Turist
VIDEO – Bucurestiul e mai rau decat acum 50 de ani! Ce patesti daca vorbesti engleza in Gara de Nord?!

Avem istorie, cultura, arhitectura si o viata de noapte faimoasa, dar nu si o strategie pentru promovarea acestor atuuri. Inspectorul Vacanta a privit pentru o zi orasul prin ochii unui turist, iar concluzia a fost amara: romani sau straini, vizitatorii se descurca foarte greu prin Bucuresti. Daca sunteti in concediu, pozati, filmati si postati pe www.stirleprotv.ro neregulile de care va loviti.
Desi este poarta de intrare in Bucuresti, Gara de Nord ii sperie pe vizitatori. Nu exista puncte de informare turistica, iar angajatii, care nu stiu limbi straine par deranjati de orice intrebare. In plus, taximetristii ii pacalesc pe turisti, iar cazarea la un hotel de 3 stele poate veni la pachet cu cearsafuri patate, toalete mizere si pereti decorati, cu panze de paianjen. Urmariti un reportaj realizat cu o camera ascunsa.
Filmare cu camera ascunsa:
– Informatii for tren.
– Si pentru turisti nu aveti?
– No ther is. (Nu sunt!)
– Daca vreau sa vizitez Bucurestiul puteti sa imi spuneti unde sa merg?
– You go office relatii cu publicul.
– Unde?
– Office relatii cu publicul, la stanga. Harta cu oras.
– Si o persoana care sa ma ghideze? Nu aveti una?
-Nu.
Odata ajunsi in capitala – straini ori romani – descarcati-va o aplicatie, daca vreti sa descoperiti Bucurestiul. Altfel, nu aveti nicio sansa. Metropola are un singur punct de informare turistica. Nu va chinuiti sa-l gasiti, pentru ca nu exista vreun indicator catre acest loc.
Ascuns in Pasajul Universitatii, aici e singurul punct de informare turistica din Bucuresti. A mai fost unul, la Gara de Nord, prin 2009. In teorie, el trebuia sa ofere, 12 ore pe zi, informatii prompte pentru turisti. Si nu oricum, in 2 limbi straine, una fiind obligatoriu engleza. Dar, pentru ca angajatii apareau la munca destul de rar, postul a fost desfiintat.
La biroul de relatii cu publicul, cele doua angajate erau deja supra-solicitate. O turista a venit sa ia trenul de ora „doua” spre Viena si a descoperit ca plecase deja de 90 de minute.
Turista nemultumita: Mi-au zis ca nu mai avem ce bilet sa iti dam, ca trenul a plecat la 12:30 dar eu am zis uite pe panou scrie ca pleaca la ora 14″si ei mi-au zis ca nu e treaba lor sa schimbe, te doare capul.
Pentru ca a indraznit sa reclame nedreptatea, a fost trimisa la plimbare cu avionul.
Filmare cu camera ascunsa:
Turista nemultumita: – La avion e 500 de euro. Credeti ca ma dau banii afara din casa?
-Eu va inteleg.
– Mi-am facut rezervare, deci doamne nu am crezut ca poate sa fie posibil asa ceva, chiar nu am crezut. Bun, si eu unde trebuie sa fac cererea ca eu totusi solicit…
– Pai da dar daca nu aveti rezervare, nu aveti bilete, nimic ce sa faceti? Cum demonstrati?
– Pai demonstrez..
– Nu se poate fara rezervare.
-La hotel!
– Pai mie trebuie sa imi aratati biletele de tren sa le puneti la cerere. Ca am avut bilete de tren la 14 si trenul a plecat la 12: 35.
In cazul de fata nici limba romana nu a fost suficienta, pentru ca angajatele garii sa lamureasca aceasta situatie. In fond, nu mai era nimic de lamurit. Totul e clar: nepasarea angajatelor si sistemul defect al cailor ferate romane duc la astfel de cazuri in care turistii ramin cu ochii in soare. Doamna a pierdut o cazare – platita scump la un hotel din Viena – si o programare la medic.
Continuam experimentul si cerem, in engleza, angajatelor de la biroul de relatii cu publicul ceea ce ar cere orice strain care ar nimeri in Gara de Nord.
Filmare cu camera ascunsa la Informatii
– Nu exista informatii pentru turisti?
– Nu nu! In gara nu exista birou de informatii turistice! M-ati inteles? Avem birou…
– Ce?
– Domnisoara eu vorbesc romaneste! M-ati inteles? Pai nu inteleg ce spuneti. V-am spus in statie nu exista informatii pentru turisti!
– Map city Bucharest putem sa va oferim, dar in gara nu exista informatii pentru turisti asta spuneam!
Desi vorbeam in engleza, am primit o harta in romana.
Pusa fata in fata cu aceste probleme, nici conducerea garii nu a fost prea vorbareata. Cei de la CFR Calatori ne-au trimis un comunicat prin care ni se multumeste pentru observatiile facute si in care sunt recunoscute deficientele, in relatiile cu clientii. „Ne pare rau pentru neplacerile intampinate de pasagerii nostri, dar va asiguram ca facem eforturi pentru remedierea disfunctionalitatilor existente, astfel incat sa putem oferi un serviciu decent de transport.”
Toate la un loc, ar fi motive suficiente pentru ca un strain sa regrete ca a intrat in Bucuresti. Din pacate, sirul dezamagirilor continua … Atentie si la taximetrie! Zona Garii de Nord a ramas un loc unde piratii de pe taxi isi asteapta victimele fara ca cineva sa-i intrebe de sanatate.
Filmare cu camera ascunsa
– Cat costa pana in parcul herastrau?
– 40 de lei
40 de lei pentru o cursa de 15 lei. Aproape de trei ori mai mult.
Turist: Foarte putini stiu limba engleza. Nu exista informatii turistice iar noaptea pretul la taxi sare si de 4 lei pe km.
Intr-un final, mergem sa alegem si un hotel. Un turist epuizat, care va dori sa se cazeze linga Gara de Nord, va avea surprize de neuitat, daca nu deschide ochii mari. Si nu ne referim la acelea pe care sa le povesteasca apoi cu placere. De exemplu, intr-unul dintre hoteluri, receptionera ne-a facut o oferta, ne-a trantit pur si simplu o cheie in mana si ne-a poftit sa vedem singuri camera.
Filmare cu camera ascunsa:
– Niste panze de paianjeni.
– Astea par folosite.
– Sunt foarte vechi (prosoapele)
– Si pernele cum arata? Ia si domi pe ele. Nu cred.
– Stii ca asta ar trebui sa fie lipita?
– Si nu e?
– E pusa aoclo si nu e noua. E pusa la misto. Trebuie sa fie pus in sigiliu. Uite cum arata nu vrei sa tragi apa aici.
Filmare cu camera ascunsa:
-Camera pare foarte murdara. Toaleta nu e curatata sunt panze de paianjeni peste tot si lenjeria pare patata.
-Doamna Corni?
-Si lenjeria pare patata.
– Mergi sa vezi.
– Lenjeria mai ramane patata de la spalatorie.
– Pai da dar toaleta e plina de chestii negre hartia igienica e inceputa..
– Nu stiu ce sa va zic.
– V-am dat sa vedeti camera…cui ii place bine cui nu….
– Sa plece in alta parte?
– Este alegerea fiecaruia nu am ce sa fac.
Lista de nereguli – suficient de mare ca sa atraga controale si sanctiuni asupra hotelului – pare sa nu-i fie straina directoarei. Conform ordonantei de guvern 21 – privind respectarea drepturilor consumatorilor – amenzile pot ajunge pina la 30.000 mii de lei.
Managerul si-a cerut scuze pentru conditiile mizere si ne-a multumit ca i le-am semnalat. „Am fost informata de aceasta problema de catre doamna de la receptie, va rog sa mai faceti verificari de genul acesta si sa ma anuntati. Va multuesc pentru intelegere si promptitudine
Veti spune probabil ca sunt multe lucruri care merg prost in tara asta. Turismul e unul dintre ele. Iar cand vine vorba despre Gara de Nord comentariile sunt fara echivoc: un loc dezolant si mizer.
Turist
BAT Romania lanseaza provocarea turistilor: ”Vara asta, lasa doar urme pe nisip, nu ambalaje”

Ziua Internationala a Mediului este celebrată pe 5 iunie si coincide cu inceputul noului sezon estival. BAT Romania demareaza in cadrul platformei Alege Asumat un Oras Curat o noua campanie de constientizare a faptului ca gesturile individuale simple pot avea un impact semnificativ asupra mediului inconjurator. Astfel, noua campanie indeamna turistii la eco-responsabilitate in timpul vacantelor si la mentinerea curateniei apelor si pe plaje, cu mesaje precum: “Vara asta, lasa doar amintiri la mare, nu deseuri” sau „Vara asta, lasa doar urme pe nisip, nu ambalaje,” amplasate pe Autostrada Soarelui, dar si prin mijloace de comunicare media si online.
Sute de mii de turisti isi petrec anual vacantele de vara pe litoralul romanesc, iar in urma lor ramane si o cantitate semnificativa de deseuri, de cateva zeci de tone, potrivit datelor autoritatilor centralizate de o organizatie de profil*. Potrivit celor mai recente date oficiale**, cel mai frecvent intalnite tipuri de deseuri monitorizate pe plajele Romaniei sunt cele din polimeri artificiali (peste 85%), urmate de cele din metal, sticla/ceramica, cauciuc, hartie/carton, textile si lemn procesat. Totodata, pe litoralul romanesc se regasesc si deseuri plutitoare sau in mare, precum cele metalice, de plasa, textile, din lemn sau sticla.
Campania Alege Asumat un Oras Curat ajunge anul acesta la a 6-a editie, BAT fiind totodata recunoscut de Financial Times ca lider in domeniul combaterii schimbarilor climatice in 2024, pentru al 4-lea an consecutiv. In acest context, campania BAT Romania din acest an se subsumeaza obiectivelor de sustenabilitate ale companiei, prin promovarea unui comportament eco-responsabil la nivel individual, in situatii concrete de zi de zi si care, prin multiplicare, contribuie la construirea unui viitor mai bun.

„Litoralul este unul dintre locurile cele mai afectate de deseurile lasate in urma la finalul verii si, de aceea, anul acesta atragem atentia asupra responsabilitatii pe care o avem fiecare dintre noi pentru a pastra curate apele si plajele Romaniei. Grija fata de mediu si comunitate inseamna responsabilitate la nivelul individual al fiecaruia dintre noi si se traduce prin gesturi mici, consecvente si multiplicate la scara larga, sociala. In cadrul BAT ne-am asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun pentru consumatorii nostri, dar si pentru societatea in care traim si ne dorim ca tot mai multi oameni sa inteleaga responsabilitatea alegerilor individuale si relevanta gesturilor simple, repetitive si a impactului pe care acestea il au pentru viitor,” declara Ileana Dumitru, Director Relatii Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.
In cadrul platformei Alege Asumat un Oras Curat, BAT Romania deruleaza in fiecare an campanii de responsabilitate sociala privind protectia mediului inconjurator, cat si pentru constientizarea importantei politicilor comerciale corecte si responsabile si preventiei accesului minorilor la produse cu tutun si nicotina.
Cei peste 3.000 de angajati ai BAT in Romania contribuie in fiecare an la multiplicarea mesajelor de constientizare a importantei gesturilor individuale simple, cu impact major pentru mediu si societate. Anual, entitatile BAT Romania deruleaza initiative interne precum campanii de donare de sange, de colectare selectiva, donatii de textile pentru reutilizare si reciclare sau actiuni de plantare si impadurire. Anul acesta, angajatii BAT Romania au plantat peste 5.000 de copaci, contribuind astfel la regenerarea ecosistemului din judetul Calarasi. Totodata, recipientii pentru bauturi din plastic sau carton utilizati la birou de angajatii BAT Romania au fost inlocuiti anul acesta cu cani ceramice, pentru incurajarea reutilizarii si reducerii deseurilor, astfel reducandu-se peste 2 tone de deseuri anual***.
Sustenabilitatea, in centrul afacerii BAT
Cu o viziune circulara asupra abordarii de sustenabilitate, ce vizeaza intreg ciclul de viata al produselor sale, din 2021 BAT Romania a lansat si un program national de colectare pentru reciclare a versiunilor anterioare glo, dispozitivul de incalzire a consumabilelor din tutun si plante din portofoliul companiei. In anul 2022, programul a fost extins pentru colectarea dispozitivelor BAT de vapat. In prezent, la nivel national sunt active peste 360 de puncte de colectare a dispozitivelor electronice BAT, iar pana in prezent au fost colectate peste 155 de mii de dispozitive.
BAT si-a inceput calatoria in domeniul sustenabilitatii in urma cu peste 20 de ani, cu rezultate recunoscute de prestigioase institutii la nivel international, precum Dow Jones Sustainability Index sau Financial Times, care in 2024 a inclus BAT, pentru al patrulea an consecutiv, pe lista liderilor in domeniul combaterii schimbarilor climatice, pentru rezultatele remarcabile privind reducerea emisiilor de carbon. Recent, compania a publicat raportul anual combinat privind performanta de business si in domeniul sustenabilitatii pentru anul 2023, prin care evidentiaza progresul obtinut in atingerea obiectivelor sale de sustenabilitate
Stirile Zilei
Municipiul București intră în finala competiției ”Destinația Anului 2024”

Turist
Marea Britanie, SUA, Bulgaria, Germania, Italia – De unde vin cei mai multi turisti straini in Bucuresti

Turiştii din Marea Britanie, SUA, Bulgaria, Germania, Italia, Grecia şi Israel au accesat cel mai des Visit Bucharest, platforma dedicată promovării Bucureştiului în limba engleză, din 1 ianuarie până în 15 decembrie 2023, potrivit unei analize, potrivit news.ro.
Analiza a fost efectuată pe 355.000 de căutări specifice pe platforma web şi peste 5 milioane de accesări ale postărilor de pe conturile sociale asociate.
Dacă Marea Britanie şi Statele Unite nu constituie o surpriză, acestea regăsindu-se anual în topul ţărilor din care se efectuează căutări relevante despre atracţiile turistice din Bucureşti, Bulgaria este o ţară care a început să genereze căutări consistente relativ recent, intrând în Top 3 pe întregul an.
Ce caută despre Bucureşti turiştii străini după ţara de provenienţă
Turiştii britanici au căutat cel mai mult: Bucharest Christmas Market, Bucharest Therme, Bucharest Fountain Show – Spectacolul Fântânilor Arteziene
Turiştii americani au căutat cel mai mult: Locaţiile din Bucureşti unde s-a filmat serialul „Wednesday”, Mâncăruri tradiţionale româneşti, Ghidul online al Bucureştiului
Turiştii bulgari au căutat cel mai mult: Pieţe de Crăciun în Bucureşti, Concerte şi festivaluri în Bucureşti, Unde pot petrece Revelionul în Bucureşti
Turiştii greci au căutat cel mai mult: Pieţe de Crăciun în Bucureşti, Ghidul online al Bucureştiului, Evenimentele din Bucureşti
Ce atracţii din Bucureşti au căutat online turiştii străini în 2023
Cele mai căutate atracţii (inclusiv sezoniere) şi obiective turistice: Spectacolul fântânilor arteziene – Simfonia Apei, Centrul Vechi, Palatul Parlamentului, Bucharest Christmas Market – Piaţa/Pieţele de Crăciun Bucureşti, Ateneul Român
Cele mai căutate muzee: Casa Ceauşescu (Palatul Primăverii), Muzeul Grigore Antipa, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Satului
Cele mai căutate evenimente: Open Streets 2023, Garden of Lights – Grădina Botanică, Street Food Festival, Red Bull Flugtag, iMapp Bucharest
Cele mai căutate festivaluri şi concerte: Concertul Guns’N Roses, Summer in the City Festival, Concertul Depeche Mode, Concertul David Garrett, Saga Festival
Cele mai căutate tururi cu ghid: Turul ”Calea Victoriei”, Turul ”Atracţii ale Comunismului”, Turul ”Piaţa Universităţii – Piaţa Unirii – Centrul Vechi”, Turul ”Strada Kiseleff – Piaţa Victoriei”
Cele mai interesante fraze folosite de către turiştii străini în căutările online în 2023:
”Care sunt evenimentele din Bucureşti din acest weekend”
”Care sunt mâncărurile tradiţionale româneşti”
”Care sunt locaţiile unde s-a filmat serialul Wednesday de pe Netflix”
”Unde pot găsi artă stradală în Bucureşti”
”Pub-uri unde se pot viziona meciuri de fotbal în Bucureşti”
”Unde este piaţa de vechituri din Bucureşti”
”Unde pot face shopping în Bucureşti”
”Edificii comuniste în Bucureşti”
Cele mai căutate destinaţii pentru excursii de o zi cu plecare din Bucureşti: Castelul Bran, Constanţa, Braşov, Castelul Peleş.
You must be logged in to post a comment Login