Intra in contact cu noi

Bucuresti

Top trei cele mai mari amenintari, din prezent, la adresa Bucurestiului!

Publicat cu

pe

Următorul cutremur major care va avea loc în țara noastră va produce de 4 ori mai multe victime decât cel din 1977, avertizează specialiştii. Consiliul General al Municipiului București a adoptat la finalul lunii august „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” (PAAR), pentru Capitală, întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), anunta romanialibera.ro.
Cutremurul este fenomenul cel mai periculos care s-ar putea petrece în Bucureşti, ”teroristul numărul 1” pentru locuitării săi, se arată, aşadar, în acest document. Seismele „reprezintă un tip de risc atipic, întrucât atunci când se manifestă, în funcţie de intensitatea acestuia, poate produce declanşarea celorlalte tipuri de risc”, respectiv inundaţii şi incendieri, potrivit PAAR. De altfel, seismul este considerat factorul de risc major pentru capitala ţării.
La cutremul din 1977, pierderile umane şi materiale s-au concentrat în Bucureşti, fiind de 70%, respectiv 90% din totalul acestora pe ţară, deşi aici se concentrează doar 10% din populaţia ţării şi peste 15% din producţia industrială, pe lângă toate structurile de stat şi private. Iar specialiştii s-au pus de acord că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani.
Se pot dărâma circa 400 de clădiri de locuințe
Astfel, experţii au apreciat în documentul menţionat că la un cutremur de intensitate mare sunt în pericol 800.000 de persoane, aici intrând în special populaţia tânără de până în 19 ani şi vârstnicii de peste 60 de ani. De asemenea, se pot dărâma circa 400 de clădiri de locuințe, de peste 8 nivele, realizate din beton armat în perioada 1925-1940, fără măsuri antiseismice. Chiar şi reţeaua de gaze, de 910 km, realizată din conducte de oţel poate fi avariată. Interesant este că planul de analiză subliniază faptul că 35 de km din rețeua de metrou, în lungime totală de 69,25 kilometri, prezintă risc moderat la cutremur, sau ”vulnerabilitate medie”, mai scrie romanialibera.ro.
Dacă cutremurul s-ar produce noaptea, după ora 21.00, se apreciază că peste 450.000 de locuitori se pot afla în clădiri. Din aceştia, specialiştii consideră că ar fi victime aproape si-gure cel puțin 6.500 de oameni, 95.000 urmând a rămâne captivi. Numărul răniţilor grav ar depăşi cifra de 16.000. Un asemenea sinistru ar băga în colaps și rețeua de unități sanitare, deoarece ar trebui spitalizate peste 10.000 de persoane deodată! Iar experienţa Colectiv, unde sistemul de intervenţii de urgenţă şi cel de acordare a îngrijirilor medicale s-a gripat când a fost vorba de „numai” 200 de răniţi, adaugă o nouă vulnerabilitate în caz de catastrofă.
„Tsunami-ul“ din centrul oraşului
Al doilea pericol pentru Bucu-rești: inundația! Orașul lui -Bucur a fost permanent măturat de apele Dâmboviței, în istoria sa. Există chiar o gravură, la Muzeul de Istorie București, în care Alexandru Ioan Cuza, împreună cu medi-cul Carol -Davila, inspectează efectele viiturii din 1864 în zona Unirii.
Sigur că după sistematizarea Dâmboviței, în special cea din anii ’80, inundațiile au dispărut, dar… riscul nu! Astfel, „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” atrage atenția că în cazul în care -s-ar rupe barajul de acumulare Lacul Morii, din sectorul 6 al Bucureştiului, banda de inun-dabilitate a râului Dâmboviţa ar acoperi centrul Capitalei şi ar ajunge până în cartierul -Vitan. Ar fi afectate în sectoarele 1, 3, 4, 5 şi 6 peste 500 de străzi şi -bulevarde.
Unele din cele mai mari şi importante obiective din Bucureşti ar fi acoperite de apă, susţin specialiştii în planul adoptat de Primăria Generală a Capitalei. Iată numai câteva exemple din cele 103 prezentate în raport: staţiile de metrou de la Unirii, Mihai Bravu, Timpuri Noi, Tineretului, Izvor, Eroilor, Crângaşi, Semănătoarea şi Grozăveşti. Vor fi afectate toate clădirile din Centrul Istoric, respectiv Muzeu Naţional de Istorie şi clădirea CEC, Teatrul de Comedie, Bisericile Stavropoles, Zlătari, Sf. Dumitru etc., UNATC, Maternitatea Bucur, Paltul Copiilor, Liceele Lazăr, Gheorghe Şincai, Mihai Eminescu, Ion Creangă, multe alte şcoli generale, grădiniţe şi oficii poştale, Spitalul Universitar, Primăria Sectorului 5, Universitatea „Carol Davila“ şi Universitatea Bucureşti, Teatrul Bulan-dra, sedii de ministere, Primăria Municipiului Bucureşti şi Parchetul General.
Trebuie să facem însă o men-țiune: dacă în raport se arată că va fi inundat inclusiv Muzeul Naţional de Istorie, aflat la circa 20 de metri deasupra platformei Națiunilor Unite, ne putem imagina ce înseamnă în acest caz inundație: un val de 20 de metri care mătură brusc imobilele din preajma Dâmboviței, până la etajul 5!
Riscul social este foarte mare în Capitala României
„Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016” arată că seismul ”reprezintă un tip de risc atipic, întrucât atunci când se manifestă, în funcţie de intensitatea acestuia, poate produce declanşarea celorlalte tipuri de risc”. Adică, dacă se declanșează un cutremur de peste 7 grade Richter, noaptea, sparge barajul Ciurel, iar peste clădirile dărâmate sau avariate vine un val de apă de 20 de metri înălțime. De asemenea, din loc în loc apar incendii din cauza fisurării rețelei de gaz! Acesta este motivul pentru care PAAR spune că în caz de cutremur major sunt în pericol… 800.000 de persoane!
În fine, un alt tip de risc este cel ”social”, mai pe românește, riscul de răscoală. El se poate manifesta prin ”proteste, boicoturi, schimbări de regimuri politice, cu potențial catastrofic sever”. „Având în vedere importanţa şi diversitatea obiectivelor dispuse în zona de competenţă a inspectoratului, coroborate cu situaţia conflictuală existentă pe plan internaţional (caracterizată de răspândirea ideologiilor extremiste, proliferarea grupurilor naţionaliste, contestatare sau paramilitare, persistenţa tensiunilor sociale, interetnice şi interconfesionale, îndemnul la război, discriminare şi ura de clasă sau religioasă, incitare la acte de separatism teritorial) (…) putem aprecia că, la nivelul municipiului Bucureşti, riscul social este foarte mare”, arată „Planul de analiză şi acoperire a riscurilor pentru anul 2016”, adoptat de Primăria Generală a Capitalei.

Bucuresti

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Publicat cu

pe

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa din Capitală.

Pe parcursul celor trei zile se vor găsi, în zona de test, biciclete și trotinete/vehicule electrice și vor avea loc concursuri cu premii.

De asemenea, va fi amenajată o zonă pentru accesorii handmade si va fi oferită o revizie gratuită pentru toți cei care vizitează expoziția.

Reclama

Pe lângă expoziția propriu-zisă, a fost gândită și o zonă de educație rutieră pentru copii.

Pretul unui bilet este de 30 de lei, iar programul de vizitare este între orele 10:00 – 19:00.

Beneficiază de gratuitate copiii sub 7 ani și persoanele care au donat sânge înainte de eveniment.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Publicat cu

pe

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut legături cu o elevă care era minoră în momentul începerii relaţiei.

Poliţiştii Capitalei, sub supravegherea unui procuror specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în Municipiul Bucureşti, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind infracţiunea de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată, scrie Agerpres.

„La data de 9 aprilie, Secţia 9 Poliţie a fost sesizată de către directorul unei instituţii de învăţământ din Sectorul 2 cu privire la faptul că în spaţiul public ar fi apărut imagini în care o elevă, în vârstă de 18 ani, ar fi alături de un cadru didactic, în vârstă de 62 de ani”, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Reclama

În urma cercetărilor şi investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că persoana în vârstă de 62 de ani este profesor în cadrul instituţiei menţionate.

De asemenea, din investigaţii a reieşit faptul că între elevă şi profesor ar fi început o relaţie din luna decembrie 2023, când aceasta avea vârsta de 17 ani.

În vederea administrării materialului probator, vineri a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, bănuitul fiind depistat şi condus la audieri.

Reclama

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.

„Cercetările sunt continuate de către Secţia 9 Poliţie, sub supravegherea procurorului specializat în investigarea abuzurilor sexuale comise asupra minorilor, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, sub aspectul infracţiunii de viol săvârşit asupra unui minor în formă continuată”, arată sursa citată.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Reclama
Continua sa citesti

Bucuresti

Avocatul Andrei Florin-Mircea: Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Poliția Locală să revină pe stradă!

Publicat cu

pe

Sistemul de educație din Sectorul 1 nu mai e sigur! Nici pentru profesori, nici pentru elevi sau părinții lor. Poliția locală trebuie să revină pe stradă, la intrările în școli, la patrularea prin parcuri și să nu fie nevoită să acționeze drept “bodyguard” pentru primar/primăriță. Auzim, des, în campaniile electorale, că învățământul va deveni modern, inteligent, atractiv, european! Asta ar fi normalitatea.

Reclama

Andrei Florin-Mircea, candidatul Partidului Alternativa Dreaptă:

“Poliția Locală înapoi în stradă! Aceasta este promisiunea mea pentru părinții din Sectorul 1!

Poliția școlilor este proiectul pe care îl voi implementa, cu prioritate, în calitate de Primar al sectorului 1 și are în vedere ca fiecare unitate de învățământ din Sectorul 1 să aibă permanent o patrulă a Poliției Locale în proximitate.

Reclama

Siguranța copiilor și liniștea părinților lor trebuie să devină o prioritate în sectorul nostru.

Polițistul local va fi persoana de contact prin care locuitorii Sectorului 1, de la cel mai mic la cel mai în vârstă, vor fi permanent în relație directă cu Poliția, atât locală, de sector, dar și cu cea națională. Polițistul va avea contact atât cu cetățenii, dar și cu instituțiile publice și private din zona sa.

Nu mai avem timp de pierdut cu promisiuni fantastice și demagogie! Avem nevoie de măsuri simple, ușor de aplicat imediat și cu efecte pe termen lung! Iar eu pot, vreau și știu cum să fac aceste lucruri să devină realitate!”

Reclama
Continua sa citesti
Reclama
Bani6 zile in urma

Record de capturi de țigări de contrabandă în județele Dolj și Giurgiu în 2024!

În primele 3 luni ale anului 2024, autoritățile au capturat peste 14 milioane de țigarete, în valoare de peste 15...

Stirile Zilei6 zile in urma

Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Municipiul București intră în finala competiției Destinația Anului 2024, la categoria ”Orașe care inspiră”, iar Proiectul cultural ”Străzi deschise –...

Bani2 săptămâni in urma

Fără țigări minorilor! BAT și ANPC promovează comerțul responsabil cu țigări!

BAT in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), demareaza luna aceasta campania anuala „Alege Asumat un Comportament Comercial...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Salonul Bicicletei revine în Capitală

Salonul Bicicletei, un eveniment destinat pasionaților de ciclism, este deschis în perioada 19-21 aprilie în parcarea de la mall Băneasa...

Politica2 săptămâni in urma

Un senator AUR a plecat la Alternativa Dreaptă!

Se confirmă ascensiunea Partidului Alternativa Dreaptă dar și fracționarea curentului conservator între acesta și AUR! Astfel, după reușita Alternativei Drepte...

Bucuresti2 săptămâni in urma

Profesor de 62 de ani din București, acuzat că avea o relație cu una dintre elevele sale. Bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore

Un profesor în vârstă de 62 de ani a fost reţinut, pentru 24 de ore, pentru că ar fi avut...

Reclama

La mare cautare