vor face eforturi pentru a se asigura necesarul de apa caldă”, dar că în ceea ce privește alți consumatori industriali „nu cred că se va pune problema, pentru că nu au mai preluat de la RADET agent termic”, scrie digi24.ro.

„Legea și reglementările secundare nu au ținut cont de aspectul fluxurilor financiare. În momentul de față ROMGAZ vinde gazul pentru ELCEN cu plata anticipată. ELCEN produce cu acest gaz agent termic pe care îl factureaza peste 30 de zile, îl facturează RADET-ului, care livrează agentul termic consumatorului, iar ei plătesc la 45 de zile după facturare. Tot acest flux e disproporționat. Tot fluxul înseamnă 170 de milioane lunar, un efort pe care nu îl putem suporta, pentru că nu avem forme de finanțare”, a mai spus el.

„RADET a plătit mai mult ELCEN-ului decât cumulul sumelor din facturile dânșilor. De ce legiuitorii nu observă discrepanța? Din punct de vedere operațional și ELCEN e pe pierdere. De ce ar fi încântat Romgaz să facă venituri din penalități? Ar trebui să-și facă venituri din gaz natural și plata gazului natural”, mai spus președintele Consiliului de Administrație al RADET.
„O intenție bună a legiuitorilor e o OUG care reglementează modul de decontare a sumelor între actorii implicați în producerea, transportul și distribuția energiei termice”, a mai spus Dumitrașcu.
„Dacă nu găsim înțelegere la ELCEN și Ministerul Energiei, vom bloca cele două entități să ne împiedice să furnizăm apa caldă pe perioada de vară cetatenilor. Vom cere suspendarea oricărei plăți către ELCEN până nu se anulează Hotărârea de Guvern”, a spus președintele CA al RADET.
El a adăugat că fuziunea RADET cu ELCEN era oportună în 2013, când s-a agreat între Guvern și FMI-CE-BM stingrea datoriilor pe care CFR le avea către furnizorii de energie electrică. „O astfel de oportunitate s-a închis”, a precizat el.
„Soluția e în altă parte: schimbarea cadrului legislativ”, a declarat Dumitrașcu.
Pe de altă parte, el a spus că dacă Bucureștiul ar avea cinci surse de producție noi, mici, s-ar face o economei anuală de 200 de milioane de lei. „Transportul agentului termic în București acum totalizează 295 de milioane de lei pe an, punând aceste surse mici, nu ar mai fi necesar să transportăm agentul termic, ci l-am produce acolo, cele mai mari pierderi și costuri sunt pe transport”, a menționat el.

Singurul mod în care se pot ajusta aceste datorii către un creditor este o procedură de insolvență. Ne-am gândit (ca RADET să intre în insolvență, n.r.), am și fundamentat și arătat Primăriei Capitalei că este, dacă vreți, un tratament profilactic, economic, aplicat uneori cu succes dacă există voință de redresare, alteori nu și s-au întâmplat situații tragice urmate de faliment. Este singura modalitate legală în momentul de față de a ajusta nivelul datoriilor. Nu există în legislație o altă modalitate ca aceste datorii de 3,5 miliarde de lei să poată fi redus la un suportabil, care să fie acceptat de Primăria Capitalei și asumat pe o perioadă de timp. 3,5 miliarde de lei înseamnă aproape tot bugetul Primăriei Capitalei pe un an”, a spus Gabriel Dumitrașcu, președintele Consiliului de Administrație al RADET.

O decizie cu privire la insolvență trebuie luată de acționar, adică Primăria Capitalei, iar acționarul nu și-a exprimat o opinie, cum acționarul nu și-a exprimat de șase ani o opinie vizavi de tarifele RADET, la fel cum nu și-a exprimat o opinie legat de nivelul reglementat al pierderii chiar dacă a fost demonstrat tehnic că ăsta e, nu ăla mic cu care ne place să ne încântăm”, a adăugat el, întrebat de ce nu s-a mers mai departe cu planul de reorgnizare.
Gabriel Dumitrașcu a mai spus că nici ELCEN nu este dispusă să facă o solicitare de intrare în insolvență. „Probabil are face dacă unul dintre creditorii ELCEN ar cere ELCEN-ului insolvența”, a subliniat el, adăugând că în momentul de față totul se blochează la Primăria Capitalei.

Advertisement

Gabriel Dumitrașcu a mai spus că, pentru anul acesta, RADET a primit de la Primăria Capitalei 40 de milioane de lei, iar în opinia sa „nu este o sumă acceptabilă, nicidecum suficient. Dar nu sumele sunt importante în faza asta, ci conceptul de restructurare, de modernizare, iar în momentul de față Primăria nu are un concept clar.”

Bucuresti

Ce poți vedea la Zilele Bucureştiului

Publicat

on

Zilele Bucureştiului sunt sărbătorite de Muzeul Municipiului Bucureşti la Palatul Suţu, Casa Dinu Lipatti şi Casa Filipescu-Cesianu, publicul fiind invitat să participe la un program complex, dedicat tuturor categoriilor de vârstă, ce include evenimente şi expoziţii interesante al căror subiect central se referă la istoria şi cultura Capitalei.


PALATUL SUŢU (BD. I.C. BRĂTIANU, NR. 2)
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), Porţi deschise cu ocazia Zilelor Bucureştiului la Palatul Suţu – intrare gratuită pentru vizitatori la expoziţiile deschise, al căror subiect principal se referă la Capitală:
* Expoziţia permanentă „Timpul Oraşului”, dedicată istoriei oraşului Bucureşti;
* Expoziţia tematică „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei uliţe domneşti”;
* Expoziţia tematică „Dinamica palatelor voievodale de la Bucureşti şi Târgovişte în perioada medievală”;
* Expoziţia tematică „Arheologie digitală: Trecutul medieval al Bucureştiului dintr-o perspectivă ceramică”;
* Expoziţia outdoor de fotografie „Trecut-au anii 2024”, prin care vizitatorii pot retrăi farmecul Bucureştiului de altădată prin prisma fotografiilor realizate de Şerban Lăcriţeanu în anii ’70.
Se vor putea vizita şi expoziţiile tematice „Între România şi Franţa. Un parcurs plastic remarcabil” şi „Vechi cărţi româneşti cu steme domneşti şi stihuri poeticeşti”.
Vineri, 20 septembrie, ora 17.00, publicul este invitat să participe la vernisajul expoziţiei tematice „Universul restaurării ceramicii”.
Vineri, 20 septembrie, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare), proiectul PRINCIPIUM MOBILITAS, organizat de Direcţia de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană, Primăria Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cadrul proiectului vor fi prezentate în foyerul Palatului Suţu materiale muzeale itinerante proprii referitoare la istoria Jandarmeriei (uniforme naţionale şi internaţionale), puse la dispoziţie de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, materiale şi machete puse la dispoziţie de Institutul Astronomic al Academiei Române şi de Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu – Muzeul Municipiului Bucureşti, precum şi machete puse la dispoziţie de Societatea de Transport Bucureşti.

CASA DINU LIPATTI (BD. LASCĂR CATARGIU, NR. 12)
Vineri, 20 septembrie, ora 18.00 – „Zilele Bucureştiului” la Casa Dinu Lipatti – Recital Tinere Talente. Eveniment organizat de Muzeul Municipiului Bucureşti şi Fundaţia Regală Margareta a României. Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.
Solişti: Iuliana Ioana (soprană), Olga Florea (soprană), Daniel Dumitrascu (pian) – studenţi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti.
În program: G. Dendrino, P.I. Ceaikovski, G. Puccini, G. Bizet, C. Debussy, E. Doga, Bach-Busoni, G. Verdi, A. Catalani, J. Massenet, A. DvoĹ™ak, J. Offenbach.

Advertisement

LA˜ CASA FILIPESCU-CESIANU (CALEA VICTORIEI 151)
Sâmbătă & duminică, 21 şi 22 septembrie, Weekend Sessions în grădina Casei Filipescu-Cesianu. Accesul la evenimentele din grădină este gratuit. Programul complet este detaliat mai jos.

Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
16.00 – 17.00: Performance „Changing Skins & Nemira” – Moderator Eli Bădică
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
18.30 – 19.30: Sesiune de jazz – Jazzy Jo
19.30 – 20.30: Întâlnire literară Nemira cu Andrei Crăciun despre cartea „Turbo”
19.30: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat

Duminică, 22 Septembrie 2024
De la 15.00: Expoziţie în grădină „Dialoguri în culoare” – 15 tineri artişti îşi expun picturile (Fii Artă)
De la 15.00: Atelier de educaţie digitală & robotică – MindHub Bucureşti Unirii
15.00 sau 16.30: Tur ghidat – Andreea Mâniceanu, muzeograf MMB (23 lei/adult, 16 lei/elev şi studenţi, înscrieri pe [email protected])
15.30: Atelier de fotografie urbană – coordonat de Octavian Pavel
16.00 – 20.00: Instalaţie literară „Rezervaţie: Cititorul de Ficţiune” – Editura Nemira
17.00 – 18.00: Sesiune de yoga – BodyMind Balance cu Alexandra Bociu (Con Sabor)
17.30 – 18.30: Sesiune de chitară & pian – Monica Gemene şi Roxana Cioran
18.30 – 20.00: Sesiune de tango – pian, chitară, bandoneon (Dan Maftei, Alex Ionescu, Alexandru Nuca) + TDJ set tematic – Robert Andrei Botezat
* De asemenea, publicul este invitat să descopere la Casa Filipescu-Cesianu expoziţia permanentă – Muzeul Vârstelor, precum şi expoziţia tematică „Gust, rafinament şi sociabilitate în Bucureştiul primei jumătăţi a secolului XX” (deschisă în perioada 29 august – 10 noiembrie 2024).
Program: miercuri – duminică, 10.00-18.00 (17.30 ultima intrare).
Preţ bilete:
13 lei – bilet întreg; 6 lei – bilet redus (pensionari, militari, elevi, studenţi).

Advertisement
Continue Reading

Bucuresti

900 de blocuri din Bucuresti, fara apa calda

Publicat

on

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. Compania Municipală Termoenergetică București (CMTEB) S.A. anunță că se vor efectua lucrări de înlocuire, modernizare și de reparații pe conductele rețelei termice. Lucrările vor afecta toate sectoarele Capitalei.

Peste 900 de blocuri rămân fără apă caldă, în următoarele zile. În sectorul 2 al Capitalei, lucrările vor dura pană pe 19 august, potrivit Termoenergetica. În zona cuprinsă între traversarea Căii Giulești și Calea Griviței, Sectoarele 1 și 6, se fac lucrări de reparație și modernizare a conductelor. 12 blocuri rămân fără apă caldă până pe 6 august, la ora 23:00.

Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1973.

Advertisement

De asemenea, conductele vor fi reparate și în zona străzilor Torentului, Cozia, Terasă Colentina, Doamna Ghica din Sectorul 2. Până pe 19 august, la ora 23:00, 452 de blocuri nu vor avea agent termic. Magistrală I Sud având o vechime de 40 de ani. Anul trecut, în zonă, a fost înlocuit un tronson de peste 150 metri de țeavă.

În Sectorul 3, se vor face lucrări de modernizare în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București – Obiectiv 3 Magistrală I Sud tronson CM18 – CB5/C – CV4”. În acest context, două puncte termice, respective 17 blocuri, rămân fără apă caldă până pe 10 august, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1965.

Tot în Sectorul 3, se fac lucrări de reparații pentru o conductă din 1975 iar alte aproape 230 de nu au agent termic până pe 7 august, la ora 23:00.

Advertisement

În Sectorul 4, pe strada Nitu Vasile, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei din această zonă este 1987.

Lucrări se vor face și pe strada Luică și 166 blocuri nu vor avea apă caldă până în data de 7, la ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1976.

Pe Bulevardul Unirii din Sectorul 5 al Capitalei, se vor executa lucrări de reparație a conductelor, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă, către 14 blocuri, până în data de 9 august, ora 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei, din această zonă, este 1990.

Advertisement

Și în strada Virtuții din Sectorul 6, se vor executa lucrări de refacere a căminului „CU3” și de înlocuire a unor vane cu diametrul de 800 mm, care impun sistarea furnizării agentului termic pentru apă caldă către două puncte termice și un modul, până în data de 9 august 2024, orele 23:00. Anul de punere în funcțiune a conductei este 1976.

Continue Reading

Bucuresti

Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest! 3 Octombrie – Universitata Politehnică București

Publicat

on

  • Cel mai mare eveniment de parenting din România, ParentED Fest, va avea loc pe 3 octombrie 2024, în Aula Magna din cadrul Universității Politehnica din București și va aduce unii dintre cei mai renumiți speakeri internaționali din domeniu față în față cu publicul român.

Psiholog clinician și autor de renume mondial, Dr. Shefali Tsabary vine în premieră în România, pentru a discuta despre arta și practica parenting-ului conștient și despre cele mai eficiente modalități de a crește copii autentici, fericiți și rezilienți.

Potrivit The Parenting Index*, la nivelul anului 2021, 61% dintre părinții din România resimțeau o presiune intensă din partea societății în legătură cu modul în care aleg să își crească proprii copii, în vreme ce 46% dintre ei considerau că rolul de părinte este mai dificil decât s-ar fi gândit.

„Într-o epocă în care parenting-ul se poate simți precum navigarea unui labirint de sfaturi în continuă schimbare, este esențial să ne unim pentru a împărtăși, învăța și crește ca o comunitate informată. Evenimentul nu este doar despre diseminarea informațiilor; este despre declanșarea conversațiilor, formarea de conexiuni și crearea unei rețele de sprijin care se extinde cu mult dincolo de aceste ziduri. Prin paneluri de experți și sesiuni interactive, aspirăm să reducem decalajul dintre cercetarea academică de ultimă oră și practica de zi cu zi”, spune Diana Bălan, fondator ParentED Fest.

Advertisement

În cadrul evenimentului, unii dintre cei mai renumiți specialiști internaționali din domeniu vor interacționa cu publicul din România:

  • Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician, speaker internațional și autorul cărților cu vânzări record “Harta parentingului modern” și „Părintele conștient”, traduse inclusiv în limba română, vine în premieră în România. “Paradigma tradițională de parenting are la bază ierarhia și presupune că părintele știe mai bine. Parenting-ul conștient detonează această paradigmă și aduce reciprocitatea în relație. Aș spune că, de multe ori, profesorul este copilul, învățând părintele cum să devină o versiune mai bună a sa și, mai ales, cum să trăiască în prezent, așa cum doar copiii știu să trăiască”. Dr. Shefali reușește să cuprindă în cărțile sale provocările cu care familiile se confruntă în 2024, ajungând astfel la milioane de părinți din întreaga lume și demontând rând pe rând metodele învechite de a-i educa pe cei mici, în urma a numeroase cercetări și ani întregi de experiență.
  • Dr. Deborah MacNamara, om de știință, consilier clinician și expert în parenting cu peste 25 de ani de experiență, autoarea uneia dintre cele mai celebre cărți dedicate părinților din întreaga lume – „Rest, Play, Grow”. “Copiii noștri nu sunt meniți să facă eforturi pentru dragostea noastră. Ei sunt meniți să se simtă confortabil în grija noastră pentru a se putea juca și dezvolta. De asta, siguranța relației este esențială”.
  • Dr. Vanessa Lapointe, doctor în psihologie, autor și „educator pentru părinți”, va contribui la înțelegerea evoluției copiilor și va oferi sfaturi părinților într-una dintre cele mai mai provocări ale parentingului: cum putem insufla celor mici reziliență fără să cauzăm traume. “Din păcate, principala lecție pe care o învață copiii de la disciplinarea clasică este că dragostea părinților este condiționată și în directă legătură cu un comportament de obediență”.
  • Dr. Greer Kirshenbaum, expert în parenting, autor, cercetător în neuroștiințe, specialist în somnologie infantilă și dezvoltarea timpurie a copiilor, va vorbi la București despre unul dintre cele mai importante subiecte din parentingul modern: gestionarea stresului pentru a construi sănătatea mintală a bebelușilor și părinților. “Sănătatea somnului se construiește, ajutându-ți copilul să adoarmă și să readoarmă, ținându-l în brațe și oferindu-i dragoste cât timp are nevoie de tine”.

ParentED Fest este susținut de Lidl România – Strategic Partner, Sanador – Heathcare Partner, alături de ThedaMar, AutoKlass, One United Properties, Catena, Casa Timiș, Raiffeisen Bank și CEC Bank. Parteneri media: ZYX Books și Euromedia.

Biletele sunt puse în vânzare pe https://parentedfest.ro/ și în rețeaua IaBilet.ro.

Advertisement
Continue Reading

La mare cautare

Copyright © 2012 Bucurestiul.ro