Intra in contact cu noi

Stiri Bucuresti actualitate

Veste neasteptata de la IKEA! Retailerul suedez se retrage!

Publicat cu

pe

Grupul suedez Ikea a angajat firma Cushman & Wakefield să îi vândă terenurile unde este proprietar şi pe care sunt parcuri de retail, în şase state europene: Germania, Cehia, Polonia, Suedia, Franța, Finlanda și Elveția. Numai în Germania sunt 12 astfel de zone, conform Agerpres. În schimb, investeşte în alte terenuri, printre altele în România. De exemplu, a achiziţionat circa 45 de hectare în Băneasa şi se pare că politica este de a investi în statele emergente, inclusiv non-europene, ca India.
Care sunt dedesubturile acestui fapt? Pieţele din Europa Occidentală şi Centrală, mai dezvoltate, sunt mari şi au inerţie mare, explică analistul economic Ion Radu Zilişteanu. „Este comparaţia dintre un pachebot – piaţa dezvoltată – şi o bărcuţă – piaţa emergentă. Orice turbulenţă economică are influenţă mult mai mare pe pieţele emergente, economii mici, foarte uşor de destabilizat. Proprietăţile din vestul Europei nu au scăzut foarte mult ca preţ, în schimb terenurile din zona noastră da. Este o oportunitate pentru Ikea să cumpere”, a explicat pentru România liberă Radu Zilişteanu.
Analistul atrage atenţia că grupul suedez are mai multe linii de business distincte. “Cea mai cunoscută e aceasta, cu magazinele de mobilier. Partea de business de imobiliare face parte din investiţiile lor de real estate, care nu au legătură neapărat cu magazinele de mobile Ikea. Practic, ceea ce fac ei pe real estate este oarecum independent de ceea ce face vânzătorul de mobilă”, a precizat Ion Radu Zilişteanu.
Business-ul cu fosta uzină Timpuri Noi, spre exemplu, este unul foarte bun, a explicat analistul. “Au cumpărat toată fosta uzină – o suprafaţă mare de teren, aşa cum nu mai întâlneşti la o situare în oraş – şi fac o dezvoltare imobiliară, unde se lucrează destul de asiduu la un ansamblu mixt: clădiri comerciale şi rezidenţiale. Au dorit să facă şi al doilea magazin Ikea din Bucureşti acolo, însă studiile de piaţă au demonstrate că nu este efficient”, a declarant acesta.
Dar nu cumva politica Ikea este de subţiat proprietăţile deţinute în statele dezvoltate, unde profiturile pe care le faci din deţinerea de astfel de proprietăţi sunt relativ mici, şi de investit în schimb în ţările emergente, unde avansurile potenţiale sunt mari? „Probabil că, dacă au nişte consultanţi buni pe piaţa imobiliară, aceştia le vor spune că, aşa cum terenurile au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei, tot la fel de adevărat este că ele au acum cel mai mare potenţial de creştere. Este aşa-numitul efect de bază. Preţul terenurilor a scăut cu 70%, ceea ce este foarte jos. Când porneşti foarte de jos, dacă preţul creşte cu 60% din cât era înainte de criză, înseamnă că-şi dublează preţul”, spune Ion Radu Zilişteanu.
Să fie acesta un soi de barometru al încetinirii vânzărilor în Europa dezvoltată? Zilişteanu susţine că „economiile mari se mişcă încet, iar cele emergente, ca ale noastre, din estul Europei, repede. Este posibil să fie un barometru, pentru că siajul crizei încă se simte. BCE au făcut programe de relaxare cantitativă pe model american tocmai ca să încurajeze economia, dar economia vest-europeană nu se lasă încurajată”.
Peste jumătate din cele 45 de hectare achiziţionate au fost cumpărate de retaileri ca Ikea, Dedeman sau Mega Image, informează website-ul Imobiliare.ro. Terenurile pentru dezvoltări rezidențiale și industriale/logistice au reprezentat câte 20% din totalul achiziţiilor. Cei mai activi cumpărători au fost investitorii suedezi și cei locali, în timp ce grecii și austriecii, care fuseseră printre cei mai activi jucători din ultimul deceniu, nu au avut achiziții semnificative anul trecut.
Analistul economic explică aceasta prin faptul că Grecia şi Austria nu se simt foarte bine. „Au mari semne economice proaste, Austria printre altele pentru că are expunere mare pe Europa Centrală şi de Est dinainte de criză. În acest timp, Suedia nu a renunţat la coroana suedeză şi a fost mai ferită. Criza Zonei Euro nu a influenţat aşa de mult statele europene non-euro, pe când Austria şi Grecia au fost trase de tăvălug”, a spus „României libere” Ion Radu Zilişteanu.

Stiri Bucuresti actualitate

Cea mai mare neintelegere a parintilor: Avizul epidemiologic NU trebuie prezentat la începutul fiecărui an școlar!

Publicat cu

pe

Avizul epidemiologic este necesar doar la prima înscriere într-o unitate de învățământ, nu la începutul fiecărui an școlar.

Documentul de la medic trebuie adus doar la înscrierea la grădiniță, în clasa pregătitoare (la școală) și la înscrierea la liceu în clasa a IX-a sau la orice altă înmatriculare într-o unitate de învățământ preuniversitar.

„La revenirea din vacanțe NU se va solicita preșcolarilor și elevilor aviz epidemiologic”, se arată în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației nr. 438/4.4629/2021

Continua sa citesti

Stiri Bucuresti actualitate

Ion Tiriac o critica pe Simona Halep: ”O spun cu tot respectul…”

Publicat cu

pe

Ion Țiriac (83 de ani), unul dintre apropiații Simonei Halep, consideră că sportiva din Constanța ar fi putut atinge performanțe mai mari, dacă ar fi avut un alt program de pregătire, încă de la vârsta de 14 ani.

Miliardarul român i-a dat și un sfat Simonei, jucătoare care va împlini 31 de ani în septembrie: „Să aibă grijă de fizic!”.

„N-aș vrea să vorbesc mult despre Simona, pentru că ea are viața ei, a făcut lucruri extraordinare, e o femeie tânără. Nu pot s-o compar cu Nadal, pentru că e un pic diferită treaba…să aibă grijă de fizic, că de acolo i se trage absolut tot ce i se trage! Nu pot să am o părere calificată, pentru că n-am văzut-o cum arată fizic, n-am văzut nici cum arată tehnic în momentul de față. Practic, nu știu ce fel de strategii mai are în jocul ei, unde stă pe teren, cum se găsește.

Și apoi, cu tot respectul, Simona nu are jocuri! În ultimii doi ani, ea a jucat 10-15% din întâlnirile pe care trebuia să le joace. De asta îi e greu, nu are o bază. Din nou, numai talentul își spune cuvântul la Simona. O mai spun o dată. La 30 de ani, ea a făcut minuni. Dacă cineva o lua la 14 ani și o antrena ca lumea, probabil că făcea minuni înmulțite cu 3. La 14 ani, trebuia ca Halep să facă cele patru-cinci ore pe zi de antrenament, pe care nu le-a făcut. A avut extraordinar de mult talent, dar uite că fizicul nu poate fi făcut la 30 de ani, e prea târziu. La vârsta asta, pui deja ultima rotiță”, a spus Ion Ţiriac pentru gsp.ro.

Reclama
Continua sa citesti

Stiri Bucuresti actualitate

Gata relaxarea: Ministerul Sanatatii anunta din nou folosirea mastii!

Publicat cu

pe

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le recomandă românilor care pleacă în concediu cu avionul sau autocarul să folosească masca în spațiile închise.

„Dvs. vă gândiți la festivaluri, eu mă gândesc la concediile obșnuite. Sfatul meu e să utilizeze masca în interior, când călătoresc cu avionul sau autobuzul. Din câte știu festivalurile sunt în aer liber, iar transmisabilitatea e mai redusă”, a spus Rafila.

Oficialul a artătat că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în București.

Reclama

„Unele măsuri autoritare nu și-au atins scopul și au format o iritare în rândul populației. Exemplele personale sunt bune. Apropo de cazuri: circa o treime din ultima săptămână au fost în București, 2000 și ceva de cazuri. Apoi Cluj și Brașov. E clar că Bucureștiul rămâne epicentrul. Din acastă cauză și primele măsuri sunt luate aici”, a conchis Rafila.

Continua sa citesti
Reclama
Sectorul 64 ore in urma

Primaria Sectorului 6 vrea sa faca piste de biciclete pe Bulevardul Doina Cornea şi Şoseaua Cotroceni

Consiliul Local al Sectorului 6 vrea să preia în administrare Bulevardul Doina Cornea şi Şoseaua Cotroceni, în vederea amenajării unor...

Bucuresti19 ore in urma

Nicuşor Dan anunţă atribuirea contractelor pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare, cu fonduri UE

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, joi, că a fost încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri...

Bucuresti20 de ore in urma

Jurnalist celebru de la Gazeta Sporturilor, dat disparut in Bucuresti. Unde a fost vazut ultima data Daniel Scorpie

Jurnalistul sportiv Daniel Scorpie a fost dat dispărut, anunță Gazeta Sporturilor care cere ajutor oricui are detalii despre acesta. Bărbatul...

Timp libero zi in urma

Astazi incepe Salonul Auto Bucureşti la Romexpo

Salonul Auto Bucureşti (SAB) & Accesorii 2022 îşi deschide, joi, porţile la Romexpo, evenimentul fiind programat să se încheie pe...

Imobiliare2 zile in urma

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti susţine iniţiativa primarului Nicuşor Dan în problema Cathedral Plaza

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Bucureşti (ARCB) susţine iniţiativa primarului Nicuşor Dan de a face recurs la decizia Tribunalului Bucureşti prin care...

Bucuresti2 zile in urma

Sef in Politia Capitalei si un celebru avocat din Bucuresti, retinuti de DNA intr-un dosar de coruptie!

Fostul șef al Biroului Accidente Ușoare din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, Ion Joe Stoica și, potrivit surselor Antena 3,...

Reclama

La mare cautare